fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Jeste li posijali božićnu pšenicu ?

Autor: Dnevno.ba

Vjerovalo se da će visina koju pšenica dosegne do Božića pretkazati i urod sljedeće godine

Katolička crkva danas slavi blagdan Svete Lucije, mučenice koja je živjela u III. vijeku. Kršćani je poštuju kao zaštitnicu slijepih, ratara, lađara, staklara, krojača, tkalaca, pisara, vratara i kovača.

Od blagdana Svete Lucije do Božića dvanaest je dana, koji simbolično predstavljaju mjesece, “brojanice”.

Svakoga dana pomno se prati vrijeme, a prema pučkim vjerovanjima, svaka “brojanica” predstavlja jedan mjesec u godini koji će pratiti vrijeme kakvo je bilo na dan određene “brojanice”, piše Fena.

Na blagdan Sv. Lucije, čije ime znači “svijetla”, se sije pšenica čijim se zelenilom priziva plodnost, blagostanje i obilje u nadolazećoj godini.

Narasla se pšenica, simbol života kod kršćana, prema tradiciji veže trakom, kako bi se štitilo od uroka, a u sredinu božićne pšenice stavljala se svijeća kao simbol božićne svjetlosti. Vjerovalo se da će visina koju pšenica dosegne do Božića pretkazati i urod sljedeće godine.

U prosincu , kada se u mnogim danima daruju djeca i odrasli, i na Svetu Luciju djeca dobivaju dar i to po običaju ispod jastuka.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});