googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: FENA

Veliki uspjeh! SKB Mostar prvi u BiH izveo postupak naknadnog liječenja operirane aneurizme trbušne aorte

Autor: Dnevno.ba

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, odnosno Kliničkom zavodu za radiologiju, prvi put u BiH izveden je postupak naknadnog liječenja operirane aneurizme abdominalne aorte, potvrdio je za Večernji list doc. dr. sc. Vedran Markotić, predstojnik Zavoda. Pacijent je 74-godišnjak iz Sarajeva, a nakon uspješno provedenog postupka zahvata i nekoliko dana provedenih u bolnici, otpušten je na kućno liječenje i osjeća se dobro.

Naime, Klinički zavod za radiologiju SKB-a Mostar nedavno je implementirao TEGUS platformu u dvorani za intervencijsku radiologiju, a platforma se sastoji od kamere izrazito visoke razlučivosti, komunikacijskog uređaja (visoko kvalitetne slušalice i mikrofon koji se pričvršćuju na operatora) i softverske platforme koja omogućuje online povezivanje u stvarnom vremenu (bez vremenske odgode u prijenosu slike i zvuka). Kako nam objašnjava dr. Markotić, TEGUS platforma pomaže intervencijskim radiolozima tako da u realnom vremenu mentor ili kolega iz druge ustanove promatra rad i izravno komunicira s timom koji se nalazi u intervencijskoj dvorani s pacijentom.

– Na taj način mogu se obavljati komplicirani zahvati u intervencijskoj dvorani pod mentorstvom iskusnijih liječnika iz drugih ustanova, učiti nove procedure i razmjenjivati mišljenja te iskustva tijekom samih zahvata. Jedan od promotora ideje primjene ove platforme bio je i dr. Andrej Afanasjev iz Litve, koji je bio gost prošlogodišnjega, I. radiološkog simpozija u Mostaru. Suradnja s dr. Afanasjevom pokazuje važnost međunarodne suradnje i uložen trud u njezino uspostavljanje na Kliničkom zavodu za radiologiju SKB-a Mostar – kaže nam dr. Markotić, inače i predsjednik Organizacijskoga odbora Simpozija.

Dr. Afanasjev pomogao je u organizaciji i realizaciji edukacije dijela tima intervencijske radiologije iz Mostara, a koji su gostovali u njegovoj bolnici u Litvi, razmijenili iskustva te se upoznali s načinima rada čovjeka koji je zasigurno pionir razvoja intervencijske radiologije u Litvi. Zahvaljujući stečenim znanjima i iskustvima, nedavno su članovi tima za intervencijsku radiologiju pod vodstvom dr. Gojka Bogdana preko navedene platforme obavili translumbalnu embolizaciju aneurizmatske vreće – postupak naknadnog liječenja ranije operirane aneurizme abdominalne/trbušne aorte, i to kod 74-godišnjeg pacijenta iz Sarajeva koji je prije 15 godina operirao aneurizmu abdominalne aorte s plasiranim stent graftom (graft protezom).

– Ovu je metodu liječenja, prema našim saznanjima, prvi put u BiH primijenio dr. Gojko Bogdan sa svojim timom na Kliničkom zavodu za radiologiju SKB-a Mostar, i to upravo posredstvom mentorstva preko TEGUS platforme – objašnjava nam dr. Markotić.

Inače, Klinički zavod za radiologiju SKB-a Mostar prepoznat je kao centar koji se posljednjih godina ubrzano i kvalitetno razvija te samim time ima veliki potencijal, a što je upravo omogućilo provedbu jedne ovakve platforme. TEGUS platforma, ulaganja u edukaciju članova tima za intervencijsku radiologiju i tehničke kapacitete znatno će pomoći u daljnjem razvoju kliničkog Odjela za intervencijsku radiologiju. Zavod ima najmoderniju dvoranu za intervencijsku radiologiju u BiH i ide u smjeru da postane vodeći centar za intervencijsku radiologiju u državi. Dr. Gojko Bogdan, voditelj kliničkog Odjela za intervencijsku radiologiju, i doc. dr. sc. Vedran Markotić, predstojnik Zavoda, izrazili su veliko zadovoljstvo razvojem odjela i zavoda te najavljuju slične nove projekte u skoroj budućnosti.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});