fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

URB HVO ŽZH: Kako jedan dan nekog branitelja može biti 100 puta skuplji od jednog dana drugoga branitelja?

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Dana 10.07.2018 godine u Zastupničkom Domu Parlamenta FBiH je usvojen Zakon o pravima razvojačenih branitelja FBiH zajedno s većinom podnesenih amandmana od strane SDP BiH, SDA i DF, a sve bez legalno i legitimno izabranih predstavnika hrvatskog naroda u tom domu HDZ BiH-HNS, dok su zastupnici HDZ 1990, njih trojica, zasjedanje napustili prije glasovanja.

Kao što je poznato zastupnici hrvatskog naroda u tom domu nisu prisustvovali tom 32 izvanrednom zasjedanju iz razloga što su zastupnici stranaka koje okupljaju većinsko bošnjačko-muslimansko članstvo(SDA, SDP, DF, BPS-Sefer Halilović, Stranka za BiH, Naša stranka) nedavno usvojili zakon o izbornim jedinicama u BiH, zbog čega su zastupnici u tom domu iz reda hrvatskog naroda HDZ BiH-HNS, odlučili bojkotirati zasjedanje tog doma na kojemu se raspravljalo o pravima razvojačenih Branitelja što je opravdano, legalno i legitimno imajući u vidu konstitutivnost hrvatskog naroda kojoj ništa nije i ne smije biti pretpostavljeno, pa stoga i URB HVO-a ŽZH opravdava ne prisustvovanje toj sjednici predstavnika hrvatskog naroda u FBiH premda se na toj sjednici odlučivalo i o sudbini razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH, kao i sudbini razvojačenih branitelja Armije BiH.

Prije par dana je na portalu Ljubuški info objavljen tekst naslova: “Što su Branitelji napravili u Sarajevu?“, te su kao dokaz tome kako je njihova borba uspjela prikazali i određene amandmane stranke SDP BiH, u potpisu Zukan Helez bivši ministar Branitelja FBiH, nakon čega se digla neviđena prašina između onih koji smatraju kako su Branitelji u Sarajevu uspjeli dobiti što su tražili i između onih koji smatraju kako je usvojeni zakon zajedno s usvojenim amandmanima tek “kukavičje jaje“ koje je podvaljeno razvojačenim braniteljima u FBiH od strane te stranke, SDA, DF te ostalih stranaka koje okupljaju bošnjačko-muslimansko članstvo, kao i predstavnika tzv“kampa heroja i šatora istine“.

DOKAZI: Prilog s portala Ljubuški info i amandmani SDP BiH,

Imajući u vidu kako ogroman broj razvojačenih Branitelja u FBiH iz obje vojne komponente ne može u cijelosti sagledati sadržaj ponuđenog i usvojenog zakona o pravima razvojačenih Branitelja te usvojenih amandmana na taj zakon, to će URB HVO-a ŽZH ovim putem pokušati objasniti onim braniteljima koji to ne razumiju, dok onima koji razumiju problematiku,a takvih nadamo se ima i na strani razvojačenih Branitelja HVO-aŽZH, te razvojačenih Branitelja Armije BiH,potpisnika Rezolucije Branitelja, kao i određenih članova tzv. “šatora istine i kampa heroja“ nije potrebito obrazlagati.

Ovdje smo dužni javnosti prikazati i reakcije određenih javnih osoba u FBiH koji smatraju kako je usvojeni zakon o razvojačenim Braniteljima u FBiH neprovediv,odnosno kako je on „zakonsko smeće“, kako to navodi Jasmin Kadić zastupnik SDP-a BiH u Zastupničkom Domu, te izjavu Pave Šljivića savjetnika predsjednika FBiH Marinka Čavare za braniteljska pitanja.

DOKAZI: Izjave Jasmina Kadića i Pave Šljivića,

Poštovani članovi URB HVO-a ŽZH!

URB HVO-a ŽZH se već 6/šest godina(i dok su njeni članovi bili u sastavu UZB) bori za provedbu/implementaciju Rezolucije Branitelja u FBiH koju je do sada potpisalo preo 70/sedamdeset udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH,a u kojoj su sadržani svi zahtjevi razvojačenih Branitelja iz FBiH iz obje vojne komponente sažetih u 3/tri točke i to:

-Pravo na Braniteljski dodatak,
-Izrada Zakona i javna objava jedinstvenog registra Branitelja, uz odvajanje borbenog od neborbenog sektora i javna objava korisnika prava iz BIZ (Braniteljsko-invalidske zaštite) u FBiH
-Izrada zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja kako bi se smanjio broj postojećih udruga proistekli iz Domovinskog rata u FBiH s broja 1600 na njih 6 do 10.

DOKAZI: Rezolucije Branitelja,

Zbog opstrukcije zakonodavne i izvršne vlasti u provedbi Rezolucije Branitelja razvojačeni branitelji su vršili mirne prosvjede i blokade u cijeloj FBiH. Aktivno su sudjelovali u svim aktivnostima zajedno s predstavnicima zakonodavne i izvrše vlasti FBiH kako bi se usvojile točke Rezolucije Branitelja. Bilo je uspjeha i neuspjeha na tom putu,ali su za neuspjeh u provedbi Rezolucije Branitelja uvijek i zauvijek bili krivi predstavnici vlasti jer su ignorirali sve dogovoreno pa čak i svoje potpise kojima su se obvezali provesti u djelo Rezoluciju Branitelja.

UZB je u više navrata kontaktirala sve političke stranke u FBiH od kojih su sve potpisale njene zahtjeve sadržane u Rezoluciji Branitelja, pa čak i HDZ BIH, osim SDA i SBB što mnogo govori o tim strankama vladajuće koalicije.

DOKAZI: Potpisani zahtjevi od navedenih stranaka,

Razvojačeni Branitelji u FBiH su na putu usvajanja Rezolucije Branitelja imali dosta objektivnih i subjektivnih poteškoća s kojima su se znali nositi sve do formiranja tzv „kampa heroja“ u Sarajevu koji su proširili svoje zahtjeve iz Rezolucije Branitelja a koji zahtjevi su objektivno neprovedivi,premda su uvijek napominjali kako se bore za točke Rezolucije Branitelja ali su njihovi zahtjevi formirani u znatno širem obliku od temeljnog teksta Rezolucije Branitelja što je URB HVO-a ŽZH u hodu shvatila i od tada počinju problemi na Relaciji URB HVO-a ŽZH,te problemi na relaciji tzv. “kamp heroja“ i i udruge potpisnice Rezolucije Branitelja iz Armije BiH, zbog čega je UZB bila medijator na toj relaciji u donekle je uspjela relaksirati te odnose između komponente Armije BiH.

Dana 28.02.2018 godine kada su bile masovne blokade u FBiH,kada su razvojačeni Branitelji HVO-a iz Posušja, Gruda, Širokog Brijega, Tomislavgrada, Orašja, Čitluka odbili blokirati granične prijelaze u FBiH jer nisu željeli remetiti promet ljudi, roba i usluga zbog čega je UZB Borci BiH pokrenula neviđenu hajku na predsjednika UZB ŽZH Vladu Marušića kao i na sve članove te udruge u navedenim općinama i gradovima, iznoseći niz laži, kleveta u sredstvima javnog priopćavanja, zbog čega su UZB ŽZH i podružnice UZB u Posušju, Grudama i Širokom Brijegu promijenili nazive udruge UZB u novi URB a sve sukladno odlukama na općem Saboru URB HVO-a ŽZH u Posušju od 10.03.2018 godine.

DOKAZI: Izvještaj s općeg sabora URB HVO-a ŽZH u Posušju,

Ipak bez obzira na laži i klevete od strane određenih predstavnika UZB/Borci BiH URB HVO-a ŽZH je nastavila i dalje djelovati kako bi se Rezolucije Branitelja usvojila u oba doma Parlamenta FBiH, te je odredila svoje predstavnike koji će zastupati njihove interese na dva zasjedanja u Zastupničkom domu i to 18.04.2018. i 23.05.2018. godine ali su im oba puta ulazak onemogućili članovi tzv. “kampa heroja i šatora istine“ koji su na taj način na sebe preuzeli i odgovornost za usvajanje ili neusvajanje točaka Rezolucije Branitelja. Ovdje je važno napomenuti kako su predstavnici URB HVO-a ŽZH i predstavnici Armije BiH potpisnici Rezolucije Branitelja imali uredan poziv za ulazak na zasjedanje zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 23.05.2018. godine ali im je ulazak nezakonito onemogućen od strane tih “samozvanih“ boraca iz tzv. “kampa heroja i šatora istine“ i gdje su viđene neviđene scene fizičkih nasrtaja na predsjednika URB HVO-a ŽZH koji je pokrenuo tužbu protiv odgovornih osoba na mjerodavnom sudu jer mu je bio ugrožen život.

DOKAZI: Poziv na zasjedanje zastupničkog doma od 23.05.2018. godine,

Na sjednici zastupničkog doma Parlamenta FBiH od 10.07.2018. godine bez predstavnika hrvatskog naroda je usvojen Zakon o razvojačenim Braniteljima u FBiH zajedno s većinom podnesenih amandmana i Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja s kojim zakonima URB HVO-a ŽZH nije zadovoljna i koje zakone je u cijelosti odbila jer oni ne oslikavaju niti mali dio izvorne Rezolucije Branitelja za koju se URB HVO-a ŽZH od svog osnutka bori,pa čak dok je bila u sastavu UZB.

Kako biste poštovani članovi imali pred sobom uvid u cjelokupno stanje podnesenih amandmana SDP BiH ovim putem Vam dostavljamo i podnesene amandmane URB HVO-a ŽZH koje je ona u nekoliko navrata dostavila u oba doma Parlamenta FBiH, prije održavanja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH a poglavito pred zasjedanje Zastupničkog doma od 10.07.2018 godine, svim strankama vladajuće koalicije u FBiH, Ministarstvu Branitelja, FBiH, Federalnom ministarstvu financija, Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, federalnom ministarstvu pravde, Vladi FBiH, za što postoje dokazi u tim organima zakonodavne i izvrše vlasti u FBiH kao i u arhivi URB HVO-a ŽZH, pa vi poštovani članovi URB HVO-a ŽZH sami prosudite tko je iznevjerio izvornu Rezoluciju Branitelja a tko nije, i tko je to “uspio“ u svojim zahtjevima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i koliko.

DOKAZI: Amandmani URB HVO-a ŽZH,

URB HVO-a ŽZH i dalje tvrdi kako su usvojeni zakoni, Zakon o pravima razvojačenih Branitelja u FBiH i Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja neprovedivi, i oba moraju pasti na Domu naroda jer su izglasani i usvojeni bez predstavnika hrvatskog naroda,a s druge strane nitko nema pravo nametati financijske obveze plaćanja županijama, općinama, gradovima federalnom Zavodu MiO, te Zavodu za zapošljavanje u FBiH, kao niti poslodavcima za plaćanje braniteljskog dodatka.

Usvojeni zakon o pravima razvojačenih Branitelja je tek mrtvo slovo na papiru kojim se neznatno povećavaju plaće pripadnicima borbenog sektora te mirovine umirovljenicima u FBiH od kojih 2,3,4,5% na njihove plaće ili mirovine, što je neznatan novčani iznos od kojih 8 do 20 KM, dok se uposlenicima plaća može uvećati u nešto većem novčanom iznosu, ali sve uz uvjet da nemaju drugih primanja iz rata.

Pripadnicima borbenog sektora se priznaje pravo na braniteljski dodatak u visini od kojih 30,40,50,60% ovisno o vremenu provedenom o oružanim snagama u FBiH, od najniže mirovine u FBiH koja iznosi 337,00 KM, ali uz uvjet da su proveli prije stupanja na snagu ovog zakona najmanje 12 mjeseci na Zavodu za zapošljavanje a isto tako da nemaju nikakvih drugih primanja iz rata, pa bi tako razvojačeni Branitelji koji su bili od 12 do iznad 36 mjeseci u ratu dobivali braniteljski dodatak u visini od 101,00 KM do 202,00 KM.

Pravo na braniteljski dodatak pripada i RVI koji imaju RVI od 20 do 50%.

U ovom usvojenom zakonu o pravima branitelja i članova njihovih obitelji i podnesenim amandmanima nigdje ne stoji kako će se izraditi Zakon o jedinstvenom registru Branitelja koji prati javna objava korisnika iz BIZ (braniteljsko-invalidske zaštite) kako bi se utvrdio pojam borbenog i neborbenog sektora što je preduvjet za utvrđivanje stvarnog stanja Branitelja iz borbenog sektora te na desetine tisuća lažnih Branitelja, lažnih RVI-a, lažnih udovica, lažnih zapovjednika, lažnih odlikovanih, lažnih silovanih, lažnih zatočenih itd, jer je sve to rađeno po uzoru na registar Branitelja u RH koji ništa dobro nije donio istinskim Braniteljima jer je registar ostao kako je i zamišljen i u kojem je mjesta našlo preko 550 000 Branitelja RH a u FBiH ih ima čak 577 000.

Definicija borbenog sektora je kratka i nedovoljno razrađena jer svaki od 577 000 pripadnika oružanih snaga u FBiH će dobiti uvjerenje o učešću u oružanim snagama FBiH a nigdje nikome ne stoji u kojoj je toj vojnoj postrojbi bio i na kakvim ratnim zadacima imajući u vidu kako su mnogi zapovjednici krajem rata 1996 godine upisivali i znane i neznane u vojne spiskove i ti su spiskovi blagoslovljeni od strane Ureda za obranu po općinama i gradovima u FBiH a stotine tisuća tih pripadnika oružanih snaga u FBiH nemaju nikakve sveze s ratom i ratnim strahotama pa će tako svi imati pravo zatražiti pravo na braniteljski dodatak.

Ovdje u ovom zakonu o pravima razvojačenih Branitelja nigdje ne stoji kako pravo na braniteljski dodatak nemaju i povoljno umirovljeni pripadnici oružanih snaga u FBiH po osnovu zapovjednih dužnosti 57:20, 55:20, 40:20 a izvorna Rezolucije Branitelja to ne predviđa što jako dobro znaju i predstavnici UZB/Borci BiH na čelu s Dragom Grbavcem i predstavnicima Armije BiH potpisnici Rezolucije Branitelja.

Pravo na braniteljski dodatak po izvornoj rezoluciji Branitelja nemaju niti RVI jer su oni već konzumenti prava po osnovu učešća u ratu a ovdje se priznaju prava onima od 20 do 50% RVI.

Rezolucija Branitelja nije poznavala nikakvu diskriminaciju prema uposlenim razvojačenim Braniteljima ili umirovljenim pripadnicima oružanih snaga koji su mirovine zaradili po osnovu rada 65/20 ili po osnovu civilne invalidske mirovine, što opet jako dobro znaju predstavnici UZB /Borci BiH i drugi predstavnici Armije BiH potpisnici Rezolucije Branitelja,a ovim se zakonom vrši diskriminacija takvih Branitelja jer se nameće obveza poslodavcima da im povisi mirovine ili plaće za 2,3,4 ili 5%na plaće ili mirovine.

Nezakonite i neustavne su obveze koje se nameću poslodavcima, federalnom zavodu MiO, zavodu za zapošljavanje, te županijama, općinama ili gradovima za plaćanje braniteljskog dodatka u kojima se od istih traži plaćanje braniteljskog dodatka za razvojačene Branitelje a nisu niti jednim dijelom učestvovali u donošenju takvih zakona.

Neustavno i nezakonito postupanje je predstavnika SDA Ismeta Osmanovića koji predlaže usvajanje zakona o igrama na sreću kako bi se namaknula potrebita sredstva za braniteljski dodatak a nikada neće biti usvojen bez predstavnika hrvatskog naroda jer je to direktni udar na kladionice u BiH koje su u vlasništvu Hrvata u BiH u procentu 95%,i nikada ga neće prihvatiti predstavnici hrvatskog naroda u BiH imajući u vidu kako je bilo takvih pokušaja i prije u Parlamentu FBiH i Vladi FBiH a uvijek su propali.

Na kraju se postavlja i logično pitanje kako je moguće da se ovakvi nakaradnim zakonima daju veća prava određenim Braniteljima, kao da je njihov dan skuplji nekoliko stotina puta od istog takvog branitelja koji je čak zaslužniji od njih po više osnova, tako da će jedan primati uvećan iznos na svoje mirovine od kojih 1.500,00 KM i više mjesečno a onaj istinski Branitelj koji je prošao sve terene ovog svijeta će imati kojih 20,00 KM na svoju plaću ili najnižu mirovinu dok će dobar dio njih ostati bez ikakvih primanja po osnovu braniteljskog dodatka jer nisu na Zavodu za zapošljavanje jer tamo ne žele biti niti će ikada biti iz razloga što im Zavod za zapošljavanje nikada nije ništa ponudio niti će im ponuditi,jer ne rade, nemaju uvjeta za mirovinu i preživljavaju izdan u dan od poneke dnevnice.

Taj usvojeni zakon je neprovediv iz više razloga jer niti jednim svojim dijelom nije u funkciji zamišljene provedbe/implementacije izvorne Rezolucije Branitelja.

Točke rezolucije Branitelja u ponuđenim zakonima nisu u Zastupničkom domu predstavljali legalni i legitimni predstavnici razvojačenih Branitelja već neki predstavnici manjeg dijela braniteljske populacije koji su uzurpirali pravo predstavljanja silom koju su predstavnici URB HVO-a ŽZH i predstavnici udruga Armije BiH potpisnici Rezolucije Branitelja Božjom providnošću izbjegli.

Eto kakav Zakon o razvojačenim Braniteljima u FBiH je usvojen u zastupničkom domu Parlamenta FBiH dana 10.07.2018 godine poštovani razvojačeni Branitelji,i to bez predstavnika hrvatskog naroda u tom domu, i čije usvajanje slave članovi tzv. “kampa heroja i šatora istine“ i još prijete kako će vršiti nove blokade FBiH ukoliko takav nakaradan zakon ne usvoji ili čak ne stavi na dnevni red Dom naroda u FBiH.

Pogledajte također tko stoji ispod potpisan amandmana SDP BiH i biti će vam sve jasno a ti amandmani su kako govore ti tzv. članovi “kampa heroja i šatora istine“ kompatibilni s njihovim zahtjevima.

Neka su oni kompatibilni s njihovim zahtjevima ali nisu kompatibilni s zahtjevima URB HVO-a ŽZH kao ni sa zahtjevima udruga Armije BiH potpisnici Rezolucije Branitelja i nikada neće s naše strane biti podržani, jer s naše strane će biti podržani samo zahtjevi sadržani u izvornoj Rezoluciji Branitelja i našim amandmanima dostavljenim predstavnicima zakonodavne i izvrše vlasti u FBiH na ponuđene zakone:

Zakon o pravima razvojačenih Branitelja u FBiH i Zakon o udrugama od posebnog društvenog značaja, a na koje zakone smo već dostavili svoje amandmane, navodi se u priopćenju Udruge razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});