fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Instagram

‘VRATIMO SE NA POČETAK’ Dodik: Predložili smo plan za deeskalaciju, ako ga ne prihvate mi idemo po svojoj agendi

Autor: Dnevno.ba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se novinarima nakon sastanka sa Trojkom i europskim dužnosnicima. Dodik je kazao “neka se sve vrati na početak, uključujući i odluku Ustavnog suda BiH o tome da može donositi odluke bez prisustva sudaca iz konstitutivnih naroda i mi ćemo Zakon o nevaženju presuda ustavnog suda u RS staviti izvan snage”, izvještava Hrvatski Medijski Servis.

Kazao je kako je na sastanku predložio plan za deesakalaciju. -Dakle, vratimo se na početak, usvojimo tri zakona iz paketa 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije- o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, sudovima i sukobu interesa, ali pod uvjetom da u rujnu dogovorimo Zakon o Ustavnom sudu BiH. I tako se možemo kretati naprijed prema EU. U suprotnom mi ćemo se kretati prema svojoj agendi koju smo zamislili, kazao je Dodik.

Na novinarski upit što će se dogoditi nakon što je SIPA upala u Službeni glasnik RS i šta ako ga visoki predstavnik smijeni, Dodik je odgovorio:

“Mi ćemo primjenjivati svoje zakone. Mi ne smatramo da odluke Tužiteljstva BiH po odlukama lažnog visokg predtavnika nisu legitimne. Sud i Tužiteljstvo su lažni jer nemaju pravnu osnovu, kazao je Dodik.

Dodik je odgovorio i na pitanje što ako ga visoki predstavnik smijeni ili bude uhićen: “Ne vjerujem da ima ludaka koji bi nešto pokušali. Predsjednika RS bira narod. On jedino može biti opozvan ako se održi referendum. Ako netko misli da se junači da me smijeni neka proba. Možda bi čak i volio da proba. RS nećete poraziti, izaći ćemo jači, ne priznajemo intervenciju stranih sudaca. Imamo plan, naravno da imamo plan ako se to slučajno dogodi. Ali to ne znači da ćemo opaliti ijedan metak.”

Dodik je kazao i da se neće dogoditi da se u Parlamentu BiH zakonom rješava pitanje državne imovine, jer je to pitanje riješeno- državna imovina pripada entitetima, ustvrdio je predsjednik RS.

Dodik se osvrnuo i na jučerašnje obilježavanje 28 godina od počinjenog genocida u Srebrenici.

“Iz pijeteta prema žrtvama Srebrenice nismo ništa komentirali tri dana. Osigurali smo veoma rizičan skup i nije se dogodio ni jedan incident, mi smatramo da se tamo dogodio veliki zločin i RS se solidarizira s bolom, da li žene nose crne ili bijele marame to je isto”, kazao je Dodik.

Dodao je kako nitko od međunarodnih dužnosnika ne dolazi na pomen niti izražava sućut kada se obilježava stradanje više od 3000 Srba iz Podrinja u Bratuncu.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});