fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Bračni par Rosenberg smaknut zbog špijunaže – 1953.

Autor: dnevno

Za pomilovanje bračnog para zauzeli su se mnogi poznati svjetski uglednici: nobelovci Jean-Paul Sartre i Albert Einstein, slikar Pablo Picasso, pa čak i papa Pio XII., no američki predsjednik Eisenhower bio je neumoljiv.

Julius i Ethel Rosenberg bili su bračni par osuđen za atomsku špijunažu u doba Hladnog rata. Bilo je to doba lova na komuniste u SAD-u, kad se pod vodstvom zloglasnog senatora McCarthyja proganjalo gotovo svakoga tko je bio imalo sumnjiv američkim vlastima. Rosenbergovi su podrijetlom bili Židovi i bili su članovi Komunističke partije SAD-a. Optuženi su da su Sovjetskom Savezu predali američke informacije o izradi atomske bombe.

Sudac koji im je sudio smatrao ih je odgovornima ne samo za to što su Sovjeti uspjeli napraviti nuklearnu bombu, nego i za čitav Korejski rat, koji je po njemu počeo jer su se komunisti, posjedovavši nuklearno oružje, usudili suprotstaviti SAD-u. Bračni par je osuđen na smrt na električnoj stolici. Budući da zatvor u kojem su bili nije imao električnu stolicu, prebačeni su u zloglasni Sing-Sing, zatvor maksimalne sigurnosti 50-tak kilometara sjeverno od New Yorka. Za pomilovanje bračnog para zauzeli su se mnogi poznati svjetski uglednici: nobelovci Jean-Paul Sartre i Albert Einstein, slikar Pablo Picasso, pa čak i papa Pio XII., no američki predsjednik Eisenhower bio je neumoljiv.

Rosenbergovi su smaknuti 19. lipnja 1953. godine nešto prije zalaska sunca u Sing-Singu. Julius je umro već od prvog električnog šoka, no njegova supruga Ethel ni nakon tri šoka još nije bila mrtva. Otkopčali su je sa struje i utvrdili da joj srce još kuca. Zatim su joj zadali još dva šoka, nakon čega je umrla. Svjedoci smaknuća izjavili su da joj se počeo dizati dim iz glave. Rosenbergovi su jedini civili smaknuti zbog špijunaže u SAD-u u doba Hladnog rata.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});