fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: RTV HB

Tokić: U slučaju odcjepljenja RS-a pozicija Hrvata će biti vrlo neugodna

Autor: Dnevno.ba

„Vika između političkog Sarajeva i Banja Luke ima učinke koji dugoročno mogu biti katastrofalni“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne jedan od utemeljitelja HNS-a i sveučilišni profesor dr. sc. Marko Tokić komentirajući obilježivanje Dana Republike Srpske.

Kazao je kako su Amerikanci doveli Milorada Dodika na vlast, a na obilježavanju Dana RS-a su dizali zrakoplove kako bi plašili tog istog Dodika.

„Znači da su njihove procjene od prije dvadeset i pet godina bile potpuno promašene. To je još jedna potvrda da u tom trenutku zapravo nisu dobro vidjeli Bosnu i Hercegovinu i njezinu budućnost.“ Objasnio je kako nije siguran vide li i danas dobro stanje u BiH. Na pitanje je li Dodiku svejedno što mu Amerikanci poručuju Tokić je kazao „naravno da nije“.

Rekao je kako političko Sarajevo više galami stvarajući dojam hrabrih ratnika, znajući da ništa neće poduzeti. „To je podizanje tenzija koje ničemu ne vode. Nemaju nikakav objektivan učinak. Osim stvaranja napetosti, koja možda u jednom i drugom biračkom tijelu stvaraju odnos homogenizacije.“

Tokić je objasnio kako će u slučaju odcjepljenja RS-a pozicija Hrvata biti vrlo neugodna.

„Dio bošnjačkog političkog elementa nezadovoljan takvim raspletom može doći do radikalnih ideja kako ne preostaje ništa drugo nego nas turnuti u more. Uzeti sto posto i prostora i vlasti. Ni jedna ta radikalna ideja nije dobra za Hrvate i s obzirom na njihovo ekonomsko i demografsko stanje imamo puno razloga za zbrinutost, smatra prof. Tokić.

Kazao je kako je Aleksandar Vulin kojega je Dodik imenovao tzv. senatorom RS-a jedan od najzagonetnijih političara na prostorima bivše Jugoslavije. Komentirao je i izjavu Vulina da se stvara „srpski svet“ i da proces ujedinjenja ne može biti zaustavljen.

Foto: Facebook

„’Srpski svijet’ nije ništa drugo nego Velika Srbija, samo prilagođena novim političkim okolnostima. Ono što je Šešelj bio u ratu za Miloševića, to je danas Vulin za Vučića“.

Istaknuo je kako je Christian Schmidt u vezi izbornoga zakona u BiH podlegao pritiscima iz Sarajeva.

„Ako će napraviti samo tehničke izmjene, onda se hrvatska pozicija u BiH može samo braniti u provedbi rezultata izbora. Ali to je apsolutno neravnopravna utakmica“, kazao je Tokić i dodao kako tehničke izmjene ne znače ništa. „Onda politička sudbina hrvatskog naroda nije u rukama Hrvata i oni su objekt međunarodne i lokalne politike.“

Rekao je kako izmjene Izbornog zakona utječu na nestabilnost u Federaciji te političke sukobe između Sarajeva i Mostara. „Nisam siguran da unutar Trojke postoji politička elita koja bi se usudila donijeti zakon koji bi osigurao pravo hrvatskog naroda na samostalni izbor vlastitih zastupnika, mišljenja je prof. Tokić.

Foto: Grad Busovača

Na 30. obljetnicu zločina Armije BiH u Buhinim kućama koji nije procesuiran kazao je kako je riječ o politizaciji od strane bh. pravosuđa i Haaga: „Poruka koja se šalje obiteljima žrtava je bolna.“

Tokić je objasnio kako rješenje u BiH vidi u njenom trodijelnom ustrojstvu – u osnivanju tri republike u BiH zajedno sa saveznom razinom države. Upitan je li to realno u ovim geopolitičkim okolnostima kazao je „u ovoj zemlji je sve realno što međunarodna zajednica želi“. Na pitanje želi li to u ovom trenutku međunarodna zajednica rekao je kako to treba pitati američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphya i one koji kreiraju politička rješenja.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});