Na današnji dan prije 44 godine u Ljubljani je umro Josip B...
Marie-Antoine Carême – jedan od najslavniji šefova kuhinje u povijesti – 1833.
Zanimljivo je da je Carême bio šef kuhinje važnog političara i diplomata Charlesa Mauricea de Talleyrand-Périgorda (Napoleonovog ministra vanjskih poslova, a kasnije i francuskog premijera).
Na današnji dan 1833. godine umro je Marie-Antoine Carême, jedan od najpoznatijih kuhara u svjetskoj povijesti. Francuzi su ga nazivali “le roi des chefs et le chef des rois” (kralj šefova kuhinje i šef kuhinje kraljeva). Bio je jedan od uvoditelja tzv. “haute cuisine” (visoke kuhinje). Dapače, općenito ga se smatra jednim od prvih kuhara koji su stekli slavu na međunarodnoj razini.
Marie-Antoine Carême rođen je 1784. godine u Parizu. Isprva se proslavio velikim skulpturama od slatkiša, koje je izrađivao od šećera, marcipana, nugata i tijesta. Njih je navodno često oblikovao prema povijesnim građevinama (piramidama, hramovima itd.)
Zanimljivo je da je Carême postao šefom kuhinje važnog političara i diplomata Charlesa Mauricea de Talleyrand-Périgorda (Napoleonovog ministra vanjskih poslova, a kasnije i francuskog premijera). Talleyrand-Périgord bio je jedan od najspretnijih diplomata svog vremena i uvelike je utjecao na prilike u Europi, kako za vrijeme Napoleona, tako i nakon njega.
Ministar Talleyrand-Périgord posjedovao je dvorac Valençay (Château de Valençay) smješten nešto južnije od znamenite doline rijeke Loire. U sklopu tog dvorca djelovao je Carême kao šef kuhinje. Kasnije se zaposlio u Britaniji, kod princa od Walesa, a nakratko i u Rusiji kod ruskog cara. Carême je umro u Parizu na današnji dan 1833. godine, u dobi od 48 godina.
ZADNJE VIJESTI
U noći s 1. na 2. svibnja četiri su policajca patrolirala...
Hrvatska obilježava 29. obljetnicu Vojno-redarstvene operac...
Hrvatska 3. gardijska brigada “Kune” ustrojena je na dan...