fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

U petak šesta volonterska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada

Autor: Dnevno.ba

TUZLA - U prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, održana je konferencija za medije povodom najave terenske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ koja će biti održana 21.04.2017. godine na teritoriji Grada Tuzla.

Projekt „Let’s Do It“ u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća sudjelovalo 172.445 volontera, koji su očistili oko 13.000 tona otpada i zasadili 410.211 sadnica raznih vrsta drveća.

Grad Tuzla od samog početka uzima učešće u navedenim aktivnostima. Tako je u dosadašnjim akcijama sadnje drveća i čišćenja ilegalnih deponija otpada sudjelovalo preko 4.680 volontera koji su zajedničkim snagama očistili preko 142 tone otpada i zasadili 5.800 sadnica drveća. Pored navedenog, u okviru ovog projekta djeluje i program ekoloških edukacija „Mala škola ekologije“, u okviru čijih predavanja je do sada obuhvaćeno preko 10.000 tuzlanskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali i mališana predškolske dobi.

„Svjesni smo posljedica koje nastaju nakon nemarnog odlaganja otpada u prirodi i okolini. Akcija „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ pružit će priliku svim građanima da se uključe u društveno koristan rad lokalne zajednice te da daju doprinos u našem konačnom cilju, a to je čista i zdrava okolina. Naši volonteri obavljaju posljednje pripreme pred veliku terensku akciju čišćenja ilegalnih deponija čime ćemo dokazati da je naša okolina i budućnost, naša briga“, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let’s Do It Tuzla“.

Kompanija „Eko život“ d.o.o. Tuzla, već treću godinu pruža neophodnu financijsku i logističku podršku za realizaciju svih terenskih aktivnosti u okviru projekta „Let’ Do It“, ali i programa ekoloških edukacija u obrazovnim ustanovama.

“Kompanija ‘Eko život’ d.o.o. Tuzla je prije par dana proslavila treću godišnjicu uspješnog poslovanja i od samog početka smo prijatelji i sponzori akcije „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“. Podržavajući ovu akciju mi ističemo da je jedan od osnovnih ciljeva naše kompanije realizacija aktivnosti usmjerenih ka očuvanju i zaštiti okoliša. Priroda nas upozorava svakodnevno kroz klimatske promjene i krajnje je vrijeme za pravilno odlaganje otpada i recikliranje. Uvijek sa zadovoljstvom očekujemo akciju čišćenja ilegalnih deponija u kojoj ćemo i osobnim učešćem dati svoj doprinos. Pozivam sve društveno odgovorne kompanije da se pridruže ovom uspješnom timu i da budemo ujedinjeni u akciji za život u boji prirode“ – izjavila je je Vedrana Biberović, predstavnica kompanije Eko život d.o.o. Tuzla.

Ovogodišnjom akcijom čišćenja ilegalnih deponija biti će obuhvaćene lokacije Ilinčice i Slane Banje, kao i tuzlanska naselja Slavinovići, Breške, Par Selo i Dragodol.

„U okviru „Let’s Do It“ projekta u prethodnih pet godina urađene su sjajne stvari, međutim naš posao ni izbliza nije završen. Još uvijek postoji velika potreba za čišćenjem otpada sa ilegalnih deponija u šumama, na izletištima, ali nažalost i u našim urbanim sredinama. Akcija koju najavljujemo za Dan planete Zemlje je pripremljena sa velikim entuzijazmom mladih širom Bosne i Hercegovine. Koristim ovu priliku da pozovem građane da nam se pridruže i pomognu nam da očistimo zemlju za 1 dan. Jednostavno učinimo to – Let’s Do It!“ – rekao je Junuz Elkaz, koordinator „Let’s Do It“ projekta u Bosni i Hercegovini.

Gradska uprava Tuzla prepoznaje važnost ovog projekta od samog početka te su pružili podršku i ovogodišnjoj akciji „Let’s Do It – očistimo zemlju za 1 dan“.

„Svake godine do sada Grad je podržao navedene aktivnosti i tako će i ove godine dati svoj maksimalni doprinos da akcija čišćenja protekne u najboljem redu. Vidni rezultati su postignuti do sada i od ove akcije očekujemo pozitivne rezultate i nadamo se da će se kontinuiranim akcijama razviti ekološka svijest naših građana, posebno mladih te očekujemo veliki odziv sudionika“ – kazala je Alma Bubić, viši stručni saradnik za komunalnu higijenu pri Službi za komunalne poslove Grada Tuzle.

Akcija se ove godine provodi uz nesebičnu pomoć i podršku kompanije Eko život, Bingo City Centra, Grada Tuzla, NLB Banke, Fabrike cementa Lukavac, kao i Rudarskog instituta Tuzla.

Središnje okupljanje svih volontera u Tuzli biti će na platou kod Ismeta i Meše od 9 do 10 sati. Za sve volontere koji će uzeti učešće u akciji osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

Registracija volontera moguća je na www.letsdoit.ba/registracija, a više informacija dostupno je na Facebook Fan stranici www.facebook.com/letsdoit.tuzla.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});