fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VSTV IMA DOKAZE: Diana Kajmaković slala novac Aleni Kurspahić za otvaranje disciplinskog predmeta protiv Gordane Tadić!

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba

Prošlo je nekoliko dana, otkako je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV BiH), odnosno šest Bošnjaka smijenilo Gordanu Tadić sa pozicije glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, bez ijednog glasa iz Republike Srpske, bez ijednog srpskog ili hrvatskog glasa, osim jednog prikrivenog bošnjačkog glasa iz Sarajeva, koji se manipulativno deklarira hrvatskim kao i Željko Komšić, a to je dopredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović Butigan. Obadvoje su čista podvala Hrvatima, piše Josip Šimić-Đinđić!

Hrvatski narodni sabor (HNS) oglasio se priopćenjem nakon što je odlukom većine članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Gordana Tadić smijenjena je s pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH: “Nasilna smjena državne tužiteljice Tadić pod palicom bošnjačkog političkog vrha, potpomognutog besramnim paraobavještajnim pritiscima i medijskim spinovima označila je slom trećeg stupa vlasti u Bosni i Hercegovini. U ovim trenucima traje bošnjačko otimanje i ovladavnje pravosuđem”.

Prije više od godinu dana, Diana Kajmaković, zamjenica glavnog bh. tužitelja, pred policijsim službenicima SIPA-e, predstavljala se kao “buduća glavna državna tužiteljica”!

Državna tužiteljica Diana Kajmaković, nekad naklonjena i poslušna lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, obzirom, da joj je SBB predložio supruga Armina Kajmakovića za ravnatelja Kargo Centra, što se i dogodilo, te je imenovan sa mjesečnom plaćom od 10.000,00 KM, danas se “prešaltala” i prešla na stranu SDA stranke.

Dakle, tužiteljica Dijana Kajmaković se priklanja SBB-u, odnosno njenom predsjedniku Fahrudinu Radončić, pa joj muž biva imenovan za direktora Sarajevske zračne luke, jer je stranka SBB-a imala mogućnost da predloži osobu za tu poziciju. Ista tužiteljica se našla na presretnutim razgovorima, jer je obavještavala Fahrudina Radončića da je u Dubrovniku vidjela Azru Sarić, ključnog svjedoka državnog tužiteljstva, s Almirom Džuvom bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH. Zbog toga je otvorena istraga protiv iste zbog krivičnog djela trgovine utjecajem zbog slučaja Radončić i dr.

Obzirom da je njen suprug završio mandat i da ga SBB nije predložila za drugi mandat direktora Sarajevskog aerodroma, ista se okreće protiv Fahrudina Radončića i postaje bliska Stranci demokratske akcije (SDA) tj. postaje servis Osmana Mehmedagića direktora OSA-e i novinara Avde Avdića, kojemu navodno dostavljala službene dokumente iz Tužiteljstva kako bi diskreditirali tadašnju Glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Dijani Kajmaković Zamjenici je poznato kako se službeni dokumenti ne smiju iznositi iz Tužiteljstva te da onaj tko to radi, čini krivično djelo. Istraga će pokazati da li je ista ponovo zloupotrijebila službena ovlaštenja, koja su joj povjerene prilikom imenovanja.

Prema dokazima koje imamo u vidu, Diana Kajmaković je umiješana u rušenje Gordane Tadić sa pozicije glavne tužiteljice BiH. Kajmaković je tvrde izvori, uspjela uvjeriti Bakira Izetbegovića, da ukoliko padne Gordana Tadić, da nema ‘ko biti glavni tužitelj BiH, nego ona, jer se vjerovalo, da je Avdo Avdić, megafon SDA stranke, u svojim člancima prije smjene Gordane Tadić, u dovoljnoj mjeri diskreditirao Milanka Kajganića iz utrke za v.d. glavnog bh. tužitelja, a u vezi postupanja u predmetu protiv Milomira Savčića.

Prema informacijama i dokazima, u koje imamo uvid, sipovac Šeha i umirovljeni  službenik OSA-e BiH na sva su usta po policijskim krugovima lajali, da će Gordanu Tadić jebat preko Ureda stegovnog tužitelja pri VSTV-u BiH.

Vlado Adamović, advokat Gordane Tadić, komentarisao je za N1 njenu smjenu sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH navodeći da je “u žalbi pozvao Visoko, sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) da stvar uzme u svoje ruke te da prema obrazloženju predsjednika Halila Lagumdžije to nije učinjeno. Konstatovao je i to da je jedan od četiri zamjenika Tadić direktno spinovao ovaj predmet”.

Jedan od tih zamjenika, kako saznajemo, jest Diana Kajmaković.

Pri tome možete izabrati jednog od četiri zamjenika, a jasno sam u žalbi naznačio i priložio dokaze da je jedan od četiri zamjenika direktno spinovao ovaj predmet i bio posebno zainteresovan da glavna tužiteljica Gordana Tadić bude suspendovana, a da jedan od četiri zamjenika dođe na to mjesto. Kada vi u ovom društvenom trenutku podlegnete spinovima, a ne sadržajima spisa, kada ste svjesni da vam svi tužioci i predsjednici sudova čine isto, a izdvajate jednoga, kada podlegnete pritisku da je neupotrebom CMS-a vršena zloupotreba, a nije jer je to navedeno u dokazima. A Ured tužioca nije čak ni dokazivao da je vršena zloupotreba i vi odredite takvu mjeru koja dovodi i tužilaštvo u poziciju da ne može efikasno funkcionisati kada je najpotrebnije u zemlji. Sve to nisu ispravne odluke”, poručio je Adamović.

O imenima Adamović nije htio govoriti.

Prema informacijama  – Diana Kajmaković – je u prethodnom periodu, počev od početka 2021. godine pa nadalje, slala veće količine novca glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić Nadarević, kako bi ista otvarala nove disciplinske postupke protiv tadašnje glavne tužiteljice Gordane Tadić, a sve u cilju pritiska na članove Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH te dezavuisanja javnosti.

VSTV-u priloženi su materijalni dokazi, koji potvrđuju prethodno navedeno, no sluha nije bilo! Među obavještajnim krugovima tada se naveliko pričalo, da će glavni “kajmak” od smjene Gordane Tadić pokupiti njezina zamjenica Diana Kajmaković. Navodno se priča da je glavna tužiteljica UDT-a bila pripravnica kod Diane Kajmaković.

“Rodbinske veze sa dilerima, općepoznato razvaljivanje istraga i upadi u tuđe predmete, zastrašivanje policijskih službenika, nagovaranje istih da opstruiraju istrage Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu” – samo su nekih od epiteta, koji kolaju u pravosudnim i policijskim krugovima o Diani Kajmaković.

Dana 25. 10. 2021. godine, novi v.d. glavnog tužitelja BiH Milanko Kajganić je imenovao Dianu Kajmaković za šefa Posebnog odjela za borbu protiv kriminala i korupcije u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a nakon što je sa te pozicije smijenio Ozrenku Nešković, što se tumači “sjaši kurta da uzjaše murta”!

Iako su mnogi mislili, da će se Diana Kajmaković “obračunati” sa kriminalom i korupcijom, mnogi se varaju, jer je na startu ucjenjena.

Prema informacijama, već duže vremena sarajevskim policijskim krugovima i agencijama za provođenjem zakona kruže kompromitirajući snimci, da joj se sin Din drogira, a sa kojim informacijama raspolaže i OSA BiH, kojom rukovodi Osman Mehmedagić, i koji za sada navedenim informacijama pokušava disciplinovati Dianu Kajmaković, da sa pozicije šefice Odjela za kriminal i korupciju, osujeti ili proba osujetiti sve istrage protiv njega i vrhuške SDA.

Autor: Josip Šimić Đinđić/ Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});