+ AAA -

Osnovan A.C. Milan (1899.)

Autor:

webp-net-resizeimage-3

Milanski nogometni i kriketski klub osnovan je 16.12.1899. pod vodstvom Alfreda Edwardsa, britanskog vicekonzula, i Herberta Kilpina. Oni su izabrali službene boje kluba – crvenu i crnu. Klub j uskoro preimenovan u Associazione Calcio Milan – Nogometni klub Milan.  Prvu pobjedu ostvarili su već 1901. protiv Genove. Milan je počeo osvajati naslove prvaka dok dio nogometaša nije izašao iz kluba i osnovao Inter Milan. Klub se oporavio tek 1915., ali uspjeh nije potrajao zbog Prvog svjetskog rata. U međuratnom razdoblju profilirao se u prvaka 1. lige. 

Najbolji Milanov strijelac svih vremena bio je švedski napadač Gunnar Nordahl. On je zabio 38 golova u sezoni 1950./1951. te postavio talijanski i klupski rekord. Ukupno je zabio 221 gol za Milan u 268 utakmica. Pedesetih godina klub se vratio na vrhunac svjetskog nogometa, ali je osamdesetih počeo propadati nakon velikog skandala zbog podmićivanja sudaca. Godine 1986. kupio ga je Silvio Berlusconi i spasio od bankrota. Time počinje vraćanje kluba u vrh nogometa. 

Milan je sedam puta bio pobjednik Lige prvaka, dvaput je pobijedio u Kupu pobjednika kupova te pet puta na Superkupu. Što se tiče svjetskih naslova, triput je pobijedio u Interkontinentalnom kupu, a jedanput na Svjetskom klupskom prvenstvu. 

Piše: Marsela Alić

Source: Povijest.hr

Autor:

ZADNJE VIJESTI