fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO Različita gledišta oko popunjavanja Ustavnog suda

Autor: Dnevno.ba

Lideri vladajućih stranaka nedavno su dobili zadatak poslati plan za deeskalaciju političke krize u BiH u Bruxelles. Milorad Dodik je dostavio svoj prijedlog rješavanja 14 europskih prioriteta u jednom paketu pri čemu inzistira na izbacivanju stranih sudaca u budućem ustroju Ustavnog suda BiH.

Svoje prijedloge bi trebali dostaviti i lideri stranaka Trojke te Dragan Čović, kao predsjednik HDZ-a. A kako bi se aktualna kriza mogla razriješiti i može li tome pripomoći večerašnji sastanak lidera stranaka, provjerio je naš Goran Kutle.

Pitanje Ustavnog suda BiH je ono koje već neko vrijeme zaokuplja javnost i izvorište je posljednje političke krize. Njegova potrebna reforma uvrštena je i među 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije iz svibnja 2021. godine.

No ta preporuka je postavljena dosta široko, pa postoje i različita tumačenja. Među domaćim politikama najveći spor je dakako oko uloge stranih sudaca. A Milorad Dodik kao najveći zagovornik njihova izbacivanja, poslao je svoj prijedlog u Bruxelles oko deeasklacije krize, pri čemu je predložio rješavanje 14 prioriteta u jednom paketu.

Unutarnji dogovor je svakako poželjan, ali i po mišljenju analitičara teško ostvariv. No, opet treba vidjeti što će donijeti večerašnji sastanak političkih lidera.

Analitičar Milan Sitarski vjeruje kako Dodik inzistira upravo na pitanju rješavanja Ustavnog suda, jer postoje pokušaji među strankama iz Sarajeva da se to pitanje zaobiđe. A politolog i novinar Branimir Galić dodaje kako u slučaju odlaska stranih sudaca, postoje vrlo različita gledišta među političkim liderima oko načina popunjavanja te institucije s domaćim sucima.

S obzirom na vrlo sporu dinamiku rješavanja krupnih političkih pitanja u našoj zemlji, i Sitarski i Galić ističu kako Dodikov rok rješavanja europskih prioriteta do kraja rujna nije realan, nego da je izglednija mogućnost ako do toga uopće dođe, kraj ove ili početak iduće godine.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});