fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Amer Kajmović/Fena

VIDEO Predstavnici vladajuće koalicije ponovo bez dogovora, evo gdje je zapelo

Autor: Dnevno.ba

Predstavnici stranaka vladajuće koalicije u BiH, HDZ BiH, Trojke i SNSD-a nisu danas postigli suglasnost o Zakonu o sudu, kojim je predviđeno formiranje Apelacijskog odjeljena, kao drugostupanjskog organa, samostalne jedinice na koju ne bi imao utjecaj predsjednik Suda BiH.

Predstavnici Trojke ostali su kod ranijeg stava da sjedište Apelacijskog odjeljenja bude u Istočnom Sarajevu, dok su predstvnici SNSD-a insistirali da to bude Banja Luka. Također nije postignuta suglasnost ni oko nadležnosti Suda BiH.

Ono što je prema riječima predsjednika SNSD-a Milorada Dodika usuglašeno je prijedlog Zakona o spriječavanju pranja novca i financiranju terorizma.

“Ovaj sastanak nije dao niti polučio neki rezultata. Oko Ustavnog suda imamo neke varijante koje smo ranije predložili. Popunjena je radna grupa za izradu Izbornog zakona i to će se kretati i dalje. Na federalnim partnerima ostaje da rješavaju pitanje načina izbora članova Predsjedništva. RS ostaje i dalje na tome da bira neposredno, jednog iz RS. Mi ćemo nastaviti razgovarati i dalje. Žao mi je što nismo uspjeli usuglasiti ova dva zakona. To je bio paket i sada nemamo taj paket usuglašen“, kazao je predsjednik SNSD-a Miloirad Dodik

Dodao je da u “nekom ambijentu u kojem dolaze ovi iz Europe”, su imali ideju iz RS da naprave neki ključni korak, ali očigledno ga nema i žao mu je što nisu uspjeli.

O tome ima li šanse da se postigne dogovor na narednom sastanku, kazao je:

“Nije moguć sljedeći sastanak, ovaj smo odredili kao ključni. Ako je ljudima iz FBiH Banja Luka sporna, onda oni negiraju državnost. U suštini mi nismo tražili da se to izmjesti u Šri Lanku, nego da bude u okviru onoga što se zove BiH, u Banja Luci“.

“Mi smo htjeli da pokažemo da hoćemo da ponudimo nešto, nismo uspjeli. Ja nisam ni zadovoljan niti nezadovoljan, naprosto nismo uspjeli. Danas smo dalje u dogovoru oko Suda BiH, nego što smo bili prije tri mjeseca”, kazao je Dodik.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});