fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

UIOBiH uvodi novi vid kontrole poreznih obveznika

Autor: Fena

SARAJEVO - Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH predstavili su novi način kontrole poreznih obveznika - "Horizontalni monitoring".

U pitanju je kontinuirano praćenje poreznih obveznika tokom cijele godine, bez standardnih kontrola u kojima porezni inspektori odlaze u kontrole i u kompanijama provode 15-30 dana, ovisno o dužini kontroliranog perioda.

Pilot projekt “Horizontalnog monitoringa” UIO je započela prije više od tri godine u Regionalnom centru u Banjoj Luci sa 15 velikih poreznih obveznika, priopćeno je danas iz UIOBiH.

U tom periodu inspektori UIO su sa poreskim obveznicima uspostavili suradnju kroz elektronsku korespodenciju, na način da je potpisan Protokol o elektronskom obavještavanju UIO.

– Porezni obveznici su vršili razvoj poslovnih i računovodstvenih procesa po preporukama i uputstvima iz UIO, a ujedno je uspostavljen sistem interne revizije u svakoj kompaniji za poštivanje propisa iz oblasti indirektnog oporezivanja, kako bi se rizik od eventualnih grešaka sveo na minimum – rekao je Dejan Radić, šef Grupe za kontrolu velikih poreznih obveznika UIO u Regionalnom centru Banja Luka, predstvaljajući “Nove usluge poreskim obveznicima UIO” na Jahorina ekonomskom forumu 2018.

Uvođenje “horizontalnog monitoringa” kao posebnog vida kontrole poreznih obveznika podržala je i Ambasada Velike Britanije u BiH, financirajući dolazak poreznih ekperata iz Holandije u UIO, gdje se trenutno priprema podzakonska legislativa, nakon čijeg bi usvajanja UIO trebala potpisati posebne sporazume sa kompanijama koje će ući u sistem “Horizontalnog monitoringa”.

Implementator posebnog projekta Ambasade Velike Britanije u BiH je kompanija PWC, čija je predstavnica Mubera Brković na Jahorini posebno naglasila da se radi o potpuno novom iskoraku na našim prostorima kad su u pitanju kontrole poreznih obveznika, te predložila da se i entitetske porezne uprave aktivno uključe u ovaj novi način praćenja poreznih obveznika.

U okviru panela “Nove usluge poreskim obveznicima UIO” na Jahorini je prezentirani set ostalih novih elektronskih usluga koje su na raspolaganju poreznim obveznicima, a koje je UIO ponudila puštajući u funkciju početkom 2018. godine novi E-portal.

Pomoćnica direktora u IT sektoru u UIO Svjetlana Perković pozvala je sve porezne obveznike da se što prije registriraju za elektronsku komunikaciju sa UIO i to na način da ispune izjavu na E-portalu i pošalju je Upravi.

– Posebno želim naglasiti da će od početka 2019. godine podnošenje prijava za PDV i akcizu biti obavezno elektronski za sve porezne obveznike. Zato je bolje da porezni obveznici što prije uđu u elektronsku komunikaciju sa UIO – navela je Perković.

 

Autor: Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});