fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ŽNL: Nebriga Gradonačelnika za građane!

Autor: Dnevno.ba

LIVNO - Ovih dana objavljena je informacija kako je općina Tomislavgrad počela s isplatom novčanih sredstava fizičkim i pravnima osobama koje su prijavili i kod kojih je potvrđena materijalna šteta nastala uslijed velikih snježnih oborina koje je zahvatilo tu općinu u razdoblju od 15. prosinca 2018. godine do 28. siječnja 2019. godine.

Za ovu namjenu osigurano je 141.000 KM s tim da je općina Tomislavgrad osigurala 30.000 KM, Hercegbosanska županija 41.000 i Federalna uprava civilne zaštite 70.000 KM za naknadu štete, za oko 70 osoba koje su prijavile štetu.

Obzirom da je u navedenom razdoblju bila prirodna nepogoda i na području grada Livna s pravom se mnogi pitaju šta je po tom pitanju poduzeo gradonačelnik Luka Čelan, te ovom prilikom u njihovo ime, mi tražimo odgovore na slijedeća pitanja:

– je li utvrđena šteta kod fizičkih i pravnih osoba na području Grada Livna;

– jesu li bili ispunjeni uvjeti za proglašenje prirodne nepogode;

– je li proglašena prirodna nepogoda u tom razdoblju na području Grada Livna;

– jesu li osigurana sredstva od strane Grada Livna za nadoknadu štete;

– jesu li potraživana sredstva za naknadu štete od Vlade Hercegbosanske županije i Federalne uprave civilne zaštite te

– jesu li, u kojem iznosu i za koga odobrena sredstva za naknadu štete.

Napominjemo da je sukladno propisima kojima je uređena ova oblast preduvjet da se potražuju financijska sredstva od Županije i Federacije BiH za nadoknadu štete građanima koji su imali i kod kojih je utvrđena šteta jeste taj da grad/općina proglasi stanje prirodne nepogode i da u te svrhe izdvoji određena sredstva.

Koliko je nama poznato, za razliku od drugih općina, građanima s područja grad/općine Livna neće biti ili nije osigurana nadoknada dijela štete, kako za štete nastale u prirodnoj nepogodi krajem 2018. i početkom 2019. godine, tako i u drugim slučajevima prirodnih nepogoda kojih je bilo proteklih godina u kojima je bila izložena imovina građana.

Također, od gradonačelnika tražimo da za razdoblje u kojem je bio načelnik/gradonačelnik upozna javnost:

– u koliko slučajeva je bilo aktivnosti na utvrđivanju šteta uslijed prirodnih nepogoda;

– koliko puta je proglasio stanje prirodne nepogode i

– koliko je po tom osnovu izvršena nadoknada štete građanima i za koliko osoba.

Ako se po ovom osnovu nisu povlačila sredstva s viših razina (Županije i Federacije BiH) u svim slučajevima kad su bili ispunjeni uvjeti, građani se s pravom pitaju u čijoj službi je bio načelnik/gradonačelnik sve te godine.

Je li on tu da sudjeluje u dodjeli madraca ili sličnih „promotivnih“ aktivnosti pojedinaca radi izgradnje njihovog kulta ličnosti i promociji političke stranke koja sebe predstavlja jedinom zaštitnicom nacionalnih interesa.

Dok drugi pomažu građanima u rješavaju problema s kojima su suočeni, naš načelnik/gradonačelnik već duže vrijeme spava ili se nalazi danima u ribolovu u kojem ga nitko ne može ometati osim njemu jedne bliske nadređene osobe.

Za svakog građanima grada Livna, prvenstveno kao čovjek, pa i kao gradonačelnik, trebali bi se osjećati dužnim i odgovornim za (ne)pružanje pomoći u ostvarivanju prava na djelomičnu naknadu građanima koji su uslijed prirodnih i drugih nepogoda pretrpjeli štetu.

Umjesto toga, što vi radite?

Utvrđujete visinu materijalne štete, proglašavate prirodnu nepogodu i nakon toga ništa dalje ne poduzimate.

Zašto?

Jedini mogući odgovor jeste da vas nije briga za ljude koji su pretrpjeli štetu i da im prepuštate da sami saniraju štete isključivo svojim financijskim sredstvima za razliku od drugih načelnika/gradonačelnika koji sukladno zakonskoj proceduri i financijskim mogućnostima odobre sredstva za pokrivanje dijela štete nastalih od prirodnih i drugih nepogoda i na taj način stvaraju pretpostavke za osiguranje financijskih sredstava s viših razina, Županije i Federacije BiH.

Pored gore navedenih pitanja na koje očekujemo odgovor građani sigurno zaslužuju da budu upoznati s tim kako se namjenska sredstva od poreza i naknada za zaštitu od prirodnih nepogoda troše jer bi se navedena sredstva morala koristiti isključivo namjenski i transparentno budući da ta sredstva u gradu/općini Livno nisu mala i zanemariva kao u ostalim općinama naše županije, navodi se u priopćenju Draška Dalića, predsjednika Županijske neovisne liste i zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});