fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U Mostaru počela izrada operativnog plana sigurnosti

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) danas je organizirao prvu radionicu za izradu operativnog plana sigurnosti Grada Mostara od 2016. do 2020. godine koji će omogućiti integrirani pristup rješavanju sigurnosnih izazova sa kojima se grad suočava.

Radionica promovira značaj i efekte integriranog pristupa rješavanju sigurnosnih problema kroz uspostavljanje Foruma za sigurnost građana kao samoodrživog mehanizma za upravljanje aspektom sigurnosti.

U okviru ovog pilot projekta, UNDP radi na uspostavljanju Foruma za sigurnost građana u Mostaru, Prijedoru i Bijeljini. Svrha Foruma je da identificira rizike i ponudi rješenja iz oblasti sigurnosti u lokalnim zajednicama kroz zajedničko djelovanje gradskih službi, građana i nevladinih organizacija.

Radionici u Mostaru su prisustvovali predstavnici gradske administracije, službi socijalne zaštite, civilne zaštite, policije, vatrogasne službe, obrazovnih i zdravstvenih institucija, i nevladinog sektora.

“Na radionici su dane jasne smjernice budućih prioriteta djelovanja svih uključenih organizacija. Sljedeća faza uključuje operacionalizaciju postavljenih ciljeva kroz definiranje seta mjera i projekata kojima će se dugoročno jasno definirati načini rješavanja sigurnosnih pitanja Grada Mostara” – rekla je Željka Dominiković, koordinatorica za praćenje realizacije projekta ispred Grada Mostara.

Aktivno učešće na radionici uzeli su i predstavnici nevladinih organizacija koje provode aktivnosti u okviru projekta Ujedinjenih nacija „Dijalog za budućnost“. Ovaj projekt, kroz 40 lokalnih intervencija širom BiH, ima između ostalog za cilj jačanje društvene kohezije i međuljudske suradnje poticanjem aktivizma među mladima.

„Uključivanje aktivnih predstavnika lokalne zajednice u procese kreiranja planova, strategija te njihove prioritizacije neophodno je za efikasno i efektivno suočavanje sa elementarnim nepogodama i drugim društvenim problemima sa kojima se Grad Mostar suočava“, rekao je Adnan Đuliman, predstavnik nevladine organizacije „Novi val “. Također je dodao da je vrlo bitna podrška nevladinim organizacijama u cilju podizanja njihove tehničke opremljenosti, kako bi bili spremni reagovati u kriznim momentima.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});