fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Amer Kajmović/Fena

Von der Leyen: BiH vidimo u EU, neka vas ništa ne skrene s tog puta

Autor: Dnevno.ba/Fena

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, obratila se javnosti nakon niza sastanaka održanih u Sarajevu.

Na početku obraćanja željela je pohvaliti “Bosnu i Hercegovinu za stopostotnu usklađenost s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije”, prenosi N1 .

Pojasnila je i šta znači, kako je nazvala, povijesna odluka Europske unije iz prosinca prošle godine da otvori pristupne pregovore s BiH onda kada se ostvari određeni napredak.

Foto: HRT

‘BiH vidimo u EU’

“Vi ste pokazali da možete ostvarivati rezultate ukoliko zemlja jedinstveno ide naprijed. Nas četvero smo jedinstveni i suglasni da BiH vidimo u EU. Neka vas ništa ne skrene sa zadatog puta”, poručila je.

Osvrnula se i na danas održane sastanke, na kojima je bh. dužnosnicima poručeno šta još treba biti poduzeto.

“Potrebno nam je da vidimo usvajanja zakona vezanih za demokraciju i vladavinu prava. Aktivnosti trebaju krenuti od zakona o sudovima, suzbijanja sukoba interesa, borbe protiv pranja novca”, rekla je.

Danas je intenzivno razgovarano i o ‘planu rasta’ – odnosno svojevrsnoj ponudi EU za jače integriranje BiH na europsko tržište.

“Tu otvaramo vrata za sedam važnih sektora – u principu za poslovne subjekte koji dolaze iz BiH. No, te aktivnosti moraju pratiti reforme ekonomske prirode koje će osigurati jednake uvjete poslovanja. Ukoliko se provedu, mogu osigurati dodatnu jednu milijardu od Europske unije. Autori su ‘plan rasta’ kreirali tako da ni jedna zemlja Zapadnog Balkana ne može blokirati svoje susjede”, pojasnila je Von der Leyen.

Foto: Fena/ Amer Kajmović

Izvještaj EK u ožujku

Podsjetila je da će izvještaj Europske unije o napretku BiH biti objavljen u ožujku, kada će o njemu nastaviti diskutirati europski lideri.

Podsjetila je i da će nakon izbora na ljeto biti formiran novi sastav Europskog parlamenta, te da je aktuelna situacija “velika prilika za BiH, ali i za EU, koja je nekompletna bez Zapadnog Balkana”.

Hrvatski premijer odbio doći u Predsjedništvo BiH zbog nelegitimnog Komšića

Autor: Dnevno.ba/Fena
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});