fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Screenshot: Youtube

VIDEO Krešić i Lucović: Jako je važno da se ispriča istina o stradanju Hrvata u Bugojnu

Autor: Dnevno.ba

Na samitu Europska unija – zapadni Balkan ponovno je izražena potporu ulasku BiH u EU. Je li riječ o praznim obećanjima ili o stvarnoj potpori u emisiji “Fokus” urednika i voditelja Jurice Gudelja analizirali su politolog Marko Lucović i novinar Zoranom Krešić.

“Riječ je o stvarnoj potpori. Dobili smo odgovor od Europskog vijeća da dalje idu Ukrajina i Moldavija, a BiH je na čekanju, uvijek u nekom baražu. BiH mora napraviti domaću zadaću i to je suština priče”, kazao je Krešić i dodao da su postojale glasine da će Mađarska i Austrija uvjetovati podršku Ukrajini s time da se BiH dodjeli pregovarački status, no to se nije dogodilo.

Upitan ima li bošnjački blok Trojka kapacitet da na europskom putu napravi reforme koje se od BiH traže, Lucović kaže da taj blok mora razriješiti neka pitanja unutar sebe. Dodaje da Trojka mora prvo vidjeti želi li se etablirati kao proeuropski blok ili će pak unutar njihovih redova prevladati oni koji propagiraju približavanje Iranu ili Turskoj.

Krešić dodaje da problem nije samo u Sarajevu te da oni postoje i u Mostaru i u Banja Luci. Kazao je da bi se djelovanje Milorada Dodika teško moglo okarakterizirati proeuropskim, prvenstveno zbog načina komunikacije sa strancima koji u velikoj mjeri u BiH još uvijek “kroje kapu”.

-Novinar Večernjeg lista kaže da je Denis Bećirović jedan od vodećih trojanskih konja u bloku Trojka.

“Bećirović je u punom smislu ono što je nekada Senad Avdić napisao za koaliciju SDA i SDP-a – Heineken; zelena podloga s crvenom petokrakom”, kazao Je Krešić.

Lucović je podsjetio da je Zlatko Lagumdžija, trenutni veleposlanik BiH pri UN-u, politički otac Željka Komšića.

-Treba biti vrlo oprezan. Ljudi koji sjede na pozicijama vlasti nisu preko noći promijenili stavove, rekao je Lucović i podsjetio na djelovanja Zukana Heleza, Erola Avdovića te Zlatka Lagumdžije.

Verbalni delikt

Institucije su reagirale zbog pjevanja pjesme Lijepa li si, Marka Perkovića Thompsona na Bobovcu. Unutarnja kontrola pokrenula je postupak zbog toga što se u pjesmi Lijepa li si spominje Herceg Bosna.

Komentirajući ovaj postupak u Zeničko-dobojskoj županiji, Lucović kaže da se ovo može okarakterizirati samo kao mržnja prema nečijem nacionalnom identitetu.

Krešić je zamjerio hrvatskim političkim predstavnicima to što nisu jasno uputili očitovanje sa zahtjevom da se vidi tko je točno iz Tužiteljstva naložio izvide po ovome pitanju.

“Vraćamo se u vrijeme verbalnog delikta. Ovo što se događa u Federaciji, da se provjerava tko je nešto pjevao, gore je nego svi zakoni o kleveti koji su donesene u RS”, rekao je Krešić.

Konačno će se rasvijetliti istina o Bugojnu

Komentirajući podizanje optužnice protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića za ratni zločin nad bugojanskim Hrvatima iz 1993. godine, Lucović kaže da je žalosno to što se ovo događa punih 30 godina nakon što je zločin počinjen.

Lucović se upitao u kojoj se to državi može dogoditi da netko za koga postoji ozbiljna sumnja u počinjenje ratnog zločina može godinama obavljati najviše dužnosti u zemlji.

-Prije nekoliko godina sam odbio sudjelovati na konferenciji u Zagrebu nakon saznanja da će jedan od izlagača biti i Selmo Cikotić, kazao je Lucović.

Krešić je pozdravio to što je slučaj Bugojna konačno stavljen na tapetu.

-Jako je važno da se ispriča istina o stradanju Hrvata u Bugojnu, rekao je Krešić i dodao da je AID zataškavao slučaj te da su žrtvama lomljene kosti.

Novinar Večernjeg lista kaže da je najuvaženije to što će se rasvijetliti istina o Bugojnu.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});