fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Ulazak BiH u EU – spas za ljude i političare

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

SARAJEVO - Kada bi BiH ušla u EU, bilo bi još lakše emigrirati sa domicilnim putnim ispravama. Ovako je trenutno put otvoren samo za one koji imaju putovnicu Republike Hrvatske. A takvih u BiH ima podosta i nisu samo Hrvati prema nacionalnom izjašnjavanju. Prednosti i pogodnosti posjedovanja RH putovnice koriste i Bošnjaci i Srbi. Pogotovo oni uz granicu, oko Bihaća, u Posavini, distriktu Brčko ali i drugim dijelovima države a ne samo Hercegovci koji su domovnice dobili još tamo 1992. ili ranije.

Inače je posjedovanje putovnice države koja je članica Europske unije pogodnost koju svatko razmotri s vremena na vrijeme. Mnoštvo građana BiH, naravno, tu pogodnost nema. Jednostavno ljudi nisu nikada vadili nikakav hrvatski dokument a i dan danas dosljedni su građani države u kojoj žive i koju vole pa im strani dokumenti i ne trebaju, bez obzira koliko pogodnosti donosili. A ima isto tako i dosta Hrvata u BiH koji iz raznih razloga još uvijek nemaju hrvatske putne i identifikacijske isprave (može se izvaditi i hrvatska osobna s prebivalištem u BiH).

Takvi s putovnicom zemlje u kojoj žive čekaju kada će i njihova zemlja postati punopravni član europske diplomatsko-političke obitelji sa zajedničkim pravilima ponašanja, carinskim i inim zonama, s vremenom i zajedničkom valutom ukoliko domaći parlament ratificira uvođenje eura, sa svim tim pogodnostima članstva u EU i korištenja pristupnih i drugih fondova.

Mišljenje da je sve manje euroskeptika u Bosni i Hercegovini je utemeljenije nego ikada. Stanovnici Federacije su pogotovo otvoreni pristupu u zajedničku euroobitelj. Ma čak je i nikada više stanovnika RS-a za to. Naravno, oni zadrti euroskeptici koji ne vide dalje od vlastitog praga kao i Miloradu Dodiku vjerni „putinovci“ su skeptični po ulasku u EU jer im je vjerojatno dobro i ovdje.

Ostali stanovnici ove države vide da nam je potreban ulazak u EU kako bi se mogli spasiti od nas samih. Od naših nesposobnih i indolentnih političara kojima je EU u ustima samo kada treba prikupljati kakve političke poene. Toliko su zamutili ovaj zatrovani kraj da bi njima s jedne strane ulazak u EU bio od lošeg značaja. Ali samo zato jer smo mislili da EU neće primiti svakoga.

Onda se sjetimo da je svojednobno EU primila Rumunjsku i Bugarsku, zemlje također spržene korupcijom i političkim kriminalom velikih razmjera. Jer i EU, realno, gleda samo svoje interese. Pa možda joj bude u interesu i primitak Bosne i Hercegovine, zemlje itekako opržene korupcijom i političkim kriminalom ogromnih razmjera, u svoju obitelj. Naime, da su htjeli, međunarodni bi se čimbenici davno rješili naših domaćih kriminalaca.

I zbog toga dolazimo do zaključka koji treba istaknuti u naslovu. Ulazak BiH u EU je spas za ljude, stanovnike ove države koji posjeduju B-H putovnicu, i spas za političare. Stanovnik ove sklepane države moći će se uputiti u jednu od europskih zemalja u potrazi za poslom (čitaj:spasom) a političari će se rješiti kritičara i neugodnog dijela biračkog tijela. Termine rodni kraj, dom i naše sunce zamjenit će termini nostalgija, sjeta i godišnji odmor. Ali će djeca biti sita i obučena.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});