fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Nemojte ih ignorirati: Sedam znakova da jedete previše šećera

Autor: Dnevno.ba

Svi vole šećer i uživanje u poslasticama sigurno može učiniti vaš život puno slađim. Iako je umjerena konzumacija šećera u redu, prekomjerna konzumacija šećera potencijalno može dovesti do nekih zdravstvenih komplikacija. Ali što se točno događa kada pojedete previše šećera?

Donosimo nekoliko znakova da možda jedete previše šećera.

1. Stalno žudite za šećerom
Prema Amy Goodson, “ako osjetite da neprestano žudite za slatkom hranom ili pićem, to može biti znak da konzumirate previše šećera”.

Ona kaže da je to zato što “visok unos šećera može dovesti do ciklusa žudnje i prekomjerne konzumacije zbog skokova i padova šećera u krvi”, piše Eat This, Not That.

Šećer u krvi će brže rasti i padati kada konzumirate hranu bogatu šećerom bez drugih hranjivih tvari poput vlakana ili proteina.

To je ono što glikemijski indeks može pomoći objasniti. Ako hrana ima visoku glikemijsku ocjenu, to znači da ju vaše tijelo brzo apsorbira i da će uzrokovati nagli porast šećera u krvi, što dovodi do veće žudnje. Ova hrana uključuje slatkiše, sok, krafne, muffine itd. Ako hrana ima nizak glikemijski indeks, to znači da sadrži vlakna koja pomažu vašem tijelu da je sporije apsorbira i stoga će stvoriti uravnoteženiji odgovor šećera u krvi. Ove namirnice uključuju povrće, cjelovite žitarice, mahunarke itd.

Konzumiranje hrane s visokim udjelom šećera (također poznate kao hrana s visokim glikemijskim indeksom) može povećati razinu šećera u krvi i ostaviti želju za još.

2. Vaša razina energije varira
Govoreći o padovima šećera u krvi, još jedan simptom koji možete osjetiti nakon što pojedete previše šećera su fluktuacije u vašim razinama energije koje mogu biti uzrokovane naglim skokovima razina šećera u krvi.

“Prehrana s visokim udjelom šećera može dovesti do energetskih skokova i padova, a ako doživljavate česte energetske fluktuacije, osjećate se hiperaktivno i zatim iznenada umorno, to bi moglo biti posljedica pretjerane konzumacije šećera”, kaže Goodson.

Ako vam se ovo često događa, možete bolje uravnotežiti šećer u krvi tako što ćete “upariti ugljikohidrate bogate vlaknima (cijele žitarice ili voće) s malo proteina”, objašnjava Goodson. “Proteini usporavaju probavu i pomažu stabilizirati šećer u krvi nakon obroka ili međuobroka.”

3. Ako imate problema s oralnim zdravljem, šećer bi mogao biti krivac
“Šećer je glavni uzročnik karijesa pa ako imate česte probleme sa zubima, to bi mogao biti znak pretjerane konzumacije šećera”, kaže Goodson.

Istraživanje “Frontiers in Oral Health” kaže da je prekomjerna konzumacija šećera glavni uzrok karijesa na zubima. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da je za karijes u zubima kriv šećer i da se on razvija kada bakterije u ustima uzimaju šećer i metaboliziraju ga, pri čemu se stvara kiselina koja slabi zubnu caklinu.

4. Ako redovito jedete previše šećera, mogli biste primijetiti da se debljate
“Primijetili ste veći broj na vagi? To bi moglo biti zato što jedete previše šećera. Visoki šećer može poremetiti metabolizam i može oštetiti ekosustav našeg crijevnog mikrobioma. Zdrava crijeva pomažu regulirati razinu glukoze u krvi i inzulina, pa kada jedete previše šećera, tjerate taj ekosustav da pretjerano radi i očekujete da više šećera održi te ravnoteže pod kontrolom. Pouka priče je da što više šećera jedete, vaše tijelo misli da mu je više potrebno, što čini vas još gladnijima i može dovesti do debljanja”, kaže Courtney D’Angelo.

Također je važno napomenuti da jedenje hrane s visokim udjelom šećera neće ostaviti osjećaj zadovoljstva niti vam dati hranjive tvari koje vaše tijelo treba.

“Dodani šećer izvor je praznih kalorija, što znači da daje samo kalorije, a ne i korisne hranjive tvari. Proizvodi koji imaju dodani šećer imaju više kalorija i niže kvalitete hranjivih tvari, što ako se često konzumira može rezultirati debljanjem”, kaže Trista Best.

5. Možda osjećate kroničnu bol
Nažalost, stalna konzumacija previše slatke hrane i pića može dovesti do kronične boli. Izvješće objavljeno u “Journal of Clinical Medicine” pokazuje da previše masti i šećera kod pacijenata s osteoartritisom može dovesti do pojačane kronične boli, dok drugo izvješće objavljeno u “Frontiers in Nutrition” kaže da je dodani šećer “sudionik upale” i stoga može doprinijeti kroničnoj boli. “Vaša kronična bol i ukočenost mogu biti rezultat konzumiranja previše dodanog šećera”, dodaje Best. “To je zbog upale koju dodatni šećer uzrokuje u tijelu jer je vrlo upalni sastojak.”

6. Možete se stalno osjećati gladni i nezadovoljni
Slatka hrana poznata je po tome što ostavlja osjećaj gladi, stoga je važno primijetiti koliko se osjećate siti nakon obroka.

“Šećer je obično visokokaloričan pa kad ga pojedete, vaše tijelo može osjetiti sitost, ali samo nakratko. Tijelo brzo sagorijeva šećer jer mu nedostaju pravi hranjivi sastojci kao što su proteini, vlakna i zdravi masti. Dok vaše tijelo sagorijeva šećer, ono pojačava glad, uzrokujući kompulzivno grickanje, besmisleno jedenje i na kraju više šećera,” kaže D’Angelo.

Velike količine šećera također mogu ometati rad hormona u našem tijelu koji se zove leptin, a koji je poznat po reguliranju gladi. Smanjenje razine leptina obično dovodi do veće gladi i povećanja apetita.

Goodson također dodaje da ako jedete doručak s visokim udjelom šećera, osjećat ćete se gladni mnogo prije ručka.

“Budući da cijelu noć niste ništa jeli, vaše tijelo brzo koristi ugljikohidrate koje pojedete ujutro, zbog čega se možete osjećati dodatno gladnima sredinom jutra”, kaže Goodson. “Kako biste se borili protiv toga, odaberite ugljikohidrate bogate vlaknima za doručak poput zobene kaše ili tosta od cjelovitih žitarica i uparite ih s proteinima poput jaja ili grčkog jogurta. Vlakna i proteini pomoći će vam da duže ostanete siti nakon doručka.”

7. Možda imate visok krvni tlak
I na kraju, unos previše šećera može doprinijeti povećanju razine krvnog tlaka kod nekih ljudi. Na primjer, studija objavljena u Nutrients otkrila je da postoji snažna veza između povećanog unosa dodanog šećera i viših razina krvnog tlaka kod sudionika između 65 i 80 godina.

“Ako ste primijetili porast krvnog tlaka, možda konzumirate previše dodanog šećera. Dodani šećer povećava mokraćnu kiselinu u tijelu, što zauzvrat inhibira proizvodnju dušikovog oksida. Dušikov oksid (NO) neophodan je za održavanje krvi žile su fleksibilne i kada dođe do smanjenja NO u tijelu, krvni tlak će porasti”, kaže Best.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});