fbpx

Dogodilo se na današnji dan

Autor: Dnevno.ba

– 322. p.n.e. Najveći govornik starog vijeka Demosten izvršio samoubojstvo ispivši otrov. Kao vođa antimakedonske stranke u Atini, proslavio se govorima protiv Filipa II. Makedonskog (filipike). Njegovi govori, od kojih je sačuvano oko 40, smatraju se obrascem govorničke vještine.

– 1806. Napoleonove trupe pobijedile Pruse i Saksonce u bitkama kod Jene i Auerstedta. U narednih šest tjedana Napoleon je pokorio Prusku.

– 1809. Bečkim mirom Austrija prinuđena da Trst, dio Hrvatske i Dalmacije preda Napoleonovoj Francuskoj, Galiciju Poljskoj i Rusiji, a distrikt In Bavarskoj.

– 1882. Rođen Eamon de Valera, irski državnik. Bio je lider republikanskog pokreta Sinn Fein, predsjednik Irske, te premijer od 1937. do 1959. kada je sporazumno riješio sporna politička i društvena pitanja s Velikom Britanijom.

– 1888. Francuski fotograf Louis Le Prince u Leedsu snimio “Roundhay Garden Scene”, prvi film u povijesti.

– 1890. Rođen Dwight David Eisenhower, američki general i državnik, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu u Europi, predsjednik SAD-a, zapovjednik NATO-a od 1950. do 1952., kada je dao ostavku zbog predsjedničkih izbora u SAD-u.

– 1895. Car Franjo Josip I. svečano otvorio novu zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

– 1912. U Milwaukeeju u SAD-u nepoznata osoba pucala u predsjednika SAD-a Theodora Roosevelta. Debeli kaput i svežanj rukopisa u unutrašnjem džepu spriječili su da metak dođe do tijela.

– 1933. Nacistička Njemačka napustila Ligu naroda i Konferenciju o razoružanju u Genevi.

– 1939. Više od 800 britanskih mornara poginulo kada je, na početku Drugog svjetskog rata, njemačka podmornica  uplovila u britansku ratnu luku i torpedima potopila brod Royal Ouk.

– 1941. Nijemci u Drugom svjetskom ratu strijeljali oko 6.000 civila iz Kraljeva i okolice zbog njihove podrške pokretu otpora.

– 1944. Njemački feldmaršal Erwin Rommel, poznat i pod nadimkom “Pustinjska lisica”, izvršio samoubojstvo tabletom cijanida da bi izbjegao uhićenje zbog umiješanosti u zavjeru protiv Hitlera.

– 1947. Tijekom probnog leta američkog vojnog zrakoplova na mlazni pogon, kapetan Charles Yeager postao prvi čovjek koji je probio zvučni zid.

– 1964. Nobelovu nagradu za mir dobio američki borac za ljudska prava crnaca Martin Luther King.

– 1977. Umro Harry Lillis Bing Crosby, pjevač i filmski glumac, zvijezda holivudskog glazbenog filma, dobitnik Oscara za film “Idući svojim putem”.

– 1988. Egipćanin Nagib Mahfuz postao prvi arapski pisac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Mahfuz je objavio više od 40 novela i 30 scenarija.

– 1990. Umro Leonard Bernstein, američki pijanista, dirigent i skladatelj čuvenog mjuzikla “Priča sa zapadne strane”. Dirigirao je svim velikim američkim orkestrima, a od 1958. do 1969. vodio je Njujoršku filharmoniju.

– 1994. Nobelovu nagradu za mir podijelili premijer Izraela Jichak Rabin, šef izraelske diplomacije Shimon Peres i vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat.

– 1999. Umro Julius Nyerere, bivši predsjednik Tanzanije, jedan od lidera Pokreta nesvrstanih, ključna osoba u borbi za neovisnost zemlje od Velike Britanije 1961. godine. Bio je predsjednik države od 1962. do 1985., kada se, kao jedan od prvih postkolonijalnih afričkih lidera, dobrovoljno povukao s vlasti.

– 2001. U nigerijskom gradu Kano ubijeno najmanje 200 antiameričkih demonstranata koji su dva dana palili crkve, džamije i radnje.

– 2003. Umro Moktar Uld Dada, prvi predsjednik Mauritanije, koji je na vlasti bio od 1960., kada je ta zemlja dobila neovisnost od Francuske.

– 2006. Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo ekonomske i sankcije na uvoz oružja i opreme Sjevernoj Koreji, kao odgovor na testiranje nuklearnog oružja.

– 2012. Umro Branko Črnac Tusta, pjevač legendarnog pulskog benda Kud Idijoti.

– 2017. Najmanje 300 ljudi je poginulo, a 400 je ranjeno u dva bombaška napada automobilima bombama u Mogadishu, glavnom gradu Somalije.

– 2018. Umrla Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih glumica. U karijeri koja je trajala 60 godina snimila je 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI