fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

POTVRĐENO PISANJE PORTALA DNEVNO.BA: SKB Mostar uskoro neće imati novca za isplate plaća!

Autor: Dnevno.ba

MOSTAR - I puno brže nego što smo i sami mogli zamisliti moglo bi doći do financijskog kolapsa i sloma u SKB Mostar! Naime, u sklopu našeg novog feljtona pod naslovom "Gube li Hrvati svoj stolni grad" portal Dnevno.ba najavio je kako bi nakon sezone godišnjih odmora u Mostaru moglo doći do novih većih problema, odnosno kako bi i ovdašnju Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB Mostar) mogla zadesiti slična sudbina onoj što ju je doživio Aluminij, no kako se čini problemi bi mogli i prije nastupiti.

Naime, to se može iščitati iz dokumenta kojeg je ravnatelj SKB Mostar prof. dr.sc. Ante Kvesić nedavno uputio predsjedniku HNS-a, kao i županijskim vladama, te nekolicini ministara, a koji je i u posjedu portala Dnevno.ba.

“Napominjemo da je u protekloj 2018. godini, Vlada HNŽ-a osigurala 97.916,67 KM, a u 2019. još 195.833,30 KM, dok je ZZO HNŽ-a za 2019. godinu osigurao 155.173,37 KM i ZZO ZHŽ-a 255.000,00 KM, te ukupno povećanje iznosi 606.006, 67 KM na mjesečnoj razini. Tako osigurana sredstva predstavljaju malo više od 50% potrebnih sredstava za dosljednu primjenu Kolektivnih ugovora, bez povećanja koeficijenta složenosti od 0,30 koje moramo obračunati za plaće za mjesec srpanj 2019. godine i dalje”, kaže se pored ostaloga u ovom dopisu ravnatelja Kvesića.

Zbog navedene situacije, kako on dalje navodi, SKB Mostar je prvo polugodište 2019. godine poslovala s gubitkom od 3.686.977,00 KM!

“Slijedom navedenog izvješćujemo Vas da SKB Mostar neće moći isplatiti plaće za mjesec srpanj i dalje dok se ne osiguraju sredstva za isplatu. Svjesni svih mogućih posljedica pozivamo Vas da nam pomognete i osigurate dodatna sredstva kako ne bi remetili isplatu plaća, redovni rad i ukupno poslovanje SKB Mostar”, poručuje u svom svojevrsnom apelu ravnatelj Kvesić.

Kako portal Dnevno.ba doznaje plaće za srpanj su ipak isplaćene, no dani neizvjesnosti su i dalje, i pred menadžmentom bolnice, kao i samim zaposlenicima.

Kvesić nadalje ističe kako rukovodstvo bolnice ne može i ne želi biti jedino u cjelokupnom lancu koje će preuzeti odgovornost zbog navedene situacije te napominje da se ovdje više ne radi o ugroženom redovnom poslovanju nego i o eventualnoj nemogućnosti pružanja zdravstvenih usluga samim pacijentima/osiguranicima.

“Također smo Vas upoznali s činjenicom da SKB Mostar predstoji blokada računa od strane porezne uprave, ukoliko ne platimo sve zaostale dugove po osnovu javnih prihoda. Nadalje, zaprimili smo dopis Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a upućen Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije u kojem isti navode da ne mogu osigurati dodatna sredstva za postupanje po kolektivnom ugovoru”, naveo je dr. Ante Kvesić te zamolio za žurno osiguranje potrebnih novčanih sredstava kako bi se mogle isplatiti plaće sukladno potpisanim Kolektivnim ugovorima.

Početkom rujna mjeseca kreće nova školska godina, a što će biti s plaćama za kolovoz zaposlenicima bolnice u Mostaru u ovom je trenutku zbilja teško kazati.

VEZANI TEKST:

FELJTON: Gube li Hrvati svoj stolni grad (1)?

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});