fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Wigemark: Značajna uloga lokalne zajednice u procesu europskih integracija

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - U okviru projekta "Lokalna zajednica prEUzima inicijativu" u petak je u Širokom Brijegu održana javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark uoči debate novinarima je izjavio kako je cilj ovakvih okupljanja razgovarati s građanima, predstavnicima civilnog društva, te lokalnom upravom o procesu europskih integracija jer, kako je kazao, taj proces nije nešto što je ograničeno samo u rukama političkih elita i birokrata koji sjede u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci nego je to proces koji pripada svima.

– Lokalne zajednice su zapravo one koje će imati najveće koristi od procesa europskih integracija. Razlog tomu nisu samo sredstva koja su dostupna već je tu i direktna korist od poboljšanja u oblasti reforme javne uprave, zdravstva, obrazovanja, odnosno unapređenja kvaliteta života građana – kazao je veleposlanik Wigemark.

Na debati je sudjelovao i ekspert za pitanje EU integracija iz Hrvatske Daniel Mondekar ocijenivši ovakve debate najboljom vrstom projekata u komunikaciji s građanima o potencijalima i prednostima u članstvu u Europskoj uniji, dodavši pri tome kako će na današnjem skupu prenijeti hrvatsko iskustvo.

– Proces pregovora je proces u kojemu, uz politiku i parlament, trebaju sudjelovati i jedinice lokalne samouprave, poslovni biznis sektor i organizacije civilnog društva – kazao je Mondekar u izjavi novinarima.

Na debati je sudjelovao i poljski veleposlanik u BiH Andrzej Krawczyk koji je govorio, uz ostalo, o iskustvu Poljske u pristupanju Europskoj uniji.

– Mi smo imali donekle lakši put u Europsku uniju budući da je Poljska jedinstvena zemlja tako da smo imali jedinstvenu administraciju. Ali, smo s druge strane imali to regionalno pitanje koje je više bilo vezano za to kako napraviti tranziciju u demokraciji – kazao je poljski veleposlanik.

Naglasio je kako je poljski put u Europsku uniju i europske integracije bio uglavnom zasnovan na osnaživanju i izgradnji kapaciteta najnižih administrativnih jedinica vlasti te kako su ponosni na to koliko su snažne njihove lokalne zajednice i lokalna uprava.

– Došli smo do toga da to predstavlja jedan model po kojem se trebaju razvijati lokalne uprave. Imamo jaku administraciju na toj razini sa snažnim kompetencijama – kazao je veleposlanik Krawczyk te naveo kako 40 posto izvora financijskih sredstava iz Europske unije u Poljskoj se troši u lokalnim zajednicama.

– Smatram da ta naša praksa može poslužiti kao jako interesantan primjer za Bosnu i Hercegovinu – zaključio je poljski veleposlanik.

Nakon Širokog Brijega javna debata o ulozi lokalne zajednice u procesu pristupanja EU idući će tjedan biti održana u Stocu.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});