VIDEO: Titov pilot, koji je lovio NLO, sinoć preminuo u Mostaru!

Autor: Tangosix.rs

MOSTAR - Sinoć je u Mostaru u svojoj 74. godini iznenada preminuo pilot izviđač, pukovnik Jugoslovenske narodne armije, Suad Hamzić.

Hamzić je jedan od najboljih pilota bivše Jugoslavije. Letačku karijeru počeo je na propelerskim avionima da bi tijekom godina napredovao kroz generacije sve bržih i sve sposobnijih letjelica, ali nikada nije izgubio skromnost koja krasi velike ljude. Otkako je otišao u mirovinu, posvetio se porodici i pisanju.

Pukovnik Suad Hamzić svojevremeno je otkrio strogo čuvanu tajnu da se najmanje tri puta susretao s nepoznatim letećim objektima, ali o tome nije smio ni riječ reći.

Sredinom osamdesetih godina u Komandi Ratnog vazduhoplovstva u Beogradu uspostavljeno je “tijelo” koje se bavilo susretima pilota tadašnje JNA sa NLO. Ovaj potez je bio iznuđen jer su se zrakoplovi veoma često sretali na nebu s letećim objektima čiju strukturu i brzine koje su postizali nisu znali objasniti, govorio je Suad Hamzić, legendarni pilot nekadašnje armije.

Ovaj rođeni Sarajlija, otkrivajući pilotske priče koje ostavljaju bez daha, tvrdio je kako je osobno imao tri bliska susreta s “letećim tanjurima”.

“Najupečatljiviji mi je ostao onaj od 20. kolovoza 1970. godine, kada sam u dvosjedu Mig 21 sa pilotom Dušanom Stipićem imao bliski susret s takvom letjelicom iznad Plaškog”, pričao je pukovnik Hamzić.

Poslani smo na osnovu uzbune Radarskog centra i vrlo brzo stigli u vizualni kontakt s objektom, veoma velikim, koji je isijavao svijetlo. Penjali smo se ka njemu nadzvučnom brzinom, ali nikako nismo mogli da mu ocijenimo visinu. Procijenjivao sam da je negdje na 22.000 metara. U jednom trenutku objekt koji je lebdio i koji smo gledali ubrzao je i nestao. Izgubio se i sa radara.

Hamzić dodaje da je nekoliko mjeseci kasnije sličan objekt lebdio iznad aerodroma u Bihaću i pošto ga je sa zemlje ugledala grupa pilota nestao je na isti način.Početkom 1974. u noćnom letu na maršruti od Karlovca do Duge Rese, također poslije radarskog upozorenja sa zemlje, kako ukazuje, proletio je pored svjetlećeg NLO-a. Hamzić je isticao da piloti ne vole govoriti o ovim susretima jer se događalo da “ispadaju ludi”.

Hamzić je, inače, svoje iskustvo pretočio u knjigu “Letačke priče” i kaže da je zahvaljujući “Titovoj vojnoj pilotskoj školi” ostvario mnoge ljubavi i ambicije. Letio je svim tipovima aviona kojima je raspolagala JNA do 1990. Bio je vojni ataše u Turskoj, pilot koji je testirao avione u SAD… Otišao je 1993. u mirovinu poručivši kolegama: “Sa vama više ne mogu, a protiv vas neću!” Brozovu sliku do kraja života nosio je sa sobom, a u domu u Beogradu, kazaljke njegovog kućnog sata stoje na 15.05, a datum je 4. svibnja 1980. Dan kada je maršal umro.

Autor: Tangosix.rs

ZADNJE VIJESTI