fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Branka Soldo/Fena

VIDEO U Čapjini je danas počeo novi život za 42 obitelji kojima su uručeni ključevi novih stanova

Autor: Dnevno.ba/Fena

Ključevi novoizgrađenih socijalnih stanova uručeni su danas u Čapljini za 42 obitelji, koje su boravile u kolektivnim i alternativnim smještajima na području tog grada.

Svečanosti uručenja ključeva prisustvovali su federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić i predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Edina Imamović.

Dizdar je kazao kako je ukupna vrijednost ovog projekta oko tri i po milijuna maraka.

– Ono što je jako bitno je da su svi stanovi izrađeni po svim suvremenim standardima, uključujući čak i energetsku efikasnost tako da se zaista vodi računa o svim elementima gradnje. Ovo su neki od najboljih i najkvalitetnijih objekata gradnje koje imamo u čitavoj regiji, a o tome govori i nedavna posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koja je otvorila jedan od objekata kao jedan od dobrih primjera uspješne priče. Na području HNŽ je investirano oko 10 milijuna maraka za nekih 108 stambenih jedinica, međutim još uvijek postoji potreba i nadamo se da ćemo i te potrebe završiti kroz završni CEB III projekt gdje vjerujemo da ćemo riješiti problem svih osoba u alternativnom smještaju – naglasio je Dizdar.

Po njegovim riječima, još uvijek je aktivno oko tridesetak kolektivnih centara i Ministarstvo je još uvijek u fazi prikupljanja podataka od lokalnih zajednica.

– Kroz ove objekte se ne osigurava smještaj samo za osobe koje su u kolektivnom, nego i za one osobe koje su alternativnom smještaju, dakle u suštini sve osobe koje su bez riješenog stambenog pitanja, koje su bez krova nad glavom su predmet interesa Ministartva i lokalnih zajednica i to su osobe kojima želimo riješiti osnovni problem – poručio je Dizdar.

Dodao je da će se točan broj takvih osoba znati tek kada svi podaci budu prikupljeni.

– Međutim, možemo reći da se radi o oko nekih tridesetak posto neriješenih osoba u odnosu na vrijeme kad je ovaj projekt započeo prije nekih 15-tak godina – kazao je Dizdar.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić izrazio je zadovoljstvo što su, kako je kazao, dočekali dan kada zatvaraju veliki kolektivni centar Tasovčići.

– Sve te obitelji će biti smještene u novozgrađenim zgradama. Na taj način, uz pomoć i federalnog i državnog ministartva za prognane i raseljene riješili smo i ovaj problem u Čapljini. Grad je sudjelovao sa 460 tisuća maraka i naravno, naši ljudski resursi – kazao je gradonačelnik.

Ključeve od novog stana danas je dobio i Želimir Karlović, koji je kazao kako u Čapljini kao raseljena osoba živi već dugo godina te da ima višečlanu obitelj, šestero djece i troje unučadi.

– Živimo više godina u neuvjetnim prostorima. Puno mi ovo znači, dojmovi su veliki i riječima to ne mogu ni da objasnim, ni da izgovorim. Sretan sam zbog obitelji i zbog svega – naglasio je Karlović koji je na vlastiti krov nad glavom, kako je kazao, čekao trideset godina.

Višestambeni objekti izgrađeni su u okviru realizacije projekta CEB II “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”.

Autor: Dnevno.ba/Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});