fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Predstavljena knjiga “Fra Matija Divković i Jelaške”

Autor: KT

JELAŠKE - U župi Jelaške, koja se smjestila u brdovitom kraju između Olova i Zavidovića, predstavljena je, 18. srpnja, knjiga „Fra Matija Divković i Jelaške“ te su otvorene dvije izložbe slika i materijala o ovim temama.

Organizator i ujedno priređivač knjige bio je Nikola Kamenčić koji je zahvaljujući svojoj upornosti i darovima dobročinitelja, uspio ukoričiti predavanja s manifestacije Dani fra Matije Divkovića,održane u Jelaškama 23. i 24. srpnja 2011., o 400. obljetnici tiskanja Matijinog Nauka krstjanskog.

Promocija knjige upriličena je u Domu fra Matije Divkovića u selu Stojčići, gdje se nalazi i sjedište župe Uzvišenja Sv. Križa i župna crkva.

Skup je na početku pozdravio župnik domaćin vlč. Ilija Matanović izrazivši dobrodošlicu nazočnima i zahvalnost priređivaču što je još jednom u ovoj sada maloj župi aktualizirao lik domaćega sina fra Matije, bosanskog fratra koji je rođen u Jelaške 1563., a umro u Olovu 21. kolovoza 1631.

Ovaj zbornik radova predstavili su: u ime izdavača, Ravnatelj FMC Svjetlo riječi fra Janko Ćuro; o knjizi je govorio fra Marijan Karaula, a fra Stjepan Duvnjak napravio je osvrt na povijesni dio s posebnim naglaskom na župu Jelaške i prilike koje su ju obilježile.

zupa-jelaske20072017

Na kraju je priređivač Kamenčić, koji trenutno živi u Puli, a rodom je iz Jelašaka, govorio o razlozima prikupljanja radova, uređivanja i priređivanja, istaknuvši kako ga je u svemu vodila ljubav prema rodnom kraju. Također još jednom je ukazao na važnost lika i djela fra Matije Divkovića kojega se s pravom može nazvati ocem hrvatske književnosti na pučkom jeziku u Bosni i Hercegovini ili jednostavno rečeno: ocem pismenosti u BiH.

Također, u okviru ovoga kulturnoga događanja otvorene su i dvije izložbe: Živo vrelo fra Matije Divkovića i Župa Jelaške koje su također plod manifestacije održane 2011.

Po završetku predstavljanja knjige i razgledavanja izložbe, za sve nazočne organiziran je ručak, a u 18:00 h župnik je, uz sudjelovanje 97 vjernika, slavio svetu misu za sve svećenike i Božji narod koji su se okupljali na molitvu Bogu u Jelaškama od doba fra Matije Divkovića do danas.

S obzirom da ovdašnji puk na osobit način slavi svetog Iliju, iako je patron župe Uzvišenja Sv. Križa, svake godine sredinom srpnja oživi brdovita i raseljena župa Jelaške.

Autor: KT
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});