Turska neće dozvoliti daljnju podjelu BiH

Autor: Večernji list

SARAJEVO - Turski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Haldun Koc u intervjuu za Radiosarajevo.ba je izjavio kako istinski voli našu državu i njene građane te da se u BiH osjeća kao kod kuće.

Komentirajući političku situaciju u državi kaže kako je BiH i pored učestalih različitih stavova po određenim pitanjima pokazala jednu političku zrelost te kako je “uspjela premostiti različite krize i upravo to iskustvo ispunjava nadom i daje nam razloga da mislimo da će u narednom razdoblju biti mnogo bolje”.

– To potvrđuje i nedavni razgovor između člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana tijekom kojeg su poslane zaista pozitivne poruke o očuvanju jedinstva, cjelovitosti i zajedništva u BiH odnosno o zajedničkom radu dvije zemlje, posebno na projektima suradnje.

Komentirajući porast nacionalističke retorike i retorike podjela te postoji li za Tursku neka crvena linija preko koje se neće dopustiti prelazak, klaže kako to za Tursku predstavlja svaki vid pokušaja narušavanja jedinstvenosti, cjelovitosti i integriteta BiH.

– Podjelu BiH na bilo koji način ili narušavanje karakteristika BiH kao multikulturne zemlje, odnosno njene osobnosti, također za našu zemlju predstavljaju tu liniju, tvrdi Koc.

– BiH je zemlja koja je uspjela očuvati mir, slogu i suživot već pune 22 godine. Zemlja, koja, usprkos svim različitostima, zahvaljujući multikulturalnom karakteru, uspjela je ipak prevladati radikalne retorike i pokazati da je suživot jedini jamac za bolju budućnost kako BiH tako i regije. Jedinstvo, zajedništvo i stabilnost BiH su dokazani. Oni su opstali i nadvladali sve retorike koje vode do dezintegriranja zemlje, sve radikalne istupe, koji se u određenom razdoblju ponavljaju, rekao je Koc.

Turski veleposlanik je naglasio kako je stabilnost BiH u isto vrijeme i stabilnost regije.

Autor: Večernji list

ZADNJE VIJESTI