fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zbog ubojstva policajca Ante Valjana, Tužiteljstvo SBK istražuje Ezhera Beganovića i dr.,!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

TRAVNIK - Kantonalno tužiteljstvo Srednjobosanskoga kantona iz Travnika, donijelo je Naredbu o sprovođenju istrage, broj: KT-14885/14, protiv više poznatih počinitelja, a u vezi teškog ubojstva policajca Ante Valjana, koji je dana 31.07.1998. godine u 05,55 sati smrtno stradao u Travniku od eksplozivne naprave.

Ezher Beganović je urednik portala Saff.ba!

Iako, istraga traje duže od 20 godina, a u vezi ubojstva policajca Ante Valjana, Tužiteljstvo iz Travnika zapremilo je dana 14. 02. 2018. godine obavještajne informacije na preko 130 stranica, a koji se tiču počinjenih ubojstava na području SBK-a!

Naime, Glavni tužitelj iz Travnika Senad Dautović, obratio se dana 23. 01. 2018. godine Josipu Šimiću, aktom, broj: KTN-14885 od 23. 01. 2018. godine, a iz kojeg akta proizlazi slijedeće:

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
SREDNJOBOSANSKI KANTON/KANTON SREDIŠNJA BOSNA
KANTONALNO TUŽILAŠTVO/TUŽITELJSTVO TRAVNIK
T R A V N I K

Broj: KTN-14885/14
Travnik, 23.01.2018.godine

Josip Šimić

Poštovani,

Povodom Vašeg traženja koje ste dostavili ovom tužilaštvu pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama obavještavam Vas da Kantonalno tužilaštvo Travnik radi na otkrivanju počinilaca krivičnog djela u kojem je smrtno stradao policajac Ante Valjan.

Sva raspoloživa saznanja o ovom događaju možete dostaviti Kantonalnom tužilaštvu Travnik sa pozivom na broj KTN-14885/14.

S poštovanjem,
GLAVNI
KANTONALNI TUŽILAC/TUŽITELJ
Dautović Senad

U popratnom mail-u, koji je zapremio Glavni tužitelj Srednjobosanskoga kantona stoji:
“VEZA PREDMETA, BROJ: KTN-14885/14
Poštovani Glavni tužioče Tužilaštva SBK,

U prilogu Vam dostavljam obavještajne informacije, a koje se tiču terorističkog čina, ubojstva policajca Ante Valjana u Travniku. Informacije su provjerene i točne, te sam navedeno, dobio od obavještajnih agencija.

Materijal broji preko 130 stranica, ali ono što se odnosi na ubojstvo policajca Ante Valjana počinje od 18 stranice i dalje.

U predmetu se spominju paradržavne službe, koje su likvidirale Valjana, doministra Jozu Leutara i dr.

Nadam se, da ćete nakon 19 godina uspjeti riješiti ubojstvo policajca Valjana, nakon što pročitate dijelove u odnosu, koji se tiču likvidacije Ante Valjana. Također Vam želim skrenuti pažnju, da je navedena paraslužba AIO, koja je likvidirala Valjana i Jozu Leutara i danas vrlo aktivna, te Vam u tome smjeru skrećem pažnju, da budete Vi, a tako i postupajuća tužiteljica Sanja Hodžić u ovome predmetu vrlo oprezni.

U slučaju nekih nejasnoća, stojim Vam na raspolaganju!
S poštovanjem”!

Tužiteljstvo iz Travnika je prema operativnim saznajima utvrdilo slijedeće:

Prema operativnim saznanjima, eksplozivnu napravu od koje je 31.07.1998. godine u 05,55 sati u Travniku smrtno stradao Anto Valjan iz prostorija AIO u Travniku aktivirao je Ezher Beganović rođen 11.06.1966. u Travniku, nastanjen tada u Zenici ul. ZAVNOBiH-a br.154, a uz pomoć Samira Huseinovića. Istu je konstruirao Muris Ljubunčić, rođen 29.01.1970. godine u Bugojnu, dok su je u kontejner postavili Nihad Kurtalić zv. Šiljo rođen 29.06.1970.godine u Travniku i Evel Majušak.

Poznato je, kako do danas nije rasvijetljeno niti jedno ubojstvo povratnika Hrvata u Travnik, iako je nakon svakog ubojstva od strane PU Travnik vršen očevid na okolnosti ubojstava. Iako je policija poduzela niz operativno taktičkih i tehničkih mjera i radnji na otkrivanju počinitelja ovog ubojstva, isto tako je načinjeno više “pogrešaka” koje su utjecale na pravac vođenja istrage i ne otkrivanje počinitelja ovog i drugih terorističkih djela.

1. Policajac PU Travnik Munir Memeledžija, je neposredno nakon eksplozije identificirao jednog od suučesnika Samira Husejnovića, koji je izašao iz zgrade AIO – Aktivna islamska omladina, što je naknadno i potvrdio u svojoj izjavi dana 9.6.1999. godine. Imenovani stanuje iznad prostorija AIO i iz njegovog stana se vidi mjesto stradavanja policajaca Valjana i Stojaka. Također dobar poznavatelj minsko eksplozivnih sredstava, često je u društvu Safeta Haračića zv. Sajo, sin Muharema, rođen 27.10.1973. godine u Travniku, iz čijeg se stana također vidi mjesto eksplozije. Prema saznanjima obavještajnih agencija isti nije obrađivan od strane policije, iako je sudjelovao u pripremi i postavljanju eksplozivne naprave.

2. Interesantna i nikada razjašnjena činjenica jeste posjedovanje ključa od prostorija AIO kod Beganovića, koji su imali Edin Zukić, Dževad Rujanac i Halil Islamović, a koji je Islamović “izgubio” u vozilu Beganović Ezhera, čega se poslije “nije sjećao” u datom iskazu. Istodobno u 7,30 istog dana po ulasku policije u prostorije AIO uočene su dvije stolice ispred prozora usmjerene ka ulici Lukačka u kojoj je stradao Valjan.

3. Djelatnik PU Travnik Islamović Enes, koji je nakon eksplozije u 07,30 sati legitimirao Ezhera Beganovića, zabilješku o legitimiranju dostavio je četiri mjeseca poslije eksplozije u cilju zaštite svog rođaka Halila Islamovića, također osumnjičenika u ovom slučaju. Pretres kuće Islamović Halila vršen je tek 09.10.1998. godine, a prvi iskaz dao je 7.8.1998 godine, a drugi 12.11.1998. godine.

4. Beganović Ezher je priveden u PU Zenica 11.8.1998. godine i obavljen je informativni razgovor sa istim, ali nije uzeta izjava, da bi dana 12.11.1998. godine napisao izjavu u rukopisu u kojoj tvrdi kako je ušao u prostorije AIO iako je lice mjesta bilo blokirano od strane policije od 06,00 sati, a on je prema izjavi provjeravao da li je ključ koji je našao u vozilu od vrata AIO. Ušao je u prostorije i odmah izišao, a policajac ga je legitimirao u 7,30 sati. Prema njegovoj izjavi on je bio u Zenici u prostorijama SAFF-a u 7,30 sati.

5. 5,30 sati nedaleko od mjesta eksplozije primjećen je Nihad Kurtić zv. Šiljo, sin Edhema, rođen 29.06.1970. godine u Travniku, sklon vršenju težih oblika kaznenih djela, pripadnik brigade “El Mudžahid” i blizak pripadnicima terorističke skupine GIA koji su boravili na ovim prostorima, odakle se udaljio sa m/v “VW GOlf – I”, žute boje, a u vozilu sa njim je bio i MAJUŠAK EVEL. Ova tvrdnja je potkrijepljena izjavom očevidca Patković Senada nakon 30 dana od eksplozije, za kojeg je kasnije utvrđeno da je nepouzdan kao svjedok.

6. Asim Ramulj zv. Talha i Muris Ljubunčić su bili osumnjičeni i optuženi za navedeno ubojstvo, te kasnije oslobođeni od optužbe zbog “edostatka dokaza” Kod Ljubunčića su pronađene razne elektronske naprave, dok mu je pretres stana izvršen tek 19.10.1998. godine. Asim Ramulj je prije pretresa stana dobio upozorenje da skloni kompromitirajući materijal i to od policajca Mehrudina Ramulja uposlenog u PU Novi Travnik.

7. Zahtjev Županijskom sudu Travnik za provođenje istražnih radnji iz članka 196. ZKP-a F BiH te otvaranje krim. istrage nad Samirom Husejnović i Safetom Haračić upućen je dana 2.9.1999. godine, a sud nije reagirao na taj zahtjev, iako je postojala osnovana sumnja da su i njih dvojica sudjelovali u postavljanju eksplozivne naprave, dok je Ezher Beganović aktivirao eksplozivnu napravu.

8. Znakovito je kako na dan ubojstva policajca Ante Valjana u džamiji ispred koje je stradao nije se klanjao “sabah namaz” koji se redovito klanja, džamiju posjećuju “vehabije”.

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});