googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZVIZDIĆ: Zašto je važno usvojiti prvi Godišnji nacionalni program za NATO

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Politička ozbiljnost i odgovornost, mir i stabilnost, socio-ekonomski razvoj i borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH su ključni zadaci svih dužnosnika i političkih partija, stoji u poruci predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, koju u cjelini prenosimo u nastavku:

– Ove ciljeve BiH može dosegnuti samo kroz provođenje neophodnih reformi i kontinuiranu realizaciju aktivnosti na putu europskih i NATO integracija.

Ovoga možda nisu svjesne antizapadno orijentirane političke snage, ili jesu, ali imaju druge uskostranačke interese, ali je svjesna nadmoćna većina građana BiH, kao i brojni prijatelji BiH iz međunarodne zajednice koji podržavaju našu državu u etapnoj realizaciji ovoga kljucnog vanjskopolitičkog cilja.

Zbog toga je izuzetno vazno da se razobliči spin koji se ponavlja i kojim se usvajanje prvog godisnjeg državnog plana izjednačava sa punim članstvom  BIH u NATO savezu.

Ovakva dezinformacija ima za cilj da osnaži politike koje se protive NATO integracijama  i da u drugi plan stavi  raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem ANP-a, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama.

Zbog toga smatram važnim da podsjetim na izjave NATO dužnosnika u kojima je jasno istaknuto da je “godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima, uključujući efikasnije i ekonomičnije odbrambene i sigurnosne sposobnosti, da poboljša odgovor na prirodne katastrofe, poveća interoperabilnost sa drugim NATO partnerima i poveća doprinos cjelokupnoj regionalnoj sigurnosti“.

Osim toga, na usvajanje prvog godišnjeg državnog plana za NATO, nas obavezuju i važeći pravni akti i strategije, kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija vanjske politike BiH.

Jednako važno, i za mlade ljude i perspektivu njihovog zapošljavanja, možda i najvažnije, jeste činjenica da je put ka NATO integracijama, osim prijeko potrebne sigurnosti, usko povezan i sa ekonomskim napretkom, i privlačenjem i povećanim prilivom direktnih stranih investicija, što u konačnici vodi ka ekonomskom razvoju i otvaranju hiljada novih radnih mjesta.

Dovoljno je pogledati višestruki rast ekonomskih parametara zemalja iz susjedstva  ili šire regije prije i poslije pristupanja NATO savezu i sve će biti potpuno jasno.

Zato predstavnici politika koje su proeuropsko orijentirane i koje zagovaraju suradnju, kompromis i zajedničko djelovanje u cilju općeg dobra, kako bi stavili u funkciju ogroman bosanskohercegovački razvojni i stabilizacijski potencijal,  trebaju donijeti hrabru i dugoročno opravdanu i ispravnu odluku, i glasati za usvajanje prijedlog prvog godišnjeg nacionalnog programa za 2018/19, i stvoriti uvjete za mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost generacijama  koje dolaze.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});