fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

URB HVO ŽZH: Radnu skupinu ćemo u Širokom Brijegu dočekati onako toplo i srdačno kao i oni nas u Sarajevu!

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Dana 27.03.2019. godine Odbor za Branitelje Parlamenta FBiH s radnom skupinom Vlade FBiH u kojoj su bili predstavnici tzv. “branitelja“ i resornih ministarstava je usuglasio tekst nacrta zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji kako je to naloženo zaključkom Parlamenta FBiH od 09.01.2019. godine.

Ovaj usuglašeni tekst će biti upućen Vladi FBiH,na daljnju proceduru. Federalno ministarstvo Branitelja će „opremiti“ tekst te ga poslati na mišljenje federalnom ministarstvu financija, ministarstvu pravosuđa, uredu za zakonodavstvo pa potom opet na Vladu FBiH.

Po mišljenju federalnog ministra Branitelja SalkeBukvarevića tekst zakona je realan i provediv. U čl.20.navedenog nacrta zakona je predviđene egzistencijalna naknada za branitelje starije od 57 godina a koji nemaju mjesečni prihod veći od 50% minimalnog iznosa mirovine isplaćene za prosinac 2018 godine. Razvojačeni Branitelj koji bi imao pravo zatražiti tu egzistencijalnu naknadu mora biti najmanje 12 mjeseci pripadnik oružanih snaga FBiH, mora biti na Zavodu za zapošljavanje najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva za tu naknadu, a ne smije imati nikakvih drugih primanja ni on ni supruga, niti smije imati prihoda od iznajmljivanja poslovnih prostora i sl.

Navedeno je također kako će radna skupina obići sve županije kako bi predložila izmjene postojećih Zakona o dopunskim pravima branitelja u županijama kako bi i branitelji koji nisu obuhvaćeni ovim zakonom dobili neka prava.

Što se tiče registra branitelja ovim zakonom je predviđeno kako će se na WEB stranici federalnog ministarstva branitelja objaviti spisak pripadnika oružanih snaga FBiH (njih 577 000), gdje će biti naznačeno pripada li branitelj borbenom ili neborbenom sektoru.

Poštovani Branitelji članovi URB HVO-a ŽZH!

Kako je URB HVO-a ŽZH u više navrata svojim javnim priopćenjima naglašavala obistinilo se sve od riječi do riječi. URB HVO-a ŽZH je osporavala ponuđeni tekst zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH od samog početka za razliku od predstavnika tzv. “šatora istine iz Ljubuškog” i tzv. “kampa heroja iz Sarajeva“ čiji predstavnici su nasilnim metodama blokada važnijih prometnica i graničnih prijelaza u FBiH onemogućili legalno i legitimno izabranim predstavnicima Armije BiH i HVO-a prisustvovanje sjednicama oba doma Parlamenta FBiH koji su zagovarali dosljednu provedbu i implementaciju Rezolucije Branitelja od koje nikada nisu odstupili niti milimetra zarazliku od navedenih predstavnika.

Zbog nekompetentnosti i nestručnosti navedenih predstavnika predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH a poglavito federalnog ministarstva branitelja su tim predstavnicima prodali “muda pod bubrege“, te im ponudili Zakon o pravima razvojačenih Branitelja koji nema nikakve sveze s zahtjevima branitelja sadržanim u Rezoluciji Branitelja. Zbog nesuglasja tzv. “kampa heroja i tzv.šatora istine“ oko točaka Rezolucije Branitelja dogodio se raskol između te dvije skupine nelegalnih i nelegitimnih predstavnika razvojačenih Branitelja Armije BiH i HVO-a ,jer su jedni udarali u klin a drugi u ploču, te je skupina okupljena okotzv. “kampa heroja“ koja je skupina igračka u rukama određenih političkih stranaka u FBiH i to: SDP, DF i SDA, prihvatila nacrt zakona o pravima razvojačenih branitelja po prijedlogu SDP i DF, dok druga skupina tzv. “šator istine“ iz Ljubuškog taj nacrt zakona nije prihvatila jer su prekasno shvatili kako od točaka Rezolucije Branitelja u izvornom obliku nema ništa, a poglavito od 6.00 KM po mjesecu učešća u ratu, a kamoli odvajanja borbenog od neborbenog sektora.

Zbog tog raskola između nelegalnih i nelegitimnih skupina tzv. “kamp heroja“ je predložio Vladi FBiH i federalnom ministarstvu Branitelja članove radne skupine koji će raditi na usuglašavanju teksta zakona a ta skupina uopće ne predstavlja izvornu volju razvojačenih Branitelja Armije BiH i HVO-a gdje je predstavnicima tzv. “šatora istine“ iz Ljubuškog ili UZB/Borci BiH zabranjeno sudjelovanje u toj radnoj skupni, premda ni ta skupina nikada nije niti mogla predstavljati razvojačene Branitelje HVO-a jer su multietnički i mogli su predstavljati samo razvojačene Branitelje koji su im dali povjerenje a takvih je jako malo u FBiH,a poglavito u ŽZH, nakon čega je usuglašen tekst tog zakona za kojega Salko Bukvarević kaže kako je „realan i i provediv“.

Što se tiče UZB/Borci BiH ili tzv. “šatora istine“ iz Ljubuškog može se samo reći ovo: “Tko s vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju“. A ta izreka govori kako su upravo predstavnici te UZB/Borci BiH neki njeni članovi zajedno s članovima i predstavnicima tzv. “kampa heroja“ iz Sarajeva dana 23.05.2018. godine ispred Parlamenta FBiH nasilnim putem onemogućili ulazak legalno i legitimno izabranim predstavnicima Armije BiH i HVO-a na zasjedanje zastupničkog Doma Parlamenta FBiH gdje su direktno životno ugrozili Vladu Marušića predsjednika tadašnje UZB ŽZH a sada Predsjednika URB HVO-a ŽZH.

Sada su istinski razvojačeni Branitelji u FBiH iz obje vojne komponente Armija BiH i HVO-a suočeni s činjenicom kako usuglašeni tekst zakona opravima razvojačenih Branitelja u FBiH i za ogromnu većinu razvojačenih Branitelja u FBiH ne znači ništa odnosno znači prevaru koja će im još više zagorčati ionako gorak život. Svi razvojačeni Branitelji u FBiH će morati upitati predstavnike tzv. “kampa heroja i tzv.šatora istine“koliko su prava iz izvorne Rezolucije Branitelja u stvari dobili, a neka im ti predstavnici iskreno i dokumentirano na to odgovore. Znači odgovor se očekuje od tzv“predstavnika tzv. “kampa heroja iz Sarajeva i tzv. “šatora istine iz Ljubuškog a njihova su imena svim razvojačenim Braniteljima u FBiH jako dobro poznata“.

URB HVO-a ŽZH je davno, odnosno konačno 28.02.2019. godine shvatila kako razvojačeni Branitelji iz cijele FBiH neće nikada dobiti svoja zaslužena prava Branitelja sadržana u izvornoj Rezoluciji Branitelja a sve iz razloga što su predstavnici “tzv. kampa heroja i tzv.šatora istine“ nasilnim putem preuzeli predstavljati sve razvojačene Branitelje u FBiH a da za to nisu imali kompetentnosti i referenci i dogodilo se uprav ovo.Potpuni poraz svih nadanja i očekivanja razvojačenih Branitelja u FBiH, osim razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH.

No, kako predstavnici razvojačenih Branitelja HVO-a ŽZH nikada nisu bili levati niti naivčine oni su se organizirali u URB HVO-a ŽZH, gdje su pozvali i sve druge razvojačene Branitelje HVO-a u FBiH kao i pripadnike Armije BiH da se organiziraju kao URB HVO-a ŽZH i zatraže svoja prava u njihovim županijama, dok su razvojačeni Branitelji HVO-a iz FBiH imali mogućnost zatražiti i dio prava iz RH.

Ipak prije nego li našim članovima pojasnimo sve aspekte naše borbe za prava naših članova u ŽZH i RH dužni smo osporiti taj “usuglašeni“ tekst zakona o pravima razvojačenih Branitelja u FBiH od 27.03.2019. godine.

1.Tzv.radnu skupinu koja je radila na usuglašavanju nacrta tog zakona nisu predstavljali legalno i legitimno izabrani predstavnici razvojačenih Branitelja u FBiH već neki likovi koji ne predstavljaju nikoga i ništa, što je kazneno djelo lažnog predstavljanja i u tom smislu su poduzeti već određeni pravni koraci protiv tih tzv. “predstavnika“ razvojačenih Branitelja tzv.“kampa heroja i tzv.šatora istine“ ali i ministra SalkeBukvarevića koji je to omogućio,

2.Nacrt zakona nikako nije realan i provediv kako to navodi ministar Bukvarević već je najveća podvala razvojačenim Braniteljima iz obje vojne komponente jer ne sadržava niti minimum zahtjeva razvojačenih Branitelja u FBiH sadržanim u izvornoj Rezoluciji Branitelja,

3.Što se tiče samog naziva “egzistencijalne naknade“ za razvojačene Branitelje taj termin nikako ne može stajati jer su se razvojačeni Branitelji kroz borbu koja traje punih 6 godina izborili za termin braniteljski dodatak koji u sebi objedinjuje upravo ono što razvojačeni branitelji tim dodatkom traže,

4.Ta egzistencijalna naknada se odnosi samo na tzv.branitelje “starije od 57 godina” a to nikada od strane URB HVO-a ŽZH a doduše ni od UZB/Borci BiH nije nigdje izrečeno već braniteljski dodatak za sve razvojačene branitelje bez obzira na godine života,

5.Nikakav mjesečni limit od 50% mjesečne zajamčene mirovine za prosinac 2018. godine koji ne smije prelaziti s primanjima razvojačeni Branitelj URB HVO-a ŽZH i UZB Borci BiH nije niti će interesirati jer nikakva limita nema niti će ga biti jer se samo može računati učešće u Domovinskom ratu u BiH u borbenim postrojbama neovisno da li je branitelj u radnom odnosu ili ne,da li prima mirovinu ili ne, ili ostvaruje prihod od iznajmljivanja poslovnih prostora i sl.

6.Nikakvo učešće u Domovinskom ratu od 12 mjeseci nije uvjet za dobivanje te egzistencijalne naknade URB HVO-a ne interesira a ni UZB Borci Bih jer je predviđeno braniteljskim dodatkom mjesec učešća u Domovinskom ratu u borbenom sektoru X 6,00 KM a ne najmanje 12 mjeseci,

7.nikakva evidencija na Zavodu zazapošljavanje ne može i ne smije biti uvjet za dobivanje te naknade jer ima dosta branitelja koji nisu na tom Zavodu niti ih zavod zazapošljavanje ne interesira jer im ne nudi ništa, pa je stoga diskriminirajuće tražiti od njih da su na zavodu za zapošljavanje,

8.Nikakva objava registra branitelja od njih 577 000 neće pomoći razvojačenim braniteljima u FBiH kako bi se konačna istina doznala o istinskim braniteljima bez obzira što je navedeno kako će se u rubrici svakog branitelja navesti kako je određeni branitelj bio pripadnik borbenog ili neborbenog sektora dok se ne sačini Zakon o jedinstvenom registru Branitelja i njegova javna objava uz. odvajanje borbenih od neborbenih postrojbi po vodovima, te javna objava svih korisnika prava iz BIZ (braniteljsko-invalidske zaštite), a sve iz razloga što je u RH javno objavljen spisak tzv. “branitelja“ od kojeg spiska nitko nijeimao ništa i koji je konačno povučen iz javnog gledanja.

Kako bi malo ublažili pogubne posljedice tog nacrta zakona Salko Bukvarević navodi kako će radna skupina koja je radila na tom nacrt zakona obići sve županije kako bi predložila izmjene i dopune postojećih Zakona o dopunskim pravima branitelja u koje bi nakon toga eventualno upali i razvojačeni branitelji koji nisu obuhvaćeni Salkinim zakonom.

Imajući to sve u vidu puno prije nego li su se ove stvari dogodile URB HVO-a ŽZH je krenula u institucionalno rješavanje prava svojih članova u ŽZH i RH i to na slijedeći način:

1.Javna objava registra svojih članova iz borbenih postrojbi u ŽZH, koji ne ostvaruju nikakva trajna mjesečna novčana primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu, neovisno jesu li ili nisu u radnom odnosu, primaju li ili ne primaju mirovinu po osnovu rada, da li su ili nisu na Zavodu za zapošljavanje,

2.Potarživanje braniteljskog dodatka od Vlade ŽZH u visini od 6,00 KM po mjesecu učešća u Domovinskom ratu, dok je za one razvojačene Branitelje koji dokažu učešće u Domovinskom ratu od 18.09.1991 godine do 23.12.1995 godine predviđen braniteljski dodatak u visino zajamčene mirovine u FBiH za protekli mjesec prije ostvarivanja prava, uz uvjet kako ne ostvaruju nikakva druga prava iz rata,

3.Sva druga osnovna i dopunska prava branitelja u ŽZH i RH, poradi poboljšanja prava naših članova.

U tom smislu URB HVO-a je već krenula u izradu članskih iskaznica za naše članove kao i izradu registra naših članova koji će biti javno objavljen najkasnije do polovice travnja 2014. godine a koji će biti uvjet za dobivanje braniteljskog dodatka za naše članove kao i za ostvarivanje svih drugih osnovnih i dopunskih prava naših članova u ŽZH i RH.

Iz svega gore iznijetog poštovani Branitelji članovi naše udruge vi sami zaključite tko je izabrao pravi a tko pogrešan put u provedbi odnosno implementaciji Rezolucije Branitelja.

Važna napomena: Radnu skupinu koja je radila na konačnom nacrta zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelji u FBIH prigodom posjete ŽZH kada će predlagati izmjene i dopune zakona o dopunskim pravima razvojačenih Branitelja u županijama će članovi URB HVO-a ŽZH srdačno i toplo dočekati u Širokom Brijegu, i to upravo na način kako su dočekani legalno i legitimno izabrani predstavnici Armije BiH i HVO-a u Sarajevu dana 23.05.2018. godine, navodi se u priopćenju URB HVO ŽZH.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});