fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Almir Razić/Fena

Srđan Amidžić: Ministarstvo financija BiH predložit će manji proračun za 2024. godinu

Autor: Dnevno.ba

Ministar financija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić najavio je u Dnevniku 2 Radiotelevizije BiH (BHRT) kako će resorno ministarstvo Vijeću ministara predložiti manji proračun BiH za 2024. godine nego je bio 2023.

– Ja vam mogu reći za moje ministarstvo da ćemo predložiti manji proračun u odnosu na ovaj koji je odobren 2023. godine, kazao je ministar Amidžić gostujući u Dnevniku BHRT-a.

“Ne vidim razloga za povećanje proračuna kada neke stvari možemo raditi na efikasniji način, a višak novca ostaviti entitetima, županijama, lokalnim zajednicama da rješavaju svoje probleme, odnosno probleme građana.

Što je s novcem od cestarina koje stoje u UNO?

Kada govorimo o prihodima od poreza koje prikuplja Uprava za neizravno oporezivanje, oni u najvećoj mjeri dolaze od građana i zato je red da se krajnim korisnicima, odnosno njima taj novac i vrati, rekao je ministar.

“Što se tiče prihoda oni rastu, ali ostaje ozbiljno pitanje raspodjele putarina. To su ozbiljna sredstva koja se nalaze u UNO i na tom primjeru možemo pokazati jesmo li ozbiljna država i možemo li funkcionirati na ovaj način.”

Ministar Amidžić je konkretno govorio o iznosima koje se nalaze u UNO, a prikupljene su od cestarima u oba entiteta.

“Ono što građani trebaju znati je da smo mi u ovom trenutku prevarili ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Građani Bosne i Hercegovine su odvojili neka sredstva i za te novce se trebaju izgraditi kilometri i kilometri puteva. U ovom momentu građani u BiH su uplatili 15 km autoputova koje ne gradimo, zatim 50 km magistralnih puteva i mi se ne možemo dogovoriti na koji način to da vratimo. I na ovaj način ne možemo dalje. Shvaćam ja tvrde stavove i RS i FBiH.”

Za BHRT je rekao kako nije sporan kompletan iznos tih sredstava.

“Nije sporan čitav iznos. Trebamo građanima isporučiti ono što je plaćeno, i onaj sporni mali dio ostaviti za dogovor kasnije. Postavlja se i pitanje, možda, kaznene odgovornosti. Inflacija je prošle godine bila 14 posto, 20 mili. pojede inflacija svake godine samo na te puteve. Imate poduzeća (JP Autoceste i Autoputeve RS) koji se zadužuju pored sredstava koji stoje na računu UNO BiH. Imam li pravo postaviti pitanja “Jesmo li mi ozbiljni” ili “Hoćemo li prevariti ljude koji su glasali i koji su nas izabrali”.

Zakon o sudovima BiH stvar političkih dogovora

Što se tiče Zakona o sudovima BiH, Amidžić je kazao kako on predstavlja rezultat političkih dogovora i konzultacija.

“Ali ono o čemu se već govorilo kada je u pitanju Republika Srpska je jasno definiran stav kada govorimo o samim prioritetima u vezi a tim političkim pitanjima koja su bitna, kako za RS tako se doživljava kada je u pitanju Federacija BiH. Samo na takav pristup uz međusobno uvažavanje se može doći do rješenja između ostalih i kada je riječ o tom zakonu o kome smo govorili.”

Potraživanja Ministarstva obrane BiH moraju biti korigirana

Govoreći o odluci za izdvajanje tri milijuna i šesto tisuća maraka Ministarstvu obrane BiH, te zašto nije usvojena na Vijeću ministara, kazao je kako se toliko novca ne može isplatiti iz proračunske rezerve jer je zakon točno definirao što proračunska pričuvapodrazumijeva.

“Ja mislim da ni helikopteri, ni zakon o sudovima ne mogu da budu najbitnija pitanja kada pričamo o Bosni i Hercegovini. Pitanje koje stavljamo po strani i koje je bitno je proračun. To je jedan posao koji se nalazi pred nama. I kad su u pitanju helikopteri i kada je u pitanju Ministarstvo obarene BiH, postigli smo razumijevanje da taj proračunski zahtjev koji je iznosio oko milijardu i 800 milijuna KM neće biti prihvaćen i neće se realizirati kao takav , odnosno mora se korigirati. To je jedna od tema o kojoj moramo se baviti pored ovih ostalih.”

Institucije BiH moraju početi racionalizirati potrošnju

Amidžić je istaknu kako se institucije na razini Bosne i Hercegovine ponašaju kao da ne dijele sudbinu lokalnih zajednica, entiteta i županija.

“Sve razine su pristupile procesu racionalizacije, trude se da efikasno provode procese, samo institucije na razini BiH se ponašaju da su lišeni tog procesa i nisam suglasan s tim. Za 2024. godine mi moramo korigirati troškove jer nam nedostaje 37 milijuna KM i to mora korigirati ne samo ministarstvo nego i manji. Govorili smo o Povjerenstvu za koncesije gdje je izdvojeno milijun KM, a nisu dali nijednu koncesiju, ili npr. Agencija za podršku policijskim tijelima, od 2008. godine rade i jedina im je obveza da provode javne nabavke i do sada su uradili samo jednu. Njihov proračun je 1,5 do 2 mil KM na razini BiH.”

Na kraju je podvukao da se proračunski korisnici moraju uklopiti onaj okvir koji postoji i na takav način mogu doći do proračuna.

“Oni koji ne budu htjeli da se uklope u te okvire bit će krivi ili odgovorni za to što državne institucije, odnosno institucije na razini Bosne i Hercegovine guraju u privremeno financiranje.”

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});