fbpx

ZASTRAŠIVANJE HRVATA: Sa kapele sv. Ante u Bukinju pokidane rešetke i polupani prozori (FOTO)!

Autor: Danijel Ivanković

TUZLA - Prije osam dana, dan prije incidenta paljenja štale hrvatske obitelji Antunović iz D.Dubrava kod Tuzle, i dan prije sramnog trganja hrvatske zastave s hrvatskim svatova u Živinicama kod Tuzle dogodio se još jedan atak na malobrojne Hrvate i njihove svetinje u Bukinju kod Tuzle.

Naime, sa kapele sv.Ante u tuzlanskom naselju Bukinje su pokidane rešetke te polupani prozori. Ovo je 18-i napad na kapelu sv.Ante u Bukinju od 2012. god. Također su u protekle tri godine Franjevački samostan i župa sv. Petra i Pavla četiri puta bili na meti provala.

U dva navrata su otuđeni novac i vrijedni predmeti, dok su pod krinkom zadnjeg napada i provale pokradeni svi podaci o župljanima, upoznao nas je kroz današnji razgovor naš stalni čitatelj iz Bukinje želeći zadržati anonimnost poradi svoje, kao i sigurnosti svoje obitelji.

Počinitelj, premda je uhićen, zadržan je u pritvoru samo mjesec dana. Ubrzo nakon puštanja počinio je isto takvo kazneno djelo na Franjevačkom samostanu na Bistriku (Sarajevo).

Osim toga, u kapeli na Orašju kod Tuzle počinjena su četiri skrnavljenja u protekle tri godine. Počinitelji do sada nisu otkriveni. Preko 10 katoličkih grobalja u Tuzlanskoj županiji su oskrnavljena po više puta tijekom zadnjih godina i pogađate – nitko nije odgovarao.

U tom kontekstu posebice je zabrinjavajuće nerazumijevanje i šutnja nadležnih institucija i predstavnika vlasti jer nitko nije osudio ove napade niti je tko procesuiran! Najveći problem je i to što niti jedna televizijska kuća u Tuzlanskoj županiji nije prenijela ove događaje niti osudila kao ni državna i Federalna televizija. Sve se ignorira i zataškava medijskom blokadom malobrojnih Hrvata Tuzlanske županije!

Autor: Danijel Ivanković

ZADNJE VIJESTI