fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Navršilo se 15 godina kako je “Ničija zemlja” dobila Oscara

Autor: Dnevno.ba

HOLLYWOOD - Na 74. dodjeli Oskara za najbolji film u 2001. godini, 24. ožujka 2002. u Kodak teatru (Hollywood, Kalifornia) bosanskohercegovački film "Ničija zemlja" redatelja Danisa Tanovića dobio je Oskar za najbolji strani film.

Ničija zemlja (No Man’s Land) je bila u konkurenciji s filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India), te Son of the Bride (Argentina). Nagradu su uručili Sharon Stone i Johna Travoltu.

Ničija zemlja / No Man’s Land

Između rata i mira, humora i mržnje, zarobljavanja i predaje, života i smrti – nalazi se ničija zemlja. Smješten u nezaboravnom rovu bosansko-srpskog sukoba ovaj “zapanjujući” (Chicago Tribune) film pripovijeda priču o trojici vojnika uhvaćenih između dviju crta bojišnice. Prozvan “jednim od najboljih filmova 2001.”, Ničija zemlja je “snažno, potresno, iznimno zabavno” (Movieline) istraživanje besmislenosti rata.

Bosna i Hercegovina, godine 1993. u tijeku ratnih dešavanja na komadu ničije minirane zemlje susreću se dva Bosanca i Srbin. Dok jedan Bosanac i Srbin verbalnim duelima rješavaju svoje osobne frustracije, treći vojnik leži na mini koja će eksplodirati ukoliko se pomakne. U pomoć im priskače UNPROFOR, ugrožavajući svoj položaj. O cijelom slučaju ubrzo saznaju novinarske ekipe, te cijeli slučaj poprima dramatične razmjere.

Scenarij i režija: Danis Tanović; Producent: Čedomir Kolar; Uloge: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović, Katrin Cartlidge…

Danis Tanović je bosanskohercegovački redatelj i scenarist rođen u Zenici, odrastao u Sarajevu, gdje će 1992. doživjeti ono što je obilježilo njegov život i karijeru – rat. Prekinuo je studij režije na Akademiji scenskih umjetnosti i priključio se Armiji Bosne i Hercegovine, prvo kao običan vojnik, a zatim je zadužen za filmsku arhivu tadašnje Armije BiH.

Materijali koje je snimio korišteni su u brojnim filmovima i reportažama o opsadi Sarajeva i ratu u BiH. Tanović 1994. odlazi u Belgiju gdje nastavlja studij na filmskoj školi INSAS. Nakon završenog studija Tanović započinje rad na filmu Ničija Zemlja, za kojeg je napisao scenarij. Film je završio 2000. godine.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});