fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Pixabay

Liječnici upozoravaju na važnost sna: Ove česte navike dovode do opake bolesti

Autor: Dnevno.ba

Ostajanje budnim dugo u noć i nesustavno ležanje i izležavanje tijekom vikenda, prema najnovijem istraživanju provedenom na 88.000 Britanaca, izgleda da nosi ozbiljan teret – povećan rizik od demencije. Podaci su pokazali da pojedinci s nepravilnim obrascima spavanja, koji se nepravilno mijenjaju iz dana u dan, suočavaju se s većim rizikom od oboljenja mozga.

Oni čiji se ciklus spavanja najviše odstupa od uobičajenog rasporeda imaju čak 53 posto veći rizik od demencije u usporedbi s onima koji su predani strožem ritmu spavanja. Profesor Matthew Paul Pase sa Sveučilišta Monash u Australiji, autor ove značajne studije, ističe ključnu ulogu redovitosti spavanja u očuvanju kognitivnog zdravlja.

Pixabay

“Naša otkrića sugeriraju da je redovitost spavanja važan faktor u riziku od demencije”, rekao je profesor Pase. Dodao je kako se često fokusiramo na dobivanje pravilnog broja sati sna (sedam do devet sati noću), ali da je podcijenjen naglasak na održavanju dosljednog rasporeda spavanja, piše The Sun.

San je iznimno važan
Studija, objavljena u uglednom časopisu Neurology, pratila je sredovječne osobe tijekom sedam godina, koristeći uređaje za praćenje na zapešću kako bi ocijenila dosljednost njihovog obrasca spavanja i buđenja. Rezultati su bili zapanjujući, pokazujući da osobe s najvećim fluktuacijama u vremenu spavanja imaju značajno povećan rizik od demencije.

Ovaj istraživački pothvat dodatno potvrđuje važnost kvalitetnog sna, koji ne samo da pridonosi općem blagostanju organizma nego ima ključnu ulogu u eliminaciji toksičnih proteina povezanih s razvojem demencije. Uz to, profesor Pase ističe da bi ljudi s nesustavnim obrascima spavanja mogli značajno smanjiti svoj rizik od demencije prilagodbom svojeg rasporeda spavanja prema prosječnoj razini.

Ilustracija: Pixabay

Osim promjena u obrascu spavanja, istraživanje također naglašava važnost drugih preventivnih mjera. Preporučuje se redovito vježbanje, uravnotežena prehrana, odricanje od pušenja i alkohola, te socijalna interakcija kako bi se značajno smanjio ukupni rizik od demencije. Ovaj holistički pristup naglašava važnost očuvanja mentalnog zdravlja i ukupnog dobrostanja u borbi protiv ove ozbiljne bolesti.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});