fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Tihi srčani udar: Znakovi upozorenja koje ne smijete zanemariti

Autor: Dnevno.ba

Tihi srčani udari predstavljaju značajan izazov budući da čine 45 posto srčanih udara, a puno više pogađaju muškarce nego žene. Prikladno nazvani “tihi”, ovi srčani udari odstupaju od klasičnih simptoma, nemaju intenzivne manifestacije koje se obično povezuju sa srčanim udarom.

Blaga i prolazna priroda simptoma tihog srčanog udara često navodi pojedince da ih odbace kao običnu nelagodu ili manje ozbiljan problem, prenosi Times of India.

Umor, fizička nelagoda i blaga bol u grlu ili prsima često se pogrešno pripisuju čimbenicima kao što su prekomjerni rad, loš san ili bolovi povezani sa starenjem. Osobito muškarci mogu ostati nesvjesni da su doživjeli tihi srčani udar sve dok ih trajni simptomi poput umora, nedostatka zraka ili žgaravice ne natjeraju da potraže liječničku pomoć.

Kardiolozi naglašavaju ključnu ulogu ranog otkrivanja i intervencije. U svojoj kliničkoj praksi često se susreću sa slučajevima kada je zakašnjela medicinska pomoć dovela do nepovratnog oštećenja srčanog tkiva. Nakon postavljanja dijagnoze primijenjuje se terapija liječnika, koja se bavi glavnim čimbenicima rizika kroz promjene prehrane, redovitu tjelovježbu i lijekove kao što su statini za sprječavanje drugog srčanog udara. Ključ leži u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju suptilne simptome i poduzmu proaktivne korake prema zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Pojedince se potiče da odmah potraže liječničku pomoć ako osjete bilo koji od sljedećih znakova upozorenja:

Nelagodu u središtu prsnog koša koja traje nekoliko minuta ili se ponavlja, karakterizirana pritiskom, stiskanjem ili boli.

Neudobnost u drugim dijelovima gornjeg dijela tijela, uključujući jednu ili obje ruke, leđa, vrat, čeljust ili trbuh.

Kratkoću daha prije ili tijekom nelagode u prsima.

Izbijanje hladnog znoja ili osjećaj mučnine.

Podizanjem svijesti i poticanjem na pravovremenu liječničku intervenciju možemo zajednički raditi na minimiziranju utjecaja tihih srčanih udara i očuvanju zdravlja srca za dulji i ispunjeniji život.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});