fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Unsplash

Evo koliko dugo možete čuvati božićnu hranu u hladnjaku: Na nekoliko stvari morate paziti

Autor: Dnevno.ba

U periodu između Badnjaka i Nove godine, mnogi hladnjaci su puni ostataka hrane, pa često postavljamo pitanje koliko dugo možemo sigurno čuvati te ostatke. Agencije za sigurnost hrane ukazuju da se termički obrađena riba i meso mogu čuvati u hladnjaku tri do četiri dana. Što se tiče mliječnih proizvoda, trajanje ovisi o sastojcima jela; primjerice, sir traje duže od vrhnja, prenosi Dnevno.hr.

“Vrijeme čuvanja ostataka hrane u hladnjaku ovisi o različitim faktorima, uključujući temperaturu hladnjaka, svježinu hrane prije Božića, način pripreme hrane te način njezina čuvanja. Općenito, sigurno je čuvati hranu nekoliko dana nakon Božića, pod uvjetom da je pravilno pohranjena u hladnjaku. No, uvijek provjerite miris i izgled hrane prije konzumacije”, napomenuo je dr. Babak Ashrafi, prenosi Daily Mail.

Temperatura je najvažnija
Važno je da temperatura najhladnijeg dijela hladnjaka bude ispod 5°C. Konzumiranje mesa koje je bilo izloženo višim temperaturama ili je stajalo predugo može povećati rizik od trovanja hranom.

Foto: Facebook

“Ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi ili nedovoljno hlađenje može potaknuti rast bakterija i dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Bakterije poput salmonele i E. coli mogu se razvijati u mesu i uzrokovati simptome poput povraćanja, proljeva i bolova u trbuhu”, objašnjava liječnik.

Ako primijetite neugodan miris ili sumnjiv izgled hrane, preporučuje se da je bacite. Ako niste sigurni, bolje je ne riskirati i odlučiti se za bacanje umjesto konzumiranja, kako biste izbjegli moguće trovanje.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});