fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

NOVA PRILIKA ZA IMOĆANE I HERCEGOVCE: Cijena visibabama ide u nebo…

Autor: Braco Ćosić / Slobodna Dalmacija

IMOTSKI - U ljubljanskom botaničkom vrtu otvoren je prvi slovenski festival visibaba, a ta ustanova dobro zarađuje prodajom autohtone vrste "ljubljanski zvonček" za koju su neki spremni platiti i više stotina eura.

“Slovenske visibabe vrlo su cijenjene u Europi. Kupuju ih Englezi, Nijemci, pa i Nizozemci”, kazao je nedavno za ljubljanski list “Dnevnik” Jože Bavcom, ravnatelj botaničkog vrta.

“Početkom veljače jedna je posjetiteljica iz Stuttgarta kupila nekoliko teglica s našim visibabama i platila dvije tisuće eura, a lani je jedan kupac za samo jedan primjerak platio 350 eura”, kazao je tako Bavcom koji je botaničar i stručnjak za visibabe.

Kada ovo čitamo, rekli bismo da su ljubljanske visibabe jedine na svijetu i uzgajaju se još, zamislite, u botaničkom vrtu. Mora da su bez trunke umjetnih dodataka i da lijepo mirišu. Jedan kupac platio je 350 eura za jedan primjerak, jednu stabljiku visibabe. A, luda svita, rekli bi Imoćani.

Ma, eto, Imoćani nisu znali da su visibabe toliko na cijeni, očito ne prate trendove, kada je poljsko cvijeće u pitanju, ali i spretno poduzetništvo. Mnogi bi Imoćani u nedostatku posla mogli lijepo zaraditi prodavajući Europi imotske visibabe. A njih ima na tisuće i tisuće strukova u središnjem dijelu Imotskog polja. Cijele livade, sve se bijeli od lijepih zvončića, a mirišu da ti pamet stane. I nitko ih ne bere, dođu s prvim danima proljeća, procvjetaju, zamirišu i nestanu.

Čitajući kako ih Slovenci plasiraju na tržište, zaista se čovjek upita koliko li je samo usnulog blaga u prelijepoj Imotskoj krajini. Tamo visibabe ne rastu u botaničkim vrtovima, već na livadama prepunim sunca, čistoće i ljepote iskonske prirode. Ako je ljubljanski stručak visibabe 350 eura, onda je Imotski sigurno tri puta više. Da, ali ga treba znati i prodati.

Autor: Braco Ćosić / Slobodna Dalmacija
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});