fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

‘Svi su znali što se događa s Agrokorom, a sada se javlja kolektivna amnezija’

Autor: 100posto.hr

O Agrokoru i ulozi HNB-a u gospodarskoj krizi uzrokovanoj njegovim zaduživanjem progovorio je u srijedu Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke. U Dnevniku Nove TV Vujčić je Mislavu Bagi odgovarao na pitanja o ulozi HNB-a u kontroli Agrokorova financiranja. Stanje je bilo alarmantno još prije pet godina, guverner tvrdi - svi su znali. "Ali danas pričati da se nije znalo što se događa oko koncerna Agrokor... Tko u to vjeruje? Ta kolektivna amnezija je vrlo zanimljiva", tvrdi Vujčić.

“Vi hoćete reći da su svi sve znali, da zapravo Agrokor raste na nerealnim osnovama, a sad se svi prave nevini?”, pitao je Bago. Vujčić je potvrdio i nabrojao da su to znali i Agrokor, i dobavljači, i banke, i faktorinzi. HNB je ograničavao rizik domaćih banaka, prema onome što su definirali kao rizik Agrokora.

HNB postao dežurni krivac

Na pitanje da je politika očito našla krivca – u HNB-u za koji su rekli da nisu dovoljno kontrolirali banke odgovorio je da oni koji to misle morali naučiti da je upravo HNB zaslužan za to da se sadašnja situacija s koncernom Agrokor nije prelila u sistemsku bankovnu krizu i u veću krizu i troškove.

“Onaj dio koji se tiče HNB-a, a to su banke, smo mi rješavali. Znači, mi smo od 2012. godine, tijekom nadzornih kontrola banaka, ustanovili da se koncern Agrokor pojavljuje u smislu prevelike izloženosti banaka u nekoliko banaka. I počeli raditi rješenja, nalažući bankama da smanje svoju izloženost prema Agrokoru”, rekao je Vujčić.

To znači da je Hrvatska narodna banka već tada naložila bankama da Agrokoru više ne daju kredite. Zatim su kreditiranje koncerna preuzela ne samo direktno banke, nego i kreditirajući poduzeća, tvrtke. Politiku, kaže Vujčić, nisu mogli upozoriti jer to spada u domenu supervizorske tajne. U HNB-u su radili svoj posao i nisu mogli iznositi podatke niti o određenim bankama niti o poduzećima.

‘Mislim da je moguće spasiti Agrokor’

“U kasnijim fazama sve više se širio taj krug poduzeća koja smo mi stavljali pod rizik Agrokora i onda ograničavali mogućnost kreditiranja banaka i tih poduzeća, uključujući sve faktoringe. Mi smo sve faktoringe bili stavili pod rizik Agrokora i zabranili daljnje financiranje domaćih banaka”, kazao je Vujčić.

Danas je ukupan domaći rizik izloženosti Agrokora ispod 20 posto kapitala hrvatskih banaka, a da HNB nije poduzimao spomenute akcije on bi bio 80 posto, ili više. Na pitanje je li moguće spasiti Agrokor, u 15 mjeseci odgovorio je pozitivno.

“Pa ja se iskreno nadam da je to moguće. Ja bih rekao čak, gledajući ekonomski, da je to moguće. Međutim, isto tako zbog komplicirane situacije tamo i nekih stvari koje sam čuo, ali nisam vidio, postoji značajan dio pravnih rizika”, kazao je Boris Vujčić.

Autor: 100posto.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});