googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Zet Bakira Izetbegovića je glavni dobavljač cijevi za sarajevski Vodovod!

Autor: Zurnal.info

SARAJEVO - Firma Mirsada Berberovića Bihexo potpisala je 37 ugovora s Vodovodom ukupne vrijednosti 7,5 milijuna maraka. Dodijeljeni su im poslovi popravke vodovodne mreže. Koja ne funkcionira...

Firma Bihexo ima baš patriotsko ime. Onako kako i dolikuje porodičnom backgroundu Izetbegovića. Prema sudskom registru, vlasnik i osnivač firme je Mirsad Berberović, suprug Sabine Berberović rođene – Izetbegović. Sabina Berberović je, dakako, rođena sestra Bakira Izetbegovića i kada su Berberovići 2012. godine, s ulogom od 2000 KM, osnivali firmu – logično je bilo da naziv mora biti patriotski – Bihexo. A onda ih je krenulo.

Samo u mandatu SDA-ovog “beznadležnog” županijskog premijera Elmedina Konakovića firma Izetbegovićevog zeta od Javnog poduzeća Vodovod i kanalizacija dobila je ugovore vrijedne 7,5 milijuna maraka.

U periodu od 2015. godine do danas, ViK je raspisao pet tendera na osnovu kojih je izvršena nabavka „poliesterskih cijevi, vanjskog materijala i ogranaka za priključke“. Svih pet tendera, vrijednosti između 250 i 500 tisuća maraka dobila je firma Bihexo.

Kada je u pitanju nabavka „spojnica od nehrđajućeg čelika i spojnica za reparaturu cijevi” ViK je raspisao, također, pet tendera. Svih pet tendera opet je dobila firma Bihexo. Da se kompanija Bihexo specijalizirala za poslove u Vodovodu, dokazuje podatak da su, od ukupno 37 tendera, bili jedini ponuđači u čak 28 slučajeva. A u preostalih devet svi drugi ponuđači su diskvalificirani.

Nabavljao je Bihexo, tako, i „daktilne fazonske komade sa spojnim i zaptivnim materijalom“ za 132 tisuće maraka, bili su dobavljači i vodovodnih armatura za mreže, materijala za priključke na vodovodnu mrežu … . Uglavnom, svaki kvar na vodovodnoj mreži u Sarajevu popravljan je materijalom čiji su oni dobavljači.

Posljednji tender u ViK-u Bihexo je dobio 7. rujna ove godine, a vrijednost je 250 tisuća maraka. Samo u 2017. godini Bihexo je dobio poslove vrijedne 2,6 milijuna maraka. A kvarovi i redukcije nikad nisu bile izraženije.

„Narednog ljeta ili neće biti redukcija ili neće biti premijera“, kazao je Elmedin Konaković nakon što je smijenio Nadzorni odbor ViK-a, čije je čelnike optužio za narad.

S obzirom na to da će Konaković, uobičajeno, odgovornost za sumnjivo dodjeljivanje javnih poslova prebaciti na bivšu upravu ViK-a pronašli smo dodatne Bihexove ugovore sa javnim poduzećima iz premijerove županijske nadležnosi.

Samo u mandatu Elmedina Konakovića, Bihex je od Sarajevogasa dobio poslove vrijedne 623 tisuće maraka. Bili su glavni dobavljači koljena za cijevi. Kako to i dolikuje rodbini prvog koljena.

Autor: Zurnal.info
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});