fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Avaz

Umjesto, da se pokaje, Zoran Čegar se besramno lažima “vadi”, oglasila se i Federalna uprava policije!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Nije dugo trebalo, da se oglasi visokorangirani djelatnik Federalne uprave policije Zoran Čegar, gdje vidljivo s videonadzorne kamere privatnog parkinga na području Općine Stari Grad u Sarajevu, kako isti tuče mladića koji radi na tom parkingu. Snimak nastao 10. siječnja 2022. godine, a prikazuje kako je policijsko vozilo blokiralo jedan privatni automobil na parkingu. Radnik je to očito pokušao objasniti Čegaru koji ga je prvo slušao, a zatim, bestidno i pred svima, na očigled javnosti, krenuo udarati u prisustvu svoje dvojice kolege! Kako se može vidjeti, mladić uopće nije pružao otpor policajcu, piše Josip Šimić-Đinđić!

U svojoj izjavi datoj portalu Dnevnog avaza, Čegar i sam priznaje, da je udario mladića nekoliko puta u glavu, ali taj svoj neprimjereni, nepropisni i nasilnički potez, koji je nanio štetu ugledu Federalne uprave policije, nastoji opravdati navodnim neprimjerenim ponašanjem mladića, tvrdeći, da im je tobože mladić psovao majku, da je taj mladić kriminalac i sl., nastojeći Čegar sebe predstaviti, kao žrtvu, iako je njegovo ponašanje, ovjekovječeno snimcima s videonadzora zgrozilo bh. javnost.

Ne postoji niti jedan zakon na ovome svijetu, koji može opravdati bilo kakvo prekomjerno policijsko nasilje, pa sve i da je pretučeni mladić to kazao Čegaru i njegovom kolegi, ponašanje Zorana Čegara definitivno nije način, kojim treba da funkcioniraju policijski službenici, naročito, što nesretni mladić nije pružao nikakav otpor prema Čegaru, koji ga je nekoliko puta udarao u glavu.

Ako je pretučeni mladić prekršio bilo kakav zakon, onda se postupa u skladu sa Zakonom o prekršajima i Zakonom o krivičnom postupku F BiH, koji strogo zabranjuju bilo kakvo zlostavljanje, šamaranje. Čegar je prekršio zakon!

U ostalom, malo ‘ko vjeruje, da je nesretni mladić to kazao Čegaru i njegovom kolegi, i vjerojatno u takve njegove priče nitko neće ni povjerovati, koje su izmišljene s ciljem, da opravdaju Čegarovo nezakonito, nasilničko i bahato ponašanje, koje je osudio Sindikat Federalne uprave policije, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova F BiH i sama Federalna uprava policije!

Pored brojnih saopćenja, nakon Sindikata Federalne uprave policije i Federalnog ministarstva unutarnjih poslova F BiH, oglasila se i sama Federalna uprava policije, čije saopćenje prenosimo u cijelosti:

Kako su mediji u Bosni i Hercegovini, dana 26.01.2022. godine objavili video snimak sa nadzorne kamere kojim je pokriven jedan od parking prostora na području općine Stari Grad – Sarajevo, a na kojem je vidljivo neprofesionalno postupanje načelnika Sektora uniformisane policije Federalne uprave policije, Zorana Čegara u prisustvu dvojice uniformisanih policijskih službenika, obavještavamo Vas o slijedećem:

Federalna uprava policije kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava, te ističe da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Istovremeno ističemo da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka iz člana 6. stav 2. i 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koji su inkorporirani u Zakon, te Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti, svaka odluka u konkretnom slučaju biti će zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tokom internog postupka, a koji je odmah po saznanju pokrenut od strane Jedinice za profesionalne standarde Federalne uprave policije.

Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, insistirati ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj. U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe Federalne uprave policije će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima.

VEZANI TEKSTOVI NA OVU TEMU:

1. https://www.dnevno.ba/kolumne/otkrivamo-ko-je-bahati-nasilnicki-i-siledzijski-visokorangirani-djelatnik-fup-a-zoran-cegar-koji-je-brutalno-prebio-radnika-u-sarajevu-247577/?fbclid=IwAR3LpiQRf_xFOUZRlZVM9qYx3Nrg_Zay4E-bBlWn9g3oeLD7u1Vb1n0yhD8

2. https://www.dnevno.ba/vijesti/sindikat-fup-a-zoran-cegar-je-narusio-ugled-federalnog-mup-a-247611/

3. https://www.dnevno.ba/vijesti/federalno-ministarstvo-unutrasnjih-poslova-zgrozeno-policijskom-brutalnoscu-i-ponasanjem-zorana-cegara-247618/?fbclid=IwAR0RS7q-usXE7WOTu0F3OdAIOwdY7GlbIySnAXnvgwMKuKZckhOcZkW6Ceg

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});