fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screnshot: Youtube

Svi ratni-vojni invalidi HVO-a imat će pravo na mirovinu iz RH

Autor: Dnevno.ba

Početkom nove godine stupaju na snagu zakonske izmjene koje donose rast osnovnih braniteljskih prava i naknada te druge pogodnosti u Republici Hrvatskoj nakon nedavno usvojenih izmjena i dopuna Zakona o braniteljima Domovinskog rata i članovima njihove obitelji.

Ovim izmjenama proširuje se mogućnost ostvarivanja prava na invalidsku mirovinu i na sve ratne vojne invalide Hrvatskog vijeća obrane. A koja su konkretno prava omogućena pripadnicima HVO-a, provjerio je Goran Kutle s RTV Herceg-Bosne.

Nakon bolje zakonske regulative za prava braniteljske populacije kroz donošenje Zakona 2017. godine, a potom i njegovim izmjenama 2021. godine, Hrvatski sabor je nakon dva čitanja polovinom prosinca donio nove izmjene i dopune Zakona o braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Izmjene stupaju na snagu od nove godine, a nekoliko je značajnih promjena i za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane, posebno za one s većim ili manjim stupnjem invaliditeta.

Twitter

Zakon donosi promjene

O promjenama koje donosi ovaj zakon za RTV HB govorili su ministar branitelja ŽZH i voditelj Odjela za branitelje pri Glavnom vijeću HNS-a BiH Mladen Begić te zastupnik u Saboru RH Radoje Vidović.

-Svi stradalnici rata, svi ratni vojni invalidi Hrvatskog vijeća obrane bez obzira na stupanj invaliditeta, bez obzira na okolnosti kako su stradali, jesu li oboljeli, ozlijeđeni; svi imaju pravo podnijeti zahtjev za invalidsku mirovinu s tim da će im se u Republici Hrvatskoj utvrđivati preostala radna sposobnost. Znači, od 20 posto svi, bez razlike. S ovim zakonom otklonili smo bilo kakvu diskriminaciju između stradalnika rata kada je u pitanju Hrvatsko vijeće obrane”, rekao je Begić.

Izmjene zakona: Sada svi stradalnici HVO-a imaju pravo tražiti mirovinu od Republike Hrvatske, evo svih potrebnih informacija

Vidović kaže da prava branitelja nikako ne mogu biti niža nego što su bila prethodnih godina.

Vidović dodaje da je vrlo važno i to što svi oni koji su u međuvremeno oboljeli mogu ponovno podnijeti zahtjev za ocjenu invalidnosti i vjerojatno će dobiti veće mirovine, a to se odnosi i na pripadnike HVO-a.

Procjena hrvatskog ministarstva branitelja je da bi do 2.000 pripadnika HVO-a mogli postati novi korisnici mirovina iz Hrvatske. Do novih zakonskih rješenja došlo je nakon cjelovitog snimanja stanja u braniteljskoj populaciji kako u Hrvatskoj, tako i u BiH od 2017. godine.

Sugovornici dodaju kako zasluge za nove izmjena Zakona pripadaju i svim braniteljskim udrugama bivših pripadnika HVO-a, ali i cijeloj Hrvatskoj vladi i posebno ministarstvu branitelja koji su razumjeli situaciju u kojoj se nalaze bivši pripadnici HVO-a.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});