fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zvizdić sa izvršnim direktorom Svjetske banke o novoj strategiji za BiH

Autor: Patria

SARAJEVO - Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas sa izvršnim direktorom Svjetske banke Koenom Davidseom, sa kojim je razgovarao o pripremi nove četverogodišnje strategije za Bosnu i Hercegovinu i o prioritetima suradnje sa Svjetskom bankom.

Naglasili su da se ovim dokumentom definiraju najvažnije oblasti za program Svjetske banke, priopćeno je Parlament BiH.

Predsjedavajući Zvizdić zahvalio se na svim projektima koje je u prethodnom periodu financirala i realizirala Svjetska banka, a posebno na programima unapređenja cestovne infrastrukture, jačanja i razvoja malih i srednjih poduzeća, projektima energetske efikasnosti u javnim objektima, kao i na projektima iz oblasti restrukturiranja zdravstvenog sektora. Rekao je da je u pripremi novog partnerskog ugovora, za jačanje ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine neophodno pružiti dalju podršku infrastrukturnim projektima, privatnom poduzetništvu, zaštiti okoliša, kao i nastavku reformi u svim segmentima.

Zvizdić je kazao da bi za BiH bilo važno da se, imajući u vidu pozitivne rezultate projekta odsumporavanja u Termoelektrani Ugljevik, nastavi raditi i na drugim projektima u termoenregetskom sektoru, sa posebnim fokusom na Termoelektrani Kakanj, kao i da se analizira mogućnost učešća u realizaciji projekta izgradnje plinovoda prema jugu, do granice BiH i Hrvatske.

Predsjedavajući Zvizdić posebno je istaknuo važnost suradnje na stručnom i tehničkom nivou, kako bi se, na bazi dobrih praksi, skratile i ubrzale procedure za izdavanje građevinskih dozvola i za registraciju poduzeća, čime bi značajno poboljšali parametre za ocjenjivanje lakoće poslovanja i time popravili poziciju BiH na Doing Business listi.

Zvizdić i direktor Koen razgovarali su i o predstojećem godišnjem sastanku Konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, koji će biti

održan u Sarajevu u lipnju ove godine. Ocijenjeno je da će sastanak biti dobra prilika za dalje etabliranje BiH unutar suradnje sa međunarodnim financijskim institucijama.

Autor: Patria
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});