fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

DALIDA BURZIĆ je planetarna sramota za bh. pravosuđe

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Ne postoji adekvatan rječnik, kojim bi se mogla opisati bivša glavna kantonalna tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić, a danas sutkinja Suda Bosne i Hercegovine, koja će – pokazat će vrijeme – postati planetarna sramota za bh. pravosuđe.

Dalida Burzić – do sada neobjašnjiv fenomen, koji je snašao bh. pravosuđe i isto srozao na najnižu točku u povijesti i najnižu ljestvicu profesionalnih i moralnih standarda, rodila se 27. 11. 1963. godine u Sarajevu. Ovaj nikad neobjašnjiv fenomen, „uvalio“ se po prvi puta u pravosudne jasle 2003. godine, kada je imenovana za županijsku tužiteljicu Kantona Sarajevo (dok je prethodno radila kao pripravnica), a od 2007. godine do 2012. godine bila je sutkinja na Županijskom sudu u Sarajevu, a koje doba je poznato i kao „mračno doba na Kantonalnom sudu u Sarajevu“, kada je toj pravosudnoj instituciji za vrijeme 5-ogodišnjeg mandatovanja Dalide Burzić na poziciji sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu trajno toj pravosudnoj ustanovi narušen profesionalni i moralni integritet i kredibilitet, zbog seksualnih afera, koje je ista imala s brojnim ljudima iz kriminalnog, pravosudnog i policijskog establišmenta.

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu, ali i Tužiteljstvu KS danas su uglavnom svi suglasni, da je Dalida Burzić svojim (ne)promišljenim postupcima nanijela nepopravljivu i nesagledivu štetu bh. pravosuđu!

Pravosudni trijumf Dalide Burzić „ozbiljno“ je započeo onog trenutka, kada je tada kao predsjednica Vijeća sarajevskog Kantonalnog suda u Sarajevu sudila u predmetu „Muhamed Ali Gaši i dr.“, kojom prilikom je istog osudila na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, dok je njegovog brata Aziza Gašija osudila na 3 godine i pet mjeseci zatvora.

Tako velika drakonska kazna, koju je Dalida Burzić, predsjednica Vijeća sarajevskog Kantonalnog suda u Sarajevu izrekla prema Muhamedu Ali Gašiju, zacijelo je bila osveta, zbog toga, što je upravo klan Muhameda Ali Gašija, ubio njezinog ljubavnika Sudu Minđušara s kojim je Dalida Burzić gajila nešto više od prijateljstva. Treba li napominjati, da je već tada 2010. godine Glavni federalni tužitelj F BiH Zdravko Knežević potpisao Rješenje, kojim je odredio Tužiteljstvo iz Zenice za postupanje po kaznenoj prijavi odvjetničkog tima Muhameda Ali Gašija protiv tada sutkinje Dalide Burzić zbog osnova sumnje, da je falsificirala papire u predmetu „Muhamed Ali Gaši i dr.“. Danas protiv ove pravosudne pandemije, koja se zove Dalida Burzić ima podneseno više krivičnih prijava, nego što ima „zvijezda pod nebeskim svodom“!

“Kada se za nekoliko mjeseci ljubavnica predloži za predsjednika tog suda, sa formalno-pravne točke neće kolega Jaganjac biti u sukobu interesa, ali će stoga biti u i te kakvom moralnom sukobu, u prvom redu sa samim sobom”, poentirao je sudac Suda BiH Darko Samardžić, aludirajući na Dalidu Burzić, tada ljubavnicu Amira Jaganjca, koja je bila favorizirana na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu od strane Amira Jaganjca. Nakon njegovog niskog udarca, Jaganjac se povukao iz VSTV-a BiH uz objašnjenje da ostavku daje kako ne bi navodno trpjela njegova porodica. Međutim, ni favorit Amira Jaganjca, njegova ljubavnica Dalida Burzić nije imenovana na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu, kao ni Samardžićeva supruga.

 

Nakon toga, Burzićeva je pribjegla drugim metodama, i to ucjenama i prijetnjama, da će reći supruzi Amira Jaganjca, za njegovu ljubavnu vezu s njom, nakon čega je Jaganjac svojim položajem i „požrtvovnim“ zalaganjem u ime nezaboravnih dana s Dalidom Burzić istu uspio promovirati na poziciju glavne tužiteljice Kantona Sarajevo.  Posljedice postavljanja Dalide Burzić na poziciju glavne tužiteljice KS bit će i više nego katastrofalne: bit će to najveća greška VSTV-a BiH u kojem je pravosuđe BiH zadesila najveća koruptivna pandemija u povijesti čovječanstva, koja ima svoje ime i prezime, a zove se Dalida Burzić!

Hrabra tužiteljica! Nemilosrdna prema kriminalu! Pa nagrada od Američke ambasade u BiH uručenoj Dalidi Burzić“ – samo su neke od parola, koje su odjekivale do prije nekoliko godina  u medijima. A onda, pogodio je grom iz vedra neba! Burzićeva je pala naglo s konja na magarca, nakon što su njezine seksualne afere i kriminalne radnje ugledale svjetlo dana, osobito u predmetu „Dženan Memić“, a o čemu smo pisali od ožujka 2017. godine, pa sve do danas.

Portal Dnevno.ba napisao je nebrojeno tekstova o nezakonitostima u radu, korupciji i kriminalu tadašnje glavne tužiteljice Kantona Sarajevo Dalide Burzić, a koju je mnogo prije u bh. sudnicama prozivao ugledni tuzlanski odvjetnik Faruk Balijagić, da „reketira tadašnjeg premijera KS Dinu Konakovića, da amnestira pojedine kriminalce“, i spisku nikada kraja.

Njezina najnečasnija i najkoruptivnija uloga pokazat će se u predmetu „Dženan Memić“, u skandaloznom policijskom i sudsko-tužilačkom slučaju bez presedana prikrivanja stvarnih počinitelja krivičnog djela ubistva DŽENANA MEMIĆA na Ilidži, za koje prikrivanje se ista sumnjiči da je kao Glavni tužitelj nadležnog Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu od stvarnih počinitelja tog zločina i njihovih srodnika primila mito u iznosu od 250.000,00 EURA koji iznos je podijelila sa ostalim ključnim akterima tog prikrivanja (lično je po uputama naručitelja prikrivanja zadržala polovicu te sume, dok je ostatak mita otišao ostalim ključnim prikrivateljima i konstruktorima tog slučaja u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, policiji i vještacima, kao i plaćenim novinarima i spin majstorima plaćenicima na pojedinim plaćenim web portalima).

Zbog toga je Tužiteljstvo BiH optužilo pet osoba, koji se terete, da su učestvovali u prikrivanju i zataškavanju dokaza o načinu smrti Dženana Memića. Tužilaštvo BiH nastavilo je intenzivan rad u ovom predmetu u odnosu na ostale prijavljene osobe, a prijavljeno je 45 lica (tužitelja, policije, vještaka..). U ovakvom ozbiljnom predmetu (čitaj Memić), Apelacijsko odjeljenje Suda BiH zauzelo je stav, da je isti „imao ozbiljne reperkusije ili štetne posljedice na Bosnu i Hercegovinu, i druge štetne posljedice izvan teritorije datog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, obzirom da su se o istome oglašavale međunarodne institucije“, jer je tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko nekoliko puta u svome Izvještaju u Vijeću sigurnosti UN-a spomenuo slučajeve ubistva Dženan Memića i Davida Dragičevića. Ovo dovoljno govori kakvu je štetu Burzićeva u svojstvu glavne tužiteljice KS nanijela državi BiH zataškavajući ubistvo mladića Dženana Memića.

Naime, u predmetu „Dženan Memić“, pod vodstvom Dalide Burzić, izvršeno je svjesno i namjerno zataškavanje i prikrivanje dokaza u slučaju smrti Dženana Memića, sa ciljem ne otkrivanja pravih ubojica Dženana Memića, pri čemu su u toj namjeri, slučaj smrti Dženana Memića procesuirali kao kazneno djelo iz „Ugrožavanja javnog prometa“, a ne kao kazneno djelo „Ubojstva“, te lažno za smrt Dženana Memića optužili dvije osobe Ljubu i Bekriju Seferovića, koji su pravomoćnom presudom Vrhovnog suda F BiH oslobođeni krivice za smrt Dženana Memića, i koji sa kritičnim događajem u odnosu na smrt Dženana Memića nisu uopće povezane, onda je sasvim jasno da se radi o organiziranom pravosudnom kriminalu, kao i to da sud zaključuje, da nema uopće pouzdanih dokaza, da se uopće desila saobraćajna nesreća tipa nalet vozila na pješaka.

Naime, nakon što je izašao u javnost snimak u kojem je Osman Mehmedagić došao u ured glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i direktno, kao osumnjičeni, utjecao na glavnu tužiteljicu da se njegov slučaj „diploma“ „zaustavi“ ili zaduži drugog tužitelja, jer da i on ima materijala i „da udara po tužiteljima“,  posve je jasno kako na taj način Osman Mehmedagić zlorabi svoj službeni položaj. Koristeći snimke do kojih dođe, on očito tako pokušava utjecati i na Tužiteljstvo u slučaju da se ne ispune njegovi zahtjevi. Spominje tako Osman Mehmdagić i druge da su reketarili, kao što je reketarila i bivša glavna tužiteljica Kantona Sarajevo Dalida Burzić, reći će Mehmedagić.

Zamislite, kada šef državne tajne policije (OSA BiH) kaže pred glavnom državnom tužiteljicom, da je bivša glavna kantonalna tužiteljica KS Dalida Burzić reketarila (novac uzimala) u pojedinim predmetima. Treba li nam veći dokaz?! O kriminalu Dalide Burzić i nepravilnostima koje je ista činila u predmetu „Memić“, smjerno je i blagovremeno u Vijeću sigurnosti ukazao tadašnji Visoki predstavnik OHR-a u BiH Valentin Inzko.

Danas su svi suglasni, da je Dalida Burzić najveća greška VSTV-a BiH i recept za pravosudnu katastrofu, koja je pred domaćim i stranim vlastima svojim osvetničkim i kriminalnim postupcima osramotila i teško iskompromitirala bh. pravosuđe, poljuljala moralni i profesionalni integritet i kredibilitet Tužiteljstva KS i VSTV-a BiH, narušila povjerenje građana Sarajeva u pravosudne institucije (slučaj Dženan Memić i dr.), i stvorila stanje općeg kaosa i kriminala na razini Kantona Sarajevo…

No, Dalida Burzić unatoč svim skandalima i kriminalnim aktivnostima koje je proizvela u pravosuđu ne treba da brine za svoju egzistenciju i budući položaj. Kako saznajemo, Dalida Burzić još će dugo biti sudija Suda BiH i unatoč ultimatumu Muriza Memića, koji ga je postavio na nedavnim protestima u Sarajevu, da se ista suspendira u roku od mjesec dana. Tako će Burzićeva sa časne sudijske dužnosti još dugo suditi, jer je nagrađena i unaprijeđena u sutkinju Suda BiH – na najčasniju poziciju u državi.

Povijest bilježi još samo jedan ovakav vrlo ekletantan slučaj i primjer, da u časnu fotelju zasjedne nečastan čovjek ili žena, kada je u 15. stoljeću za rimskog papu izabran Aleksandar VI., poznatiji kao „Borgia“ (Borđija), koji je bio jedan od članova utjecajne plemićke obitelji „Borgia“, poznatoj po okrutnosti, spletkama i nečasim radnjama. Bio je ambiciozan i častohlepan, a od papinstva je napravio unosan posao za sebe i svoju obitelj, baš kao i Dalida Burzić, koja je  – prema tvrdnjama direktora OSA-e – reketarila u pojedinim predmetima.

Imao je nekoliko žena i devetero vanbračne djece.

Papa Borgia poznat je po svojoj čuvenoj izreci: „Ja sam dokaz, da na Svetoj Stolici može sjediti i nesveti Papa“, tako i Dalida Burzić je dokaz, da u fotelju sutkinje Suda BiH, koja je najčasnija i najuzvišenija pozicija u državi, može zasjesti teško iskompromitirana, osramoćena, nekompetentna, nedostojna, razvratna i nečasna žena. Njezinim imenovanjem srozan je ugled Suda BiH, a dodatno nakon objave snimka, gdje šef tajne policije tvrdi, da je reketarila u pojedinim predmetima, dok je obnašala dužnost glavne tužiteljice KS

Ako odete na stranicu Suda Bosne i Hercegovine, pored „bogate“ biografije Dalide Burzić naći ćete, da je ista u  „decembru 2015. godine dobila nagradu Ambasade SAD-a u BiH za borbu protiv korupcije“.

Kojeg li jada! Amerikanci nisu ni slutili, da nagradu – pokazat će vrijeme – dodjeljuju osobi, koja će postati nositeljica korupcije i organiziranog pravosudnog kriminala u BiH.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});