fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ČOVIĆ: Referendum je bio glas RS i to treba poštovati

Autor: Dnevno,ba

BANJA LUKA - Dragan Čović u obraćanju medijima nakon sastanka sa Miloradom Dodikom kazao je da je SNSD-u čestitao na izbornom uspjehu, te da su tokom razgovora jasno iskazali stavove oko ključnih pitanja na nivou BiH, ali i oko dilema koje su se otvarale i otvaraju se još uvijek, prenosi novinska agencija Patria.

Čović je naglasio da će u narednom periodu biti sastanaka između predsjednika stranaka na nivou BiH.
Što se tiče suradnje HDZ i SNSD – Čović je kazao da sa Dodikom može dosta uraditi na lokalnom nivou, te da ga je upoznao sa master planom korigiranja europskog puta BiH.

“Dodik je dao punu podršku europskom putu BiH”, kazao je uz podvlačenje činjenice da se mora još tijesnije surađivati sa nositeljima vlast iu RS, a pogotovo oko EU puta BiH.

“Nadam se da ćemo do kraja mjeseca imati sastanak užeg vodstva stranaka HDZ BiH i SNSD, kako bi se odluke koje se donose bile sadržajnije i brže donesene”, smatra Čović.

“Siguran sam da naša komunikacija sa novom vlasti u Srbiji i Hrvatskoj može doprinijeti da suradnja bude kvalitetnija. To je naš zadatak, jer bez komunikacije ne možemo napraviti iskorak. Uvjeren sam da će suradnja ići dobrim smjerom, i postati intenzivnija”, kaže Čović.

On je istakao namjeru da se bori za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, jer se promjene u BiH ne mogu vršiti bez dvotrećinskog stava.

“Ono što je rađeno 15 godina – kroz sve prepravke je neodrživo”, kaže Čović.

Na pitanje reporterke N1 koja je pratila obraćanje medijima, glede kakvu poruku referendum u RS šalje EU institucijama, Čović je kazao:

“Duboko vjerujem da nećemo biti tema institucija van BiH. Kada god smo bili tema, nismo se bavili sobom. Potrebno je ekonomski i socijalno stabilizirati BiH, i riješiti pitanja kada dobijemo kandidatski status”, pojasnio je Čović.

Podvukao je činjenicu da je srpski narod u RS izlaskom na referendum kazao što želi, a kroz izbore kako promišlja – te da zbog toga niko ne treba biti sankcioniran.

“Imao sam jasan stav, zakoni i institucije BiH se moraju poštovati, bez obzira koliko se slagali ili ne sa njima. Referendum je bio glas RS i to treba poštovati”, objasnio je Čović.

Autor: Dnevno,ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});