fbpx
Foto: Povijest.hr

Na današnji dan: Mučen i ubijen hrvatski svetac Marko Križevčanin

Autor: Dnevno.ba

Svetom Marku Križevčaninu su obećali oslobađanje i dodjelu crkvenog imanja ako se odrekne katoličanstva i postane protestant, no ovaj je to odbio.

Dana 7. rujna Katolička crkva slavi sv. Marka Križevčanina i njegove kolege svećenike koji su s njim tog dana 1619. godine ubijeni u gradu Košice u današnjoj Slovačkoj. Ukupno su ih bila trojica: sv. Marko Križevčanin, sv. Stjepan Pongrácz i sv. Melkior Grodziecki. Područje Košica u to je doba pripadalo sjevernoj Ugarskoj, mjestu sukoba protestanata i katolika u vrlo burnom povijesnom razdoblju.

Potrebno je barem dijelom upoznati povijesni kontekst toga vremena. Naime, nekadašnje veliko i slavno Ugarsko Kraljevstvo u to je doba bilo raskomadano na tri dijela. Na jugu su vladali Osmanlije, na istoku je postojala kneževina Erdelj (Transilvanija) kao turski vazal, a na zapadu su još uvijek vladali Habsburgovci kao ugarski kraljevi. Kneževina Erdelj (Transilvanija) održavala je samostalnost uglavnom pomoću Turaka, priznajući vazalnu vlast sultana (pomalo slično Dubrovačkoj Republici). U vjerskom su pogledu erdeljski kneževi bili protestanti. Mnogo protestanata živjelo je i u dijelu Ugarske koji je ostao pod Habsburgovcima. Dinastija Habsburg bila je svojevrsni bastion katolicizma i borila se tijekom vremena s većim ili manjim žarom protiv protestanata.

Godine 1619. na čelo dinastije Habsburg došao je osobito borbeni katolik Ferdinand II., postavši car Svetog Rimskog Carstva te kralj Ugarske, Hrvatske i Češke. Protiv njega su se digli protestanti u Češkoj i Ugarskoj, a u pomoć im je došao i erdeljski knez Gabrijel Bethlen. Da bi Habsburgovcima oteo Ugarsku i napao Beč, knez Bethlen morao je proći kroz Košice.

Bethlenovi su vojnici okomili su se i na tri spomenuta katolička svećenika u Košicama. Uhitili su ih i zatvorili, te držali tri dana bez hrane i vode. Svetom Marku Križevčaninu su obećali oslobađanje i dodjelu crkvenog imanja ako se odrekne katoličanstva i postane protestant, no ovaj je to odbio. Sva trojica svećenika mučena su i ubijena. Sv. Marka Križevčanina proglasio je svecem papa sv. Ivan Pavao II. 2. srpnja 1995. u Košicama, piše Povijest.hr

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI