fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

URB HVO ŽZH: Reakcija na objavu registra pripadnika pružanih snaga FBIH

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Ovih dana se mediji zabavljaju s objavom registra pripadnika oružanih snaga u FBiH, koji je javnosti prikazao federalni ministar Branitelja Salko Bukvarević, koji je obznanio kako je u vrijeme Domovinskog rata u BiH Armija BiH imala 408.580 pripadnika dok je HVO imao 196.580 pripadnika. Isto tako obznanio je kako je Armija BiH imala 38.625 RVI-a dok je HVO-a imao 17.536 RVI-a.Ukupan broj korisnika prava iz rata u FBiH je oko 95 000, dok je povoljno umirovljenih pripadnika oko 34 000 dok se njihov broj konstantno povećava imajući u vidu kako dobar dio tih tzv. “branitelja“ navršava 57 godina života što je dobna granica za podnošenje takvih zahtjeva za povoljnije umirovljenje.

Kada se zbroje pripadnici oružanih snaga Armije BiH i HVO-a dobije se cifra od 605 160 pripadnika oružanih snaga FBiH, premda ministar Salko Bukvarević barata s cifrom od 577 000 pripadnika pružanih snaga.

Javnost se zabavlja i na način tog registra kojim je onemogućen uvid u isti svakome već samo nadležnim institucijama. To onemogućavanje uvida u registar pripadnika pružanih snaga u FBiH federalni ministar Salko Bukvarević pravda postojećim zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH čije odredbe to onemogućavaju.

Imajući u vidu kako je jedinstveni registar Branitelja jedna od 3/tri točke koje razvojačeni Branitelji bez ikakvih prava po osnovu učešća u Domovinskom ratu traže pored,braniteljskog dodatka i prestanka financiranja i ukidanja udruga proisteklih iz Domovinskog rata u BiH,potrebito je izvršiti ozbiljnu analizu zbog čega se federalno ministarstvo branitelja koje je od svog osnutka u rukama stranke SDA, a kojemu vodu na mlin često navode i HDZ BIH i SBB koji su dio vladajuće koalicije u FBiH protivi izradi jedinstvenog registra branitelja i javnoj objavi korisnika prava iz BiZ (braniteljsko-invalidske zaštite).

URB HVO-a ŽZH kad se zvala UZB ŽZH koja je pored još kojih 70/sedamdeset udruga proisteklih iz Domovinskog rata iz obje vojne komponente potpisala Rezoluciju Branitelja ima podatke označeno pod „STROGO VOJNA TAJNA ILI STROGO POVJERLJIVO“ iz veljače 1995. godine i u trenutku potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma (23.12.1995 godine ili na sam kraj rata ) kojim je Armija BiH imala cca 229 000 pripadnika pružanih snaga dok je HVO-a imao cca 37 000 pripadnika što kad se zbroji čini cca 266 000 pripadnika. Današnje cifre od kojih 605 160 ili 577 000 pripadnika oružanih snaga se čine nestvarne odnosno imaginarne. Ispada kako ih se više rodilo nego li ih je umrlo na ovaj ili onaj način.

Slušajući izjave Salke Bukvarevića kako su u taj registar ušli pripadnici oružanih snaga koji su u ratu proveli od 1/jednog dana do punog ratnog vremena odista zvuče smiješno,reklo bi se komično, više bi se reklo tragikomično jer dolaze iz usta ministar Branitelja obje vojne komponente.

Isto tako onemogućavanje uvida u taj registar svakome je tek bacanje prašine u oči neupućenoj javnosti i Braniteljima koji ne poznaju problematiku tog registra.

No, najgore od svega je što predstavnici tzv. “kampa heroja i šatora istine“ nasjedaju na floskule Salke Bukvarevića i njegovih pulena te u svojim izjavama koriste njegove izjave tipa „objava ili uspostava jedinstvenog registra Branitelja“ jer niti jedno a ni drugo javnosti i braniteljima ne nude ništa doli šarenih laža kojima istinski Branitelji i de iure i de facto neće dobiti ništa.

Objava ili uspostava registra Branitelja znači kako će federalno mi ministarstvo objaviti ili uspostaviti registar Branitelja s 605 1600 ili 577 000 pripadnika oružanih snaga u FBiH a vi Branitelji i ostala javnosti šaljite anonimne prijave protiv “lažnjaka u tim brojkama po uzoru na registar Branitelja RH u kojemu je cca 550 000 pripadnika oružanih snaga RH našlo mjesta a iz kojeg konačno nitko nije ispao unatoč kojih 1000 prijava lažnjaka od strane javnosti i Branitelja u RH da bi konačno taj registar postao tajan kako javnost ne bi mogla imati uvida u njega.

URB HVO-a ŽZH je od svog osnutka pa čak i kad se zvala UZB ŽZH ukazivala na te igre i igrice oko registra Branitelja u FBiH ka čak i u RH. Uvijek je ukazivala na to kako objava ili uspostava registra Branitelja u FBiH neće Braniteljima donijeti ništa već samo još gore čašo žući koje će morati popiti.

URB HVO-a ŽZH se oduvijek borila za izradu Zakona o jedinstvenom registru Branitelja i njegovu javnu objavu kao i javnu objavu spiska korisnika prava iz Domovinskog rata u FBiH.

Za sve te stavove URB HVO-a ŽZH je nudila jasna, konkretna, realna, moguća, provediva i na sudu obranjiva rješenja,a ta rješenja su jedino moguća i ostvarljiva kroz izradu jedinstvenog registra Branitelja po vodovima gdje će se odvojiti borbene od neborbenih postrojbi, sukladno VOB-8 (knjiga ratnih postrojbi), koje se nalaze u Ministarstvu obrane BiH, na temelju spiskova vodova, spiskova zaduženja ratne opreme i materijala,spiskova plaća pripadnika pružanih snaga za vrijeme Domovinskog rata u BiH, iskaza ratnih zapovjednika,te ratnih kolega iz tih borbenih postrojbi, tko je koliko i gdje vremena proveo na prvoj borbenoj crti u tim postrojbama,odnosno tko je iz drugih rodova i službi opskrbljivao na prvoj borbenoj crti pripadnike borbenih postrojbi. Na taj način moguća je izrada jedinstvenog registra Branitelja najkasnije za mjesec dana u cijeloj FBiH, a što se tiče javne objave korisnika prava iz BIZ (Braniteljsko-invalidske zaštite) ta je javna objava moguća za 24 sata i kad se tako stvari poslože vidjeti će se tko je nezasluženo „upao“ u jedinstven registar Branitelja a tko ne zasluženo uživa sva prava iz Domovinskog rata u FBih godinama na štetu istinskih Branitelja bez ikakvih prava.

No, to federalno ministarstvo i Salko Bukvarević i njegova stranka SDA nikako ne žele, a još uvijek to ne želi ni stranka HDZ BiH.

Radi informacija broj od 196 580 pripadnika HVO-a još se uvijek koristi kao službeni podatak u ministarstvu Branitelja RH, čime je javnost RH osupnuta jer se time navlači bijes na sve Hrvate iz BiH imajući u vidu njihova potraživanja prava iz RH kao pripadnika HVO-a, a nitko se još osim URB HVO-a ŽZH pa čak i kad se zvala UZB ŽZH od postojećih udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a tome nije usprotivio.

Konačno kad se povuče paralela između dvije države RH i BiH može se zaključiti kako vladajuće garniture u obje države koriste isti nazivnik prigodom jedinstvenog registra Branitelja a on je: “OBJAVA ILI USPOSTAVA JEIDNSTVENOG REGISTRA BRANITELJA“ što je tek jedna od najvećih prevara istinskih Branitelja.

Isto tako postavlja se pitanje tko i zašto od vladajućih stranaka u obje države koristi te termine „objava ili uspostava jedinstvenog registra Branitelja“ umjesto da e odmah krene u izradu jedinstvenog registra Branitelja i njegove javne objave kao i javne objave korisnika prava iz rata?

Upravo u tom pitanju leže i svi odgovori koji istinske Branitelje i cjelokupnu javnost muče godinama, točnije od završetka Domovinskog rata u obje države.

U Domovinskom ratu kao i u svakom nesretnom ratu postoje istinski domoljubi, koji ljube i vole svoju Domovinu i spremni su za nju dati najviše što se može dati a to je ŽIVOT. Takvi nikada ne bježe i odmah uzimaju strojnice u svoje ruke i odlaze gdje ih pošalju. Ne bune se i ne postavljaju pitanja nikada. Postoje također i oni drugi koji ne bi pobjegli od sramote,imaju neke više ili visoke škole i odmah traže i pronalaze mjesta u javnim službama, uredima obrana, komandama garnizona ili u JP, tipa SOKOLA Mostar kao direktori i sl. Takvi se boje oružja i svo vrijeme rata žive u dobro osiguranim i čuvanim skloništima ispod robnih kuća, podruma, atomskih skloništa ili nekih zgrada. Neki od njih su u vrijeme Domovinskog rata u Zagrebu i diljem RH odo tuda slali direktive kuda slati granate i telegrame.

Opskrbljeni su sa svim potrebitom logistikom, hranom, jelom i pićem, a veze s prvom crtom bojišnice uredno održavaju tako da su bolje upućeni u zbivanja na prvoj crti bojišnice nego oni koji s nje dolaze sakati, ozlijeđeni ili oboljeli, is frustrirani od ratnih trauma. Svo vrijeme rata su spavali pored svojih supruga u podrumima ili čak stanovima a uredno su dobivali svoje plaće kao i Branitelji. Upućeni su jako dobro u ratna zbivanja jer su prije rata završili za profesora ili nastavnik obrane i zaštite ili neko srodno zanimanje Marxizma ilki sociologije tako da im nije strana nikakav izrada Zakona o pravima Branitelja ili donošenje neke uredbe za vrijeme rata ili neposredne ratne opasnosti.

Kako se rat približavao svom kraju a sva društvena poduzeća u kojima su oni radili su bila devastirana ili uništena, ti likovi su na brzinu čak bi se reklo preko noći morali skrojiti zakone u kojima bi prvo oni i njihove tajnice, pomoćnici, i kućna čeljad našli mjesta odnosno mjesečna primanja,jer prestankom rata više nema mjesečnih plata Branitelja.

Pa su upravo ti štakori i podrumski pacovi koji nemaju vez s ratom i ratnim strahotama počeli krojiti i praviti zakone po svojoj mjeri a da nikoga od istinskih Branitelja nisu pitali. Ipak nisu sve mogli sami pa su ponajprije dali određene benefite pojedinim ratnim zapovjednicima koji su za vrijeme Domovinskog rata a poglavito pred njegov kraj „okrvavili ruke“ na način kojim su u ratne spiskove Branitelja uveli i one koji nemaju nikakve sveze s ratom poput ratnih dezertera, ili onih koji su u vrijeme i prije Domovinskog rata bili na Dul-Dungu diljem Europe i to su masno naplatili uzimajući njihove ratne plaće a zauzvrat su ih uveli u ratne spiskove. No, ni tu ti ratni zapovjednici nisu stali pa su zbog tog crimena ili grijeha dobar dio tih Dul-Dungaša uveli i uprava RVI-a a sve uz lijepu naknadu, a uz njih su masno zradili i određeni liječnici spcijalisti neuropsihijatri, psiholozi, ortopedi, pa čak i liječnici opće prakse,ali i mnogi dobro poznati posrednici u „sređivanju“ medicinskih nalaza. Najgore od svega što su na to nasjeli i mnogi Branitelji koji su za nekoliko tisuća KM kupovali medicinske nalaze za neke bolesti,ozljede i oboljenja koje stvarno i imaju da bi na kraju ostali i bez para i jareta.

Ti podrumski miševi ili štakori su donosili sve Zakone o pravima Branitelja i članova njihovih obitelji,zakone i pravima obitelji poginulih, nestalih ili zatočenih Branitelja, Zakone o pravima RVI-a,Zakone o najvišim ratnim odlikovanjima, dok su istinski razvojačeni Branitelji ostali na margini društva odnosno na rubu socijalne ili ekonomske isključivosti i danas prosvjeduju po ulicama i i ispred institucija zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH tražeći svoja krvava i teško stečena prava Branitelja, a cjelokupna javnost još uvijek nema do kraja empatije za njih i njihova prava

Kada se pokrenula inicijativa za provedbu odnosno implementaciju Rezolucije Branitelja koja u sebi sadrži sve zahtjeve razvojačenih Branitelja bez ikakvih prava po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu pojavilo se neko novo sunce na nebu nadanja svih razvojačenih Branitelja u FBiH. Oni su računali kako će snagom argumenta uvjeriti vladajuće garniture u FBiH da im omoguće dostojan život kroz provedbu rezolucije Branitelja čije su točke realne,moguće,provedive i obranjive na sudu ali uzalud. Stranke vladajuće koalicije u FBiH suočene s najvećom opasnošću koja prijeti poglavito stranci SDA su činile sve da onemoguće te Branitelje da dođu do svog cilja. A najbolji način za to je kada se u Braniteljske redove ubace Jude koji će izdati interese tih Branitelja na način kojim će baciti ljagu na predvodnike tog braniteljskog stada kako bi ga obezglavili i proveli u sunovrat nadanja.

I to se konačno i dogodilo. Izdajnici u braniteljskim redovima su počeli rovariti iznutra a jadni i neuki Branitelji su nasjeli na laži tih ubačenih provokatora i odrekli se svojih istinskih vođa koji se nikada ne prodaju niti će se prodati i počeli primjenjivati silu kako bi došli do svojih prava a da uopće nisu ta prava sažvakali do podnošljive mjere jer ih nije imao tko predvoditi.

Približavaju se parlamentarni izbori u BiH a razvojačeni Branitelji još uvijek nisu ostvarili ništa od svojih prava,pa su se stoga odlučili aktivnije uključiti u te izbore, obilazeći predizborne skupove stranaka vladajuće koalicije ali i na način koji su izjavili kako će biti neovisni promatrači na tim izborima kako bi ti izbori protekli koliko-toliko regularno.

Ipak bez obzira tko god osvoji vlast u FBiH taj će biti suočen s zahtjevima razvojačenih Branitelja u FBiH ali nitko od stranaka vladajuće koalicije nikada neće pristati i koristiti će sve načine da onemogući razvojačene Branitelje u njihovim pravima i zahtjevima sadržanim u rezoluciji Branitelja. Jer sve stranke u FBiH koje su bile na vlasti i koje će doći koristi će termine objava ili uspostave jedinstvenog registra Branitelja s čime se URB HVO-a ŽZH nikada neće složiti. Bilo koja muslimansko-bošnjačka stranka kako im drago koja dođe ne vlast neće u ruke uzeti taj vruć krumpir jedinstvenog registra Branitelja i javne objave korisnika prava iz oblasti BiZ (braniteljsko-invalidske zaštite) jer bi tom javnom objavmo sudbina tih stranaka bila zauvijek zapečaćena.

Zbog svih tih razloga URB HVO-a ŽZH je odlučila svoja prava sadržana u Rezoluciji Branitelja tražiti u ŽZH jer su upravo u toj županiji pripadnici HVO-a za vrijeme rata bili regrutirani i odatle slati na sve ratne terene diljem BiH. Stoga opravdano držimo kako je ustavna i zakonska obveza te županije skrbiti se o svojim Braniteljima.

Stoga je URB HVO-a ŽZH već odaslala pismene zahtjeve na sve mjerodavne adrese zakonodavne i izvršne vlasti u ŽZH kojim traži:

1.Izradu jedinstvenog registra pripadnika pružanih snaga u ŽZH, uz odvajanje borbenih od neborbenih postrojbi, temeljem spiskova vodova,knjige ratnih postrojbi(VOB-8) i druge ratne dokumentacije, ta javna objave korisnika prava iz BIZ (Braniteljsko-invalidske zaštite),

2.Uvođenje instituta braniteljskog dodatka za sve Branitelje iz borbenih postrojbi ovisno o vremenu provedenom u ratu,po mjesecu učešća u tom ratu (6 KM po mjesecu učešća), dok je za one Branitelje koji dokažu puno učešće u ratu od 18.09.1991. do 23.12.1995. godine predviđena visina braniteljskog dodatka od 337,00 KM – visina zajamčene mirovine u FBiH,uz uvjet kako ti Branitelji nemaju nikakva druga stalna mjesečna primanja po osnovu učešća u ratu, neovisno da li su ili nisu u radnom odnosu, ili primaju mirovinu po osnovu rada,

3.Dnošenje i usvajanje Zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja u ŽZH, kojim će se smanjiti broj udruga iz rata u ŽZH,

Ovi zahtjevi URB HVO-a ŽZH će na stolu skupštinske sale u ŽZH čekati na prvoj konstituirajućoj sjednici nakon parlamentarnih izbora u BiH. Isto tako važno je napomenuti kako je URB HVO-a ŽZH već pozvala sve svoje članove u Gradu Širokom Brijegu,Grudama i Posušju, koji poštuju statut URB HVO-a ŽZH i koji preko noći ne mijenjaju dresove za neke kojih su se već odrekli jednoglasno na općem saboru URB HVO-a ŽZH u Posušju od 10.03.2018 godine, za dostavu odgovarajuće dokumentacije u URB HVO-a ŽZH, kako bi se sačinio spisak njenih članova koji imaju pravo na braniteljski dodatak sukladno javnoj objavi jedinstvenog registra Branitelja i javnoj objavi korisnika prava iz BiZ (braniteljsko-invalidske zaštite).

Hoće li putem URB HVO-a ŽZH krenuti i sve druge udruge proistekle iz Domovinskog rata u BiH u svim županijama FBiH ostaje za vidjeti nakon parlamentarnih izbora u BiH od 07.10.2018 godine, navodi se u priopćenju Udruge razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});