fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

CIK BiH: Dokument o popunjavanju Doma naroda je samo radni materijal, a ne naš stav

Autor: Klix.ba

SARAJEVO - Materijal Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji se pojavio proteklih dana, a odnosi se na promjenu izbornog zakonodavstva naše zemlje, izazvao je burne reakcije, a pojašnjenje su zatražile i pojedine političke stranke. Zatražili smo odgovor iz CIK-a gdje su nam kazali da se radi tek o radnom materijalu te da to nije stav CIK-a.

Podsjećamo, u dokumentu do kojeg je došao Žurnal navodi se da bi CIK uskoro trebao donijeti odluku o određivanju broja delegata koji se biraju iz tri konstitutivna naroda i reda ostalih u Dom naroda FBiH. Prema jednom od dokumenata HDZ bi dobio izuzetnu moć u Domu naroda, dok se paraleno s tim ignoriraju Hrvati iz Krajine, Sarajeva i Tuzle.

Stručna suradnica za odnose s javnošću CIK-a BiH Maksida Pirić kazala nam je da radni materijal, vezan za popunjavanje Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, nije stav Centralne izborne komisije.

“Mi imamo na tisućee radnih materijala koji se inače pripremaju za kolegije, od kojih mnogi završe u smeću. Apsolutno niti ima bilo kakve najave da će CIK BiH razmatrati ili stavljati na sjednicu to pitanje, niti je o tome uopće razgovarano na kolegiju. Radni materijali ovdje ništa ne predstavljaju, radni materijali služe samo da bi se potakla diskusija i uvijek ih bude više”, kazala je Pirić za Klix.ba.

Stranka demokratske akcije (SDA) je saopćila da je apsolutno neprihvatljivo da CIK donosi bilo kakvu odluku o popunjavanju Doma naroda Parlamenta FBiH dok su u toku pokušaji da se to pitanje uredi odgovarajućim izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Svako buduće rješenje u vezi sa raspodjelom delegata iz svakog kantona mora striktno poštovati odgovarajuće odredbe Ustava Federacije BiH. Za SDA nije prihvatljivo bilo kakvo rješenje koje nije u skladu sa Ustavom Federacije BiH”, zaključili su.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});