fbpx

Na današnji dan: Ukinuta tisućugodišnja Mletačka Republika

Autor: Dnevno.ba

 

Mletačka Republika, nekadašnja vladarica mora, ukinuta je nakon gotovo tisućugodišnjeg postojanja, 12. svibnja 1797. godine. Toga je dana posljednji mletački dužd Ludovico Manin izvršio predaju Venecije francuskom generalu Napoleonu i abdicirao. Veliko vijeće zatim je proglasilo ukidanje Republike. Manin je napustio Duždevu palaču dva dana kasnije, a zatim su francuski vojnici umarširali u Veneciju. Svrgnuti dužd morao je predati oznake vlasti, naročito slavnu duždevsku kapu (tal. corno ducale). Kad je kasnije znao šetati gradom napadali su ga ljutiti građani zbog predaje grada Francuzima. Njegova odluka o predaji bila je zapravo motivirana željom da se spriječi krvoproliće građana.

Mirom u Campoformiju, potpisanom iste godine, mletački posjedi u Albaniji, jonski otoci i Belgija pripali su Francuskoj, a veći dio mletačkog područja s Venecijom, Istrom, kvarnerskim otocima, mletačkom Dalmacijom i Bokom Kotorskom Habsburškoj Monarhiji. Tako su nakon nekoliko stoljeća Dalmacija i Kvarner oslobođeni mletačke vlasti, a hrvatsko stanovništvo ponadalo se sjedinjenju s ostatkom Hrvatske pod Habsburškom vlašću. Isprva je izgledalo da će do sjedinjenja zaista doći, pogotovo nakon što je carski general Mato Rukavina s vojskom sastavljenom od hrvatskih krajišnika ušao u Zadar, a zatim i u ostale dalmatinske gradove. Na žalost, odlukom bečke vlade od toga nije bilo ništa, a uprava nad tim područjima ostala je ista kao i za vladavine Mletačke Republike.

Sve te posjede Habsburška Monarhija izgubila je Požunskim mirom iz 1805. u korist Francuske, a bili su joj vraćeni prema odredbama Bečkoga kongresa 1815. godine, piše povijest.hr.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI