fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ČOVIĆ NAKON PLJAČKE U REŽIJI HDZ-A: Posebna pažnja Aluminiju; Radnici: Preuzmite odgovornost!

Autor: Vijesti.ba

MOSTAR - Dugo već mostarski Aluminij je u problemima, a kap koja je prelila čašu i dodatno zabrinula Upravu, novog direktora i zaposlene je trgovinski rat SAD-a s ostatkom svijeta, koji je doveo do poremećaja na burzama o kojim nažalost zavisi i poslovanje Aluminija.

Problemi su se pojavili prilikom prodaje i kupovine sirovina, što je uz porast cijena električne energije pod znak pitanja dovelo dalje poslovanje ovog nekadašnjeg giganta.

Dodatne probleme prouzrokovalo je enormno povećanje cijene glinice što je, uz struju koja je premašila 70 eura po MW/h i uz naknade koje su nametunute Aluminiju, postalo neizdrživo, poručuju iz ove kompanije.

– Smatram da je ovo prijelomni trenutak za Aluminij u kojem je uključenje Vlade FBiH jedini izlaz. Bez pomoći vlasti u prilikama koje vladaju, teško da bismo opstali. Ovo su ozbiljni problemi do kojih je u dobroj mjeri dovela i nebriga države. Podsjećam da u Aluminiju danas radi 900, a o njemu ovisi deset hiljada ljudi, rekao je za Vijesti.ba direktor društva Josip Pandža.

Sindikat uposlenih u preduzeću također se obratio početkom sedmice Vladi, premijeru i resornim ministrima, zatraživši hitan sastanak na kojem bi se raspravljalo o problemima koji su zadesili Aluminij.

– Dio medija, prenoseći sadržaj psima,objavio je i kako “sinidkati staju u odbranu ranijih uprava, koje su stvorile dugovanja koja se broje u stotinama miliona maraka”. Ove i slične navode odbijamo, uz poruku da nismo i ne podržavamo uprave koje su stvorile navedena dugovanja i proizvele probleme društva. To u pismu upućenom Vladi FBiH nije naznačeno, kaže predsjednik Sindikata Romeo Biokšić.

Za sva dugovanja i nagomilane probleme isključivim krivcima smatra vlasnike Aluminija, koji su dopustili da dođe do delikatne situacije u društvu.

– Radnici su taoci loših upravljanja Aluminijem. U proteklom periodu niko nije odgovarao za naše probleme. Od vlasnika, stoga, zahtijevamo da netko konačno preuzme odgovornost za stanje koje je ugrozilo egzistenciju radnika aluminija, kao i onih koji su naslonjeni na rad našeg preduzeća, dodao je Biokšić.

Sastanak Sindikata i izaslanika Vlade FBiH trebao bi se održati sutra u Mostaru.

S druge strane predsjednik HDZ-a, stranke koja preko 25 godina upravlja kompanijom tvrdi da će se posvetiti posebna pažnje.

– Mi smo posvetili, i ja osobno, jednu nužnu pažnju Aluminiju zadnje dvije ili tri godine, iako postoji infrastruktura upravljačka tamo i ona mora odgovarati za stanje tamo, kaže Dragan Čović i dodaje:

– Naš strateški interes je Aluminij zato što mislimo da na toj sirovini možemo napraviti jednu moćnu industriju u ovom području ovdje koja će biti i ekoliški prihvatljiva, a tržišno potpuno prihvatljiva.

– Dug je ogroman i mi ćemo morati vrlo brzo, ja se nadam do nove godine sjesti sa svim onima koji danas predstavljaju vlasničku strukturu Aluminija, znamo da je tu 44 posto mali dioničari, jednako toliko Federacija je vlasnik, odnosno država Republika Hrvatska je 12 posto, da nađemo jednu vrlo jasnu strategiju kako osigurait budućnost Aluminija.

Očekujem uz jednu krajnju ozbiljnost, prije svega ljudi iz Aluminija, ali i nas koji smo u politici koji smo logistika tim ljudima da ćemo naći adekvatno rješenje, zaključuje Čović.

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});