fbpx

(VIDEO) Dodik: Ustavni sud BiH je politički organ

Autor: Dnevno.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik prokomentirao je odluku Ustavnog suda BiH koji je utvrdio da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH u suglasnosti sa Ustavom BiH, a što je Dodik osporavao svojom apelacijom.

– Ustavni sud BiH uporno pokazuje da radi neustavno i da je politički organ. Pokrenuo sam pitanje zastave, samo da bi se vidjelo da taj ustavni sud ne odlučuje po Ustavu, nego odlučuje po nekim svojim kriterijumima. Nigdje nema dokaza da je Predsjedništvo BiH, a za šta je bilo nadležno, potvrdilo odluku o Zakonu u o zastavi. To je zakonski i ustavni osnov, da se zakon o zastavi u usvoji, a oni su smatrali da to nije potrebno – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao novinarima da je “nepodnošljivo da se na taj način odnose prema samom Ustavu, koji treba da brane”.

Poručio je da će kao član Predsjedništva BiH podnijeti za svakog od tih sudaca krivičnu prijavu za kršenje Ustava i zloupotrebu položaja i ovlaštenja, za strane i domaće suce.

– Zakonski uslov je da Zakon o zastavi bude usvojen na Parlamenetu i da ga potvrdi Predsjedništvo BiH koje to nikada nije uradilo – dodao je Dodik.

Dodik inače u svom zahtjevu, odnosno apelaciji, nije sporio izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu bile sporne procedure prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zastavi.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI