fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Branka Soldo/FENA

Dodik od Europskog vijeća očekuje točan datum za pregovore: ‘Mislimo da smo uradili dosta toga’

Autor: Dnevno.ba/Fena

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka s partnerima u vlasti na državnoj razini u Mostaru, izjavio je kako od Europskog vijeća očekuje točan datum otvaranje pregovora BiH za članstvo u Europskoj uniji.

– Mislimo da smo uradili dosta toga. Riješen je problem FRONTEX-a, Zakon o sprječavanju financiranja terorističkih organizacija. Osjećali bi se razočaranim i prevarenim ako ne bismo dobili datum za pregovore. Vjerujem da u idućih sedam do deset dana možemo riješiti još nekoliko pitanja – rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem.

Izmjene izbornog zakona

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dodik je istaknuo kako su se razgovori sveli na nekoliko tema.

– Za Središnje izborno povjerenstvo postoji nekoliko razmišljanja kako se treba birati. Postoje razmišljanja o tome da se zadrži na razini Zastupničkog doma sa zajedničkim povjerenstvom oba doma koji moraju postići konsenzus ako se predlaže Središnje izborno povjerenstvo. Drugi je prijedlog da se bira u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Mislim da je to mala razlika, ali bi ta priča morala biti definitivno utvrđena – pojasnio je.

Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, Dodik je naveo da ostaje pri stavu da Republika Srpska izravno bira jednog člana, a da podržava rješenje da pri izboru u Federaciji BiH kandidat za hrvatskog člana “prođe kroz trijažu kroz tri, dvije ili jednu županiju s većinskim hrvatskim stanovništvom”.

Dodik je komentirao i tehničke izmjene Izbornog zakona, kazavši kako se olako govori o integritetu izbornog procesa, a da se zapravo ne zna točno što to podrazumijeva.

– Što se tiče Zakona o sukobu interesa, mislim da to možemo završiti. Neka dalje rade radne grupe i čim to završe neka zakon ide na Vijeće ministara i Parlament. Bilo bi dobro kad bi uspjeli završiti taj zakon, eventualno i zakon o državnoj upravi kojim bi se regulirali uposlenici na državnoj razini. Državni proračun je usuglašen i njega nitko ne spori, treba još samo proći predviđenu proceduru – istaknuo je Dodik.

Foto: Antonio Balic / CROPIX

Ozbiljan napredak

Predsjednik SNSD-a današnji sastanka nije proglasio neuspješnim, istaknuvši kako je izvjestan napredak ipak postignut.

– Za razliku od prošlog sastanka u Sarajevu kada se nismo mogli usuglasiti o čemu se uopće priča, sada smo došli u poziciju da imamo zakone i da imamo dva-tri pitanja u tim zakonima koja nisu dogovorena, ali bi trebala biti dogovorena. Ovo je ozbiljan napredak – poručio je Dodik.

Osvrnu se i na Zakon o Sudu BiH, kazavši kako je stav SNSD-a da prvostupanjsko vijeće bude u Sarajevu, a drugostupanjsko, odnosno Apelacijsko vijeće, bude u Banjaluci.

– Ono što je važno da se uvede više reda u pravosuđe i da Sud BiH može odlučivati samo po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH – kazao je Dodik.

Dodao je kako će bilo kakva nova odluka visokog predstavnika značiti rušenje europskog puta Bosne i Hercegovine.

– Ako bi slučajno krenuo nametati nove zakone (ja ne prijetim, samo govorim što ćemo mi uraditi), dakle ukoliko bi nametnuo bilo što što se odnosi na Republiku Srpsku u bilo kojem segmentu, Republiku Srpsku izlazi iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način. Ako netko želi srušiti europski put Bosne i Hercegovine, ima Schmidta koji to može uraditi – rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li nakon ovog sastanka javnost tražiti krivce za neuspjeh, Dodik je rekao da su u posljednjih godinu dana dogovoreni brojni zakoni, a da su im pored toga opet upućene kritike.

– Mi smo završili zakone, ali nismo naišli na medij koji kaže da su teške okolnosti u BiH, a da smo, ipak, nešto uspjeli. Uvijek se samo napada. Ako je nekome potreban krivaca, onda je to Milorad Dodik – zaključio je predsjednik SNSD-a.

Ništa od dogovora! Čović: ‘Nismo uspjeli napraviti ogroman iskorak koji se od nas očekivao’

Autor: Dnevno.ba/Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});